Чи встигне Україна підготуватися до нової хвилі пандемії?

Чи встигне Україна підготуватися до нової хвилі пандемії?

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив про те, що жовтий рівень епіднебезпеки буде введений після ухвалення змін до постанови про адаптивний карантин, тому міністерство проситиме уряд зібратися на позачергове засідання. Нагадаємо, нині для роботи шкіл на жовтому рівні визначено вимогу про вакцинацію 80% педагогічного складу навчального закладу. А для роботи в жовтій зоні інших сфер передбачена можливість використати одне щеплення з курсу вакцинації. Чи підготувалися медики до нової хвилі і чи дійсно країна перейде в "жовту" зону найближчим часом в ефірі Українського радіо пояснює ексміністр охорони здоров’я Василь Князевич.

0:00 0:00
10
1x

Про необхідність введення жовтого рівня епіднебезпеки

Є дві складові, які надзвичайно вплинули на цей процес: ми мали дуже активний серпень, адже люди багато їздили, відпочивали, а тепер діти, студенти і викладачі повернулися до навчання. Однак тепер починається традиційна осіння пора, коли завжди з’являються гострі респіраторні вірусні захворювання. Я думаю, що це об’єктивні чинники, які впливають на введення карантинних заходів.

Читати далі: "Україні не вдасться восени уникнути спалаху коронавірусу": Ковтонюк про новий жорсткий карантин 

Про ситуацію в лікарнях

По-перше, ми навчилися як ставитися до цієї хвороби, лікарі пройшли практику. Проте настороженість до нових штамів є. Також, я вважаю, що ми мали час підготувати достатню кількість ліжок, а лікарі знають як надавати допомогу.

Чи може умова про вакцинацію 80% педагогічного складу навчального закладу пришвидшити щеплення вчителів 

Дуже складна ситуація з щепленням, адже антивакцинальна компанія дуже потужна. Міністр взяв певні зобов’язання, в країні велика кількість вакцини і різних способів, щоб пришвидшити цей процес. Звичайно, ми розуміємо, що 80% педагогічного складу ― це не вся школа, але це механізм, який може покращити вакцинацію і допомогти вчителям вижити в цих складних умовах.

Читати далі: Очільник МОЗ Віктор Ляшко: про щеплення дітей і термін придатності вакцини

Чи означає нинішня ситуація, що коронавірус стане сезонним захворюванням

Я вважаю, що треба епідеміологам нагадати про грип, чи потрібно вакцинуватися проти нього чи ні? Людям потрібно все роз’яснювати, бо з цим ситуація також непроста. Однак про грип ми вже не розмовляємо, хоча захворюваність і смертність від нього у нас також є. Ковід уже перейшов в світову політику, політику нашої країни. Вакцинація зменшує ризик важкого перебігу хвороб, смертності. Нині люди у нас спокійніше ставляться до епідемії, мають засоби захисту від хвороби, зберігають карантинні умови. Я вважаю, що особиста гігієна повинна бути на першому місці.

Чи потрібно тим, хто вакцинувався від Covid-19, робити щеплення проти грипу

Є попередня інформація про те, що вакцина проти Covid-19 захищає і від грипу. Також є статистика, яка свідчила, що щеплення проти грипу полегшувало перебіг Covid-19. Однак нині, я вважаю, що про це мають говорити фахівці НАНУ та провідні епідеміологи, адже вони мали навчитися давати на такі питання прості і чіткі відповіді.

Про антивакцинальну кампанію

Особисто я підтримую вакцинацію, але з’являється дуже багато негативної інформації про щеплення в соціальних мережах, крім того, є люди, які хворіють після імунізації, тому все це дає підстави говорити про певні ризики вакцини.

Читати далі: Як в умовах пандемії працюють українські дипломати за кордоном?

Про штам "Дельта"

Він відрізняється тим, що симптомів, які були при Covid-19, може й не бути. Мова йде про втрату смаку чи нюху. Першою ознакою може бути порушення шлунково-кишкового тракту, перший розлад з’являється в цій системі. Люди спочатку думають про харчове отруєння, втрачають час, а потім починається ускладнення, зокрема, пневмонія, після чого все переходить у складний стан. Тому цей штам достатньо небезпечний, треба зрозуміти як буде проходити реабілітаційний період. Доведено, що вакциновані пацієнти переносять хворобу легше і швидше відновлюються.

Як вплинути на українців, щоб вони не ставилися до свого здоров’я легковажно

Хочу, сказати, що це така культура в українців ― ми анархічні, у нас не дуже розвинена самодисципліна, а також немає довіри до влади. Має з’явитися страх або люди повинні бути свідомими, щоб піклуватися про своє здоров’я. Я вважаю, що лише великі адміністративні жорсткі міри можуть впливати на українців, тобто штрафи, недопущення до роботи та решта заходів. Також повинна бути просвітницька робота.

Однак я зараз зустрічаюся з багатьма лікарями і можу сказати, що ми забули про іншу медицину і займаємося лише ковідними проблемами, а це найбільша біда, адже у подальшому ми будемо мати багато питань стосовно здоров’я. Ковід вишукує слабкі місця, він показує, де в організмі є проблеми, тому можу сказати, що скоро у нашого населення будуть неприємності зі здоров’ям. Ми чомусь про це не говоримо. 

Зазначимо, станом на 11 вересня рівень динаміки госпіталізацій (норма для регіону "зеленої" зони — не більше 50% хворих) перевищено у наступних регіонах: Львівській області — 72,3%, Волинській області — 62,6%, Одеській області — 52,3%; Тернопільській області — 50,9%. Водночас нині вся територія країни перебуває у "зеленій" зоні.

Фото: pixabay.com