"Це виключно бюрократичні процедури": Геннадій Рябцев про рішення німецького суду щодо "Газпрому"

"Це виключно бюрократичні процедури": Геннадій Рябцев про рішення німецького суду щодо "Газпрому"

Вищий земельний суд Дюссельдорфа постановив, що російський газопровід "Північний потік-2" повинен відповідати нормам газової директиви ЄС. Йдеться про так званий "третій енергопакет ЄС", який був ухвалений в травні 2019 року. Він вимагає, аби компанії, які займаються видобуванням, транспортуванням та розподілом газу на території ЄС були розділені. Детальніше про те, що які наслідки може мати рішення німецького суду Українському радіо розповів експерт з енергетичних питань Геннадій Рябцев.

0:00 0:00
10
1x

"На Україну це рішення не вплине, адже воно стосується виключно тих компаній, які працюють на території ЄС. Оскільки ані ми, ані РФ не є членами Європейського Союзу, то нас це не стосується", – пояснив Геннадій Рябцев.

Він зазначив, що "Газпром" оскаржує рішення суду першої інстанції щодо заборони постачання "Північним потоком-2" всього газу "Газпрому": "Але, оскільки зрозуміло, що в  цю трубу інший газ, окрім газу "Газпрому" потрапити не може, то "Газпром" подав відповідну скаргу. Адже на території ЄС діє газова директива, відповідно до якої всі трубопроводи, які перебувають на території ЄС або заходять на його територію, мають відповідати певним умовам. Їхні власники також мають мати певні характеристики. Тому суд другої інстанції також виніс рішення не на користь "Газпрому".

"Проте "Газпрому" це нічим не загрожує, так само, як і постачанню газу до ЄС. Тут все буде визначатися подальшими бюрократичними процедурами стосовно передачі прав власності на газ, який буде транспортуватися "Північним потоком-2". Якщо передати права власності на цей газ десь в міжнародних водах або взагалі на території Російської Федерації, то можна обійти рішення суду й другої інстанції", – пояснив Рябцев.

Він звернув увагу, що відповідно до російського законодавства "Газпром" є єдиною компанією, якій дозволено транспортувати природний газ. Також Рябцев зауважив, що РФ не підписала ніяких домовленостей стосовно того, що вона буде відповідати вимогам третього енергетичного пакета.

"Навряд чи РФ буде змінювати своє законодавство на догоду будь-яким судам. Ми були свідками, що це відбувалося неодноразово", – висловив свою думку експерт.

Рябцев бачить розв’язання ситуації в тому, що права власності на газ, який буде транспортуватися "Північним потоком-1" та "Північним потоком-2", будуть передані певній європейській компанії: "Продаж буде здійснюватися не на території ЄС, а поза його межами. Й всі питання як для "Газпрому", так і для європейських споживачів будуть зняті". 

"Україна ж має контракт з "Газпромом" до 2024 року, відповідно до якого територією України транспортуватиметься щонайменше 40 мільярдів кубометрів газу. Плюс ще можуть бути законтрактовані додаткові обсяги в 15 мільйонів кубометрів. В цьому році скоріш за все буде транзитовано не 40 мільярдів кубометрів, а десь 42-43, а може й 45. Проте це жодним чином не пов’язане з "Північним потоком-2", тому що ним буде транспортуватися газ для інших споживачів, які вже  його законтрактували", – зазначив Геннадій Рябцев.

Відтак рішення німецького суду, за словами експерта, для подальшої долі "Північного потоку-2" ніякого значення не матиме: "Це виключно бюрократичні процедури, відповідно до яких буде змінено механізм продажу газу".

"Так само зараз робить "Нафтогаз”" який не має прямих контрактів з "Газпромом", проте купує газ російського походження через швейцарського посередника", – підсумував Геннадій Рябцев. 

Фото: Економічна правда