Обережно, іграшки: які забавки є найнебезпечнішими

Обережно, іграшки: які забавки є найнебезпечнішими

Пандемія суттєво вплинула на продажі іграшок: український ринок "просів" на 8%. Якщо минулого року українці купили іграшок та традиційних ігор на 9 млрд. гривень, цього ж року аналітики очікують зростання ринку на 4%. Найчастіше купували конструктори та ляльки. На ці іграшки витратили третину коштів, однак насторожує інше: на ринку половина іграшок не відповідає встановленим вимогам законодавства. Частину з них підробляють, вони не мають жодних документів, маркування, не містять визначених вимог, а покупцям надають інформацію, скопійовану з інтернету. Як обирати іграшки для дитини, в ефірі Українського радіо розповіла заввідділом Держпродспоживслужби Ірина Мазепа.

Які іграшки є небезпечними 

При виборі іграшок, у першу чергу, треба звертати увагу на їх зовнішній вигляд, на наявність інформації, яка розміщена на них. І не купувати в місцях сумнівного продажу. Також варто звертати увагу на колір – іграшка не повинна мати дуже яскравого забарвлення, як показують дослідження, у яскравих іграшках перевищено рівень фталатів.  Якщо іграшка дуже гучна, це також може свідчити про потенційну небезпеку для слуху дитини. Якщо ми говоримо про неодимові (магнітні) конструктори, ми контролюємо цей процес і відбираємо іграшки на лабораторні дослідження. За цими результатами було виявлено саме небезпеку цього конструктора, і наразі заборонено реалізовувати цю продукцію. Тому що лікарі виявляють випадки, коли дитина ці кульки ковтає, і вони повідомляють про це нас, а ми відслідковуємо виробників та постачальників.

Якщо на товарі немає попередження про небезпеку, про вікові обмеження – також раджу батькам не застосовувати ці іграшки. 

У список небезпечних іграшок я би додала слайми також іграшки, які містять припої, там було перевищення свинцю, додала би іграшки з магнітами та дрібними деталями, що можуть відірватися і спровокувати асфіксію. Також би додала звукові іграшки, які продаються на ринках: у більшості з них є перевищення шуму.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 порад як обрати якісну іграшку для дитини

Про документи та купівлю іграшок через інтернет

Також про безпеку іграшки інформує декларація  відповідності – документ, який повідомляє нам про те, що іграшка легально завезена на територію України і відповідає всім нормам безпеки. Далі є сертифікат відповідності, який нам говорить про те, що ця іграшка є якісною. Якщо у продавця цих документів немає, краще утриматися від придбання такої іграшки. 

Ми перевіряємо кулі, коли дитина відкриває, а там є іграшка і щось схоже на шоколад. Так от: шоколаду там і близько немає, там є перевищення формальдегіду і всього іншого. Не треба купувати такого у сумнівних місцях. Також дуже часто люди купують іграшки, а там не закріплені елементи живлення, вони йдуть за зниженою ціною. А це також становить небезпеку.

Щодо мережі  інтернет, через неї я би взагалі не радила купувати: якщо це неперевірені сайти, немає інформації про продавця. Часто буває так, що людина не є суб’єктом господарювання, а просто створила сторінку у соцмережах. Такі випадки вирішуються у встановленому судом порядку.  

Фото: pplus.in.ua