"Механізмів не існує". Журналіст коментує погрози Росії окремим країнам за участь у Кримській платформі

"Механізмів не існує". Журналіст коментує погрози Росії окремим країнам за участь у Кримській платформі

Росія пригрозила наслідками окремим країнам за участь у Кримській платформі. Представниця закордонного відомства Росії Марія Захарова заявила, що Росія розглядає участь окремих країн та міжнародних організацій у Кримській платформі як посягання на її територіальну цілісність. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Москва та проросійські ЗМІ істерично відреагували на саміт який відбувся 23 серпня у Києві. Чи перейде Росія від прогроз до реальних дій, в ефірі Українського радіо коментував журналіст-міжнародник Олексій Коваль.

0:00 0:00
10
1x

На саміт Кримської платформи до України приїхали делегації понад 40 країн, вони і можуть зіткнутися з тиском з боку Росії, вважає журналіст Олексій Коваль. "Були країни, які були піддані тиску. Наскільки, повідомлялось, Азербайджан не прислав делегацію через досить складні відносини з Росією. Тобто, різна країни вишукували способи, щоб приїхати". 

На рівні таких країн як держави-члени ЄС та НАТО були прийняті рішення щодо участі в саміті, каже він, і "вони не бояться за наслідки". До того ж, зазначає експерт, Росія має небагато інструментів міжнародного характеру, які б можна було застосувати до незалежних країн. "Вона може внести їх у свій внутрішній список, який нещодавно з’явився, що декілька країн вважаються з ворожим ставленням до Росії, проте жодних механізмів, які Росія може суттєво застосовувати, які можуть вплинути на країни, що брали участь у Кримській платформі, я думаю, що їх не існує".

А такі заяви, каже журналіст, "являють собою щось інше, ніж воно є насправді". "Це, скоріше, заяви для російської аудиторії, тому що Росія приділила Кримській платформі дуже багато уваги у ЗМІ. Вон істерично розказували про цей захід. І добре, що такий форум відбувся, бо він показав і росіянам, що Україна не погоджується з тією ситуацією, яка склалася після анексії. І вона починає вживати реальних кроків для того, щоб повернути це питання на порядок денний світового співтовариства. Я думаю, що це вдалося". 

ЧИТАЙТЕ НА ЦЮ ТЕМУ Без зради, але і без перемоги: якими є підсумки зустрічі Зеленського і Меркель

Як зазначив Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, про саміт Кримської платформи вийшло понад 300 публікацій у понад 50 видань різних країн світу. "Щоб зберегти цей резонанс, треба виконувати те, що вказано в Декларації заходу. А там вказано, що це не разова подія, адже потім буде робота на багатьох рівнях - урядів, громадянського суспільства. Деякі країни погодилися відкрити офіси Кримської платформи. Я думаю, що цей процес має не збавляти темп, а набувати нових форм", - каже журналіст Олексій Коваль. 

На його думку, найголовніша ідея, яку має просувати в цьому питанні Кримська платформа, це те, що Україна є законодавцем певної позиції: "Вона виступає за збереження світового ладу, збереження порядку у світі, коли кордони не можуть силою переглядатися, і країна-агресор мусить бути покарана навіть, якщо вона є членом Радбезу ООН, великою за територією та потужною за військовим арсеналом. Все людство має чітко усвідомлювати, що агресор є агресором, окупант є окупантом". 

Фото: УНІАН