Зустріч президентів: як Володимира Зеленського зустрічали у США. Думка експертки

Зустріч президентів: як Володимира Зеленського зустрічали у США. Думка експертки

В рамках спецпроєкту "Київ-Вашингтон" з нагоди першої зустрічі президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена, про американські рівні візитів та перспективи для України від зустрічі, в ефірі Українського радіо розповідає виконавча директорка Інституту безпеки Східної Європи Юлія Осмоловська.

0:00 0:00
10
1x

Про рівень візиту президента Зеленського до США

Найвищий рівень візиту в США — державний. Він відбувається на запрошення президента і відбувається з усіма почестями, парадом, салютом, відповідним дипломатичним супроводом. Гостю надається гостьова кімната в Білому Домі і він може там перебувати. 

Другий тип візити нижчого рівня — офіційний. Гість так само перебуває на запрошення президента в Білому Домі, передбачений ланч чи обід і, власне, є можливість для преси. 

Далі йде офіційно-робочий візит, де зберігається офіційний ланч держсекретаря і так само гість розміщується на території Білого Дому. 

Також є робочий візит, нижчого рівня, який не передбачає усього вищесказаного. Тобто гість проживає в іншому приміщенні і відбувається тільки зустріч з президентом. Немає офіційного дипломатичного супроводу, почестей при зустрічі. Можливість преси також виключена. 

Судячи з того як поїхав наш президент, де він перебуває, відсутність спільної прес-конференції, ланчу і обіду дає нам змогу зрозуміти, що він там з робочим візитом найнижчого рівня. 

Читайте також: "Не з пустими руками, але зі стриманим оптимізмом": якими є підсумки зустрічі Зеленського з Байденом. Аналізує експерт-міжнародник

Чому американська сторона відправила малочисельну делегацію без держсекретаря на зустріч президента Зеленського до аеропорту?

Думаю, що розрахунок був такий, що пан Зеленський і його найближче оточення не є досвідченими політиками, які знаються на усіх цих тонкощах і нюансах. Український президент міг просто не звернути увагу на це або бажання доїхати до США було більшим. Для української сторони дійсно сам факт візиту вагомий і важливий. І навіть в найбільш невдалій ситуації можна знайти свої позитивні сторони. Наша сторона, напевно подумала: "так, контекст несприятливий, але ж треба вирішувати питання, тому їдемо так, як виходить і будемо сподіватися отримати ті здобутки, на які розраховували".

Про перспективи, які відкриває цей візит для України 

Дійсно, візит відкриває певні перспективи. Але я звертаю увагу на дивні для мене речі. Наприклад, за підписанням оборонної угоди стоїть тільки один президент. Зазвичай, навіть якщо важливі галузеві угоди укладаються і їм хочуть надати високий статус, то обидва президенти присутні. А тут нашого президента не було. Наступне питання: чому президент зустрічається з міністрами? Це - не його рівень. Якщо вже він зустрічається з ними, то чому немає зустрічі з держсекретарем? Зазвичай, зовнішньополітичні речі — прерогатива держсекретаря. Чому зустрічі з ним немає, в рамках цього візиту? Все це принижує рівень нашого президента. Для мене це — маркер ставлення американської сторони. 

Читайте також: Клімкін: Комісії зі стратегічного партнерства Україна-США потрібне 100% перезавантаження

Яким чином правильно сформувати список питань для такої зустрічі?

Зазвичай порядковість питань узгоджуються заздалегідь. Навіть у тих ситуаціях, де є досить відверта комунікація між сторонами, то дипломати, які готують зустріч, можуть привідкривати певні моменти з того, що говоритиме та чи інша сторона. Тоді стає зрозумілим хід розмови і те, до чого можна домовитися. В будь-якому разі Офіс Президента досить щільно працював над цими питаннями і знав, як їх узгоджувати зі США. Орієнтувалися безпосередньо на бажання нашого президента. А президент, за його словами, хотів почати розмову з Донбасу. 

Стосовно питань про Афганістан на зустрічі президентів 

Для Байдена тема Афганістану дуже чутлива. Адже за останніми даними досліджень американської компанії Rasmussen Reports, яка робила статистичний зріз американців стосовно ставлення до Байдена, то 52% опитаних американців вважає, що Байден має піти з посту президента через ганебне регулювання виводу американських військ та загибель американських військових. А 60% вважає, що Байден має проходити через процедуру імпічменту. Це — досить високі цифри. Тому навіть до звернення до нації, через яку відтермінували зустріч з нашим президентом, оглядачі розраховували, що ця промова буде тривати близько півгодини і буде можливість ставити запитання. А, по факту, обмежилися 15-ма хвилинами без можливості ставити запитання. Тому, в контексті цього, думаю, американська сторона наполягала, щоб питань на цю тему не було. 

Фото: amp.cnn.com