Вибухи в Кабулі: чого чекати від Талібану після терактів ІДІЛ

Вибухи в Кабулі: чого чекати від Талібану після терактів ІДІЛ

Вчора, 26 серпня, поблизу аеропорту Кабула в Афганістані відбувся теракт, під час якого щонайменше два терористи-смертники підірвали себе, а після цього бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" відкрили вогонь по цивільному населенню на солдатах. Внаслідок теракту постраждало близько 170 осіб, зокрема, загинуло 13 американських військових. Детальніше про ситуацію в Афганістані та регіоні, як розвиватимуться далі події та скільки українців досі залишаються в Кабулі та інших афганських містах розповів оглядач Українського радіо Роман Кот.

0:00 0:00
10
1x

"Точної інформації щодо того, скільки українців зараз залишається в Афганістані, немає ні в кого. Одні дані говорять про кілька десятків, інші – про кілька сотень. В країні зараз відбувається хаос, незрозуміло, хто вилетів нашими офіційними літаками, хто вибирався сам нелегально через кордони Афганістану з іншими країнами. Тому поки важко сказати конкретно. Це характерно для всіх країн – США, Британії, які говорять про тисячі громадян, які залишилися там", – розповів Роман Кот. 

Щодо теракту, який відбувся вчора, то, як зауважив оглядач Українського радіо, за останньою інформацією загинуло 170 чоловік й ще більше поранено.

Кот наголосив, що наразі те, чи стабілізується ситуація в країні, залежить від багатьох чинників, зокрема, й позиції зацікавлених країн: "Зараз є домовленість про те, що в аеропорт Кабула повертається Туреччина, яка заявила про це після переговорів з Талібаном. Офіційних підтверджень цього з боку Талібану, зрозуміло, не було. Великобританія та інші західні країни поки що в підвішеному стані. США оголосили, що 31 серпня вони повністю завершують евакуацію, хоча все буде залежати від політичної ситуації, терактів, які ми побачили вчора, та ситуації всередині США".

Нагадаємо, що внаслідок вчорашнього теракту загинули 13 американских військовослужбовців: "Джо Байден сказав, що за це буде помста членам Ісламської держави ІДІЛ, які власне й вчинили цей теракт. З іншого боку, США заявили і починають активно втілювати в життя думку про те, що будуть допомагати Талібану, який вони до недавнього часу вважали терористичною організацією, боротися з тероризмом. Такі парадокси сучасного світу".

"Ця ситуація зараз найбільш вигідна для самого Талібану, оскільки вони можуть показати, що є поміркованою силою на тлі інших, яка намагається забезпечити прикриття та безпечне вивезення, в тому числі й західних громадян з Афганістану. В цій ситуації США навіть можуть залишити своїх консультантів на території аеропорту в Кабулі", – зазначив Роман Рот. 

Також оглядач Українського радіо торкнувся й питання афганських біженців, які, за його словами, зараз залишають країну не в результаті репресій, а з перестороги: "Та кількість біженців, яку ми бачимо зараз – це біженці, які тікають з Афганістану "на емоціях". Насправді активних репресій з боку Талібану проти населення поки що не спостерігається. Всі теракти, які прогриміли в Афганістані, свідчать про те, що Талібан зараз працює над тим, щоб взяти остаточний контроль над державою. Якщо вони можуть допустити, щоб в них під носом в столиці відбулось кілька терактів зі смертниками, це означає, що вони не можуть забезпечити навіть безпеку в столиці. На півночі країни піднімає голову опозиція, наприклад, лідер місцевих таджиків. Це, з одного боку, буде відволікати увагу Талібану на цей напрямок, а з іншого – теракт показує, наскільки інші країни з регіону почали цікавитися Афганістаном". 

"Є версія, що Ісламська держава свого часу була помічена у співпраці зі спецслужбами Катару – країни, яка в певних ситуаціях виступала партнером Туреччини. Туреччині є зиск з цієї ситуації в тому, що це можливість впливати на всі країни регіону, наприклад, на Центральну Азію. По-друге, на території Афганістану є дуже великі запаси певних елементів, наприклад, літію – елементу, який використовується у всіх смартфонах", – розповів Роман Кот. 

Торкаючись питання фінансів, оглядач Українського радіо зазначив, що Талібан зараз на самофінансуванні через збори податків з місцевого населення замість держави, в тому числі й з виробників опію, який потім буде перероблятися на героїн: "Й тут досі не зрозуміло, якою буде політика Талібану щодо наркотиків, тому що в попередній період, коли вони були при владі, вони з ними активно боролися. Адже Афганістан став столицею виробництва героїну після того, як туди вторглися західні війська".

"Щодо того, що буде далі, то ми побачимо активні спроби налагодити контакти, в тому числі й з боку Росії, Китаю, Ірану, Туреччини з Талібаном. На тлі цього наскільки Талібан буде поступливим чи ні у переговорах, будуть спроби фінансувати й опозицію до Талібану, й влаштовувати теракти, подібні до вчорашнього. Також будуть й маневри довкола провінцій, де є незадоволення Талібаном або навпаки підпримка. Плюс буде спроба грати на правах людини", – підсумував Роман Кот.

Фото: Еспресо

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю