Житло дорожчає попри пандемію та кризу. Чому так відбувається?

Житло дорожчає попри пандемію та кризу. Чому так відбувається?

До кінця року житло на первинному ринку подорожчає на 5 – 10%, на вторинному – до 7%. Президент асоціації фахівців із нерухомості України Юрій Піта в ефірі Українського радіо розповів, чому постійно ростуть ціни на нерухомість.

0:00 0:00
10
1x

RНерухомість та пандемія: що дав відкладений попит? 

Юрій Піта розповідає, що навесні люди, що мали плани на купівлю житла, ще чекали, оскільки був ріст захворюваності на коронавірус. "Пандемія пройшла, вони розслабились і прийняли рішення придбати нерухомість. І відкладений попит, який ми спостерігли до того, він спрацював. Навіть літній період, коли начебто на ринку нерухомості немає пожвавлення, був активним". 

Фахівець із нерухомості  пояснює, чому людей на сьогоднішній день цікавить саме нерухомість. "По-перше, нерухомість  – це стабільна інвестиція, і альтернатив нерухомості  практично немає. У людей гроші з’являються, і вони розглядають нерухомість як основний вид інвестування. Також спостерігається інвестиційно-спекулятивна гра на ринку, тому що  включилися інвестори, які хочуть придбати і заробити на підвищенні цін. Вони також підігрівають ринок". 

По-друге, каже експерт, продавці очікують заробити більше, і тому не так активно виходять на ринок. "Вони думають, сьогодні моя квартира коштує 50 тисяч доларів, а потім вона коштуватиме 60 тисяч. І спостерігається дефіцит майна соціального напрямку". 

Як гарячі пиріжки. Чи є право вибору у покупців нерухомості  

Юрій Піта говорить, що, якщо говорити про право вибору, то воно менше, адже об’єкти достатньо швидко розкуповуються, а нові не з’являються. "Ось цей дефіцит він штовхає ціни на підвищення. Буває, клієнти звертаються, починаєш аналізувати, дивитися ринок, і, якщо раніше  був вибір більшим, на сьогоднішній день він обмежений. Покупець розуміє, що може свої вимоги обмежити, а якщо строки піджимають, то люди розуміють, що і ремонт треба зробити, і локацію іншу можна вибрати".

Як убезпечити себе від купівлі "повітря"

"Будь-яка інвестиція є ризиком", – насамперед нагадує президент Асоціації фахівців із нерухомості України. 

До купівлі нерухомості він радить підходити виважено і аналізувати документальну сторону об’єкту, щоб не допустити незаконного будівництва. "Це першочергові ризики, які можуть вдарити по таких об’єктах. Якщо не вистачає якихось документів, негаразди з ними,  або вони будуть отримані в майбутньому, це все-таки ризик". Інвестор має не просто подивитися картинку та проєкт, а прискіпливо вивчити документи. 

Також варто вивчити історію забудовника, як реалізовувалися його інші проєкти.  

"Довгобуди": чи реально побороти цей ризик?

На запитання, що робити інвесторам довгобудів, експерт відповів, що рецепту як діяти в нашій країні ніхто не знає: "Ринок первинної нерухомості має таку тенденцію до пірамідальних схем. Тобто, така пірамідка існує. І на жаль, проконтролювати, яким чином використовуються гроші інвестора, він не може. Він інвестує у свій об’єкт, а ці гроші можуть бути  використані для добудови інших об’єктів. І така "пірамідка" накопичується. Це явище дуже негативне, тому що рано чи пізно може не вистачити можливостей. З цим ризиком боротися неможливо. Держава чи місцева влада має брати на себе якісь зобов’язання". 

"І ми говоримо про те, що реформа органів Державного архітектурно-будівельного контролю то пожвавлюється, то затихає. Ці об’єктивні речі впливають на строки реалізації проєктів. Це пов’язують також і неможливістю введення в експлуатацію. Також, можливо, забудовники не розраховують свої сили: ви інвестуєте по певній вартості, за півроку зросли ціни на матеріали, роботи, а витрачаються гроші, які ви інвестуєте сьогодні".  

Також, зауважує Юрій Піта, причиною може бути відсутність банківського кредитування будівництва, адже банки практично не йдуть на цей ринок.

Фото: УНІАН