"Це сигнал для союзників, що Україна ― надійний партнер" ― експерт про військову допомогу від США та енергетичну співпрацю

"Це сигнал для союзників, що Україна ― надійний партнер" ― експерт про  військову допомогу від США та енергетичну співпрацю

Про результати візиту українського президента Володимира Зеленського до Вашингтона, а також про те, яку допомогу Україні погодилися надавати Сполучені Штати Америки в ефірі Українського радіо розповідає експерт з міжнародної безпеки Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

Що означає відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства

Це означає, що буде відбуватися діалог високого рівня, який свідчитеме про імплементацію певних рішень у кожній з партнерських країн. Між нами буде партнерський діалог, якого бракувало. Звичайно, існує дипломатія, неформальні зв’язки, комунікація через телефоні розмови і зустрічі на самітах та колективних заходах, але двосторонньої комісії, якщо подивитися на систему міжнародних відносин, дійсно бракувало. В України є така система партнерства з Туреччиною, з країнами-сусідами на Заході, а от зі Сполученими Штатами Комісія простоювала і це був поганий сигнал взагалі для україно-американських відносин. Це дуже добре, що роботу Комісії відновлюють. Пам’ятаєте, була така комісія Кучма-Гор? Тепер мова йде про те, що буде зроблено крок у бік такої політичної комунікації. 

Читайте також: Клімкін: Комісії зі стратегічного партнерства Україна-США потрібне 100% перезавантаження

Про американських представників в Україні

Стосовно спецпредставника по Донбасу я нічого не можу сказати. Нині взагалі новий формат обговорюється. Треба сказати, що цей візит Зеленського ― це спроба будувати відносини з нової бази. Відносини були складними через те, що Україна несподівано для себе опинилася елементом внутрішньої політики Сполучених Штатів Америки між демократами та республіканцями, але все це зараз закінчується і створюються нові відносини. Все залежить від цих переговорів. Сполучені Штати повинні були почути, що скаже президент України, щоб розуміти, що робити далі. Тому тут я не можу нічого сказати. Можливо, будуть інші формати стосовно Донбасу.

Щодо посла США в Україні, то сигнали все ж є, що це питання вирішать. Це важливий індикатор відновлення стосунків. Я особисто сподіваюсь, що ми найближчим часом дізнаємося, коли і хто до нас приїде, побачимо процедуру затвердження у Конгресі представника Америки в Україні. 

Про новий пакет допомоги від Сполучених Штатів Америки

Протитанкові системи Javelin контролює американська держава і важливо, що є додаткові партії до тих, що поставлені як відновлення ракетного запасу. Я не чув, наскільки серйозна проблема зі снайперськими гвинтівками, можливо, мова йде про щось унікальне, чого ніде немає, але відомо, що стрілецька зброя у Сполучених Шатах не так серйозно контролюється як в Україні. Я не знаю, чи важко отримати стрілецьку зброю зі Сполучених Штатів, якщо вона не ексклюзивна або не використовується тільки американськими спецслужбами. Я думаю, що стрілецька зброя, зокрема снайперська, до України потрапить.

Про те, що Сполучені Штати Америки виділять Україні дострокову військову допомогу

Я особисто думаю, що ця угода є проміжним етапом для створення більш потужної угодии. Наприклад, щодо основного союзника поза межами НАТО. У цій угоді окреслені певні напрямки, окрім підтримки євроатлантичної солідарності, євроатлантичних намірів України і членства в НАТО там ще сказано про підтримку суверенітету і військову допомогу, а ще про співпрацю у виробництві зброї, а також про участь Сполучених Штатів в процесі реформування оборонної промисловості України, кібербезпеку та новий домен воєнної безпеки.

Про те, що США більше підтримували Афганістан, ніж Україну

Я думаю, що Україна ― це не Афганістан, а розмір воєнної допомоги може говорити про те, наскільки країна проблемна. Афганістан таким і був, там Сполучені Штати витрачали 5 мільярдів на рік на утримання сил безпеки та оборони. Україна сама з цим справляється, але їй потрібна підтримка у зброї та сучасних технологіях. Річ не в тім, скільки це коштує, а у самому факті надання підтримки від Америки, адже будь-якій країні важко її отримати через складність процедур у США. Союзники по НАТО проходять різні процедури, щоб отримати американську зброю та амуніцію. Така допомога є сигналом для країн-учасників НАТО, що з Україною можна працювати. Наприклад, у Німеччини є така позиція, що вона не надає зброю Україні, зрозуміло, що і Росії також, але РФ цього і не потребує. Тому така допомога від американців є сигналом і для союзників, що Україна ― це надійний партнер. В інших країн були сумніви стосовно того, що Україна хоче пройти шляхом демократичних реформ і розбудовувати ринкову економіку, вільну від олігархів, корупції і російських агентів впливу. Оскільки зараз розпочався новий процес і такі відносини створюють, то така співпраця є одним з сигналів про те, що США довіряють Україні в її намірах пройти цей шлях до кінця.

Про енергетичну співпрацю та протидію "Північному потоку-2"

Про "Північний потік-2" вже багато чого сказано. Треба розділяти питання "Північного потоку-2" та інвестицій. 

Щодо протидії "Північному потоку-2", то мова йде про те, що вже було зазначено в відомій спільній угоді між Сполученими Штатами Америки та Німеччиною ― головне, щоб цей проект не використовували в якості енергетичної зброї, адже і США, і Німеччина, і Європейський Союз будуть реагувати на таку поведінку Росії. Для США і Німеччини те, що Україна буде чи не буде отримувати кілька мільярдів від транзиту, не є стратегічним і важливим питанням. Однак те, що без транзиту Україною зростає загроза російської агресії ― це проблема.

У світі відбувається енергетичний перехід. Ми цього, можливо, ще не бачимо, але це вже триває. До 2050 року будуть викиди парникових газів. Нині провідні країни світу відмовляються від інвестицій у вугілля. До 2030 року будуть припинені інвестиції у нафту та газ. З 2030 року по 2050 рік фактор використання нафти і газу стане мінімальним. Будуть актуальні нові технології. Для Сполучених Штатів важливо не те, що зараз Україна отримує прибутки від транзиту російського газу, а те, що вони вкладають 3 трильйони доларів у нову економіку США, яка впливатиме і на світову економіку. Це не питання найближчого століття, а питання цього десятиріччя. 

Сполучені Штати ведуть з Україною цей діалог про те, якою буде нова енергетика, коли нафта і газ почнуть втрачати своє значення. Нарешті наші країни підписали велику угоду про ядерну енергетику, яка житиме довше за нафту і газ. У рамках візиту українського президента в Вашингтон підписана масштабна угода за своєю природою між "Енергоатомом", який керує атомними станціями України і компанією Westinghouse electric, яка розбудовує ядерні реактори і виробляє атомне паливо. Це дуже важливий проект і там мова йде про мільярди доларів. 

Загалом треба сказати, що енергетичний діалог є комплексним, там розглядають питання не лише "Північного потоку-2". В інформаційному полі України воно є болючим, але насправді мова йде про більш масштабні справи.

Додамо, після зустрічі з американським президентом Володимир Зеленський відвідав Український дім у Вашингтоні, де поговорив із журналістами і розповів про перемови з Джо Байденом. За словами очільника України, те, що замість однієї години зустріч йшла дві ― свідчить, що сторони зацікавлені в діалозі. 

"Не знаю, чи виникла хімія... Зустріч була продуктивна, не постійно в сонячній атмосфері, але така... чоловіча розмова. Від президента чув лише приємні слова, він розуміє, що складно. Він розуміє, що великі кроки щодо реформ не даються просто. Він особливо відзначив земельну та судову реформу. Негативу щодо мене, моєї команди, мого Офісу президента, не було", – додав Зеленський.

Фото: Офіс президента