1 золото, 5 срібла та 1 бронза: як закінчився перший день для українських паралімпійців

1 золото, 5 срібла та 1 бронза: як закінчився перший день для українських паралімпійців

24-го серпня стартувала Паралімпіада-2020 у Токіо. Про те, які нагороди можуть привезти українські паралімпійці прогнозує спортивний оглядач, заслужений журналіст України Сергій Савелій.

0:00 0:00
10
1x

Про Паралімпіаду-2020

24 серпня 2021 року розпочалися XVІ літні Паралімпійські ігри – сьомі за рахунком для Національної паралімпійської збірної команди!

Паралімпіада-2020 триватиме 12 днів, протягом яких представники 168 країн світу будуть змагатися за 540 комплектів нагород у 22 видах спорту (у тому числі 2-х дебютних).

Для Національної паралімпійської збірної команди України дуже символічно, що XVI літні Паралімпійські ігри розпочалися в День 30-річчя Незалежності України та у 25-річчя з дня завоювання першої золотої паралімпійської медалі Національною паралімпійською збірною командою України!

Девіз цієї Паралімпіади — "United by emotion" — "Об'єднані емоцією"; девіз Національної паралімпійської збірної команди України: "Ваша підтримка – наша перемога!".

До речі, українським паралімпійцям, як і призерам Олімпіади-2020, за медалі Ігор передбачені державою солідні призові: 125 тисяч доларів (в еквіваленті) за "золото", 80 тисяч — за "срібло" і 55 тисяч — за "бронзу".

Програма першого дня Паралімпіади-2020

Відповідно до програми проведення XVІ літніх Паралімпійських ігор-2020 25-го серпня розіграли 24 комплекти нагород у трьох видах спорту, з яких 4 — у велосипедному спорті (трек), 6 комплектів нагород у плаванні та 4 — з фехтування на візках. 

Сьогодні 23 українських спортсмена взяли участь у 3-х видах спорту. 11 плавців   змагалися за 8 із 26 комплектів нагород. 5 спортсменів-фехтувальників змагалися за 3 комплекти нагород (шабля чоловіки клас А, шабля жінки, клас А та В) із 4-х можливих, а решта 7 спортсменів з настільного тенісу змагалися у відбіркових змаганнях (ігри у підгрупах).

Українські медалі в перший день Паралімпіади-2020

Золото:

Єлизавета Мерешко (плавання вільним стилем, 100 м)

Срібло:

Антон Коль (плавання на спині, 100 м)

Артем Манько (шабля, категорія А)
Максим Крипак (плавання вільним стилем, 50 м)
Олексій Вірченко (плавання батерфляєм, 100 м)

Оленка Федота (шабля, категорія В)

Бронза:

Євгенія Бреус (шабля, категорія А)
Анна Гонтар (плавання вільним стилем, 100 м)

Чому на Паралімпіаді Україна виборює більше нагород, ніж на Олімпійських іграх?

Не треба їх порівнювати, адже це — непорівнювані величини. Потрібно вболівати за своїх спортсменів і не вдаватися до подібних порівнянь. 

Навіщо ризикувати і їхати туди, де знову спостерігаються спалах коронавірусу?

Люди готувалися 5 років. Для багатьох спортсменів ці змагання — сенс життя. Заявити про себе, про Україну. Так, є певний острах. Але, зрозумійте, там настільки сильні карантинні обмеження, що навіть якщо кілька випадків захворювань і з’являться, то це будуть поодинокі випадки. Наші учасники дотримуватимуться карантинних норм і намагатимуться не захворіти. 

Про Паралімпіаду-2020 без глядачів

І Олімпійські ігри, і Паралімпіада цьогоріч проходять без глядачів. Прикро, звичайно, що змагання проходять без вболівальників, але ці жертви потрібні задля того, щоб Паралімпіада відбулася. Адже закладена величезна кількість фінансів і фізичних зусиль для підготовки до цих змагань. До 5-го вересня позмагаються і повернуться з медалями.

Чи є проблемою для спортсменів відсутність глядачів на трибунах?

Наприклад, англійська футбольна прем'єр-ліга почала свій новий сезон із трибунами, повними глядачів. У нас теж футбол оживає: на матчі Динамо-Десна були присутні 8,5 тисяч глядачів. Звісно, потрібно бути обережними і дотримуватися усіх потрібних правил. Я би хотів, щоб все повернулося до початку 2020-го року.

Які перспективи в українських паралімпійців цьогоріч?

Золота буде багато. Якщо ми в Ріо здобули 117 нагород, то цього року, я впевнений, буде ще більше.

Нагадаємо, що XVI літні Паралімпійські ігри в Токіо висвітлюватимуться та транслюватимуться наживо на Суспільному телебаченні — на телеканалі UA: Перший.

Фото: National Sports Committee Of The Disabled Of Ukraine, громадська організація