Яку техніку та озброєння можна буде побачити під час параду 24 серпня? Розповідає експерт

Яку техніку та озброєння  можна буде побачити під час параду 24 серпня? Розповідає експерт

Цьогорічне святкування Дня Незалежності планують зробити наймасштабнішим за всі 30 років: 5 тисяч військових, 400 музикантів у складі зведеного оркестру Збройних Сил України, 100 літальних апаратів, 400 одиниць зброї та техніки. На що особливо варто звернути увагу українцям в ефірі Українсько радіо розповідає експерт-оглядач інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков.

Про техніку, яку українці зможуть побачити у столиці 24 серпня

Загалом там буде 400 одиниць бойової техніки: літаки, машини та інше озброєння Збройних Сил України. Тому, якщо зупинитися на найголовнішому, то в першу чергу все ж таки треба виокремити новий підхід ЗСУ, який нарешті перейшли до уніфікації, тобто ми вперше побачимо танк Т-64БМ2, який нині ремоторизовано двигуном 6ТДФ, які тепер можливо встановлювати на всі Т-64. Тепер ми відходимо від 5ТДФ, яких мало вже залишилося на складах, ми їх не виробляємо. Однак нині у нас є сильний двигун 6ТДФ, який вже встановлено на булати БМ-2. Вже виготовлено 10 машин, частину з яких ми побачимо на параді. З цих машин буде сформована спеціальна рота, яка піде в піддослідну експлуатацію, а ще один танк буде продовжувати державні випробування. І за цим рішенням, особливо після того як завершать проект "Крап" з ремоторизації Т-64, буде обрана найкраща з них. Тобто нині взяли курс на те, що вся українська бронетехніка перейшла на єдиний двигун, який відповідає всім сучасним потребам, можливостям і значно підвищує ходові характеристики Т-64.

Читати далі: Наскільки українська армія наблизилася до стандартів НАТО: коментує заступник Міністра оборони

Той самий підхід використовують і до модернізації БМП-1. З часу російської агресії українські оборонні підприємства створили майже десять бойових модулів, але майже однотипних, вони були озброєні протитанковим комплексом "Бар’єр", який б’є на 5 кілометрів, вони відрізняються: хтось прицілом, хтось наведенням, хтось конструкцією та приводами. Міноборони вирішило розробити один модуль, який буде відповідати сучасним вимогам. На параді буде десять машин ― це БМП-1 з модулем "Спис". Якщо цей модуль також пройде дослідну експлуатацію і його візьмуть на озброєння, тоді поставлять питання щодо уніфікації всіх інших машин, після чого всі БМП-1 отримають новий модуль.

Читати далі: Українська зброя на ринку: що пропонуємо, з ким торгуємо і скільки заробляємо?

Також варто звернути увагу на перший серійний зразок "Нептуна", не дослідний, а саме серійний. Ми всі розуміємо складну ситуацію "КрАЗа", який знаходиться у стані банкрутства і не виконує державні оборонні замовлення, тому перед українською армією постає питання, на якій вантажній платформі ми будемо їздити. Вантажні платформи ― це кров армії. Якщо "КрАЗ" не виконує замовлення, то ми підходимо до такої речі як Tatra ― це всесвітньо відомий чеський виробник, який постачає автівки до країн НАТО. Нині ми починаємо його використовувати. Ми побачимо не лише пускові і командні машини, а ще й найголовніше ― це засоби виявлення цілей. Наприклад, Bayraktar, який будуть застосовувати для виявлення цілей та нанесення високоточних ударів, зокрема і по морських цілях.

Читати далі: "Ми створили новий клас дронів": як українським винахідникам і ветеранам вдалося створити непомітну техніку

Ще ми вперше побачимо наземні роботизовані безпілотні платформи. Це такі невеликі наземні дрони, які мають виконувати бойові та логістичні завдання. Цю техніку вперше показують публічно. Такі машини виконують дуже важливі місії, що доволі складно зробити людям. Наприклад, вони можуть евакуювати поранених з тих місці, куди не зможуть потрапити спеціалісти, і все це без жодних ризиків для бійців.Крім того, бойовий модуль можна поставити в засідку і він там буде чергувати 24 години на добу. Нині ці машини проходять випробування, жодну з них не взяли на озброєння, але цей процес триває.

Командно-штабна машина "Хорунжий"― це машина, яка займається тим, що розподіляє цілі та завдання між підрозділами. Ми робимо простору, гарну і потужну машину, призначену для того, щоб керувати нашими Збройними Силами.

Нагадаємо, 24 серпня парад військ традиційно відбудеться на вулиці Хрещатик та передбачає проходження урочистим маршем пішої колони, проліт повітряної колони та проїзд механізованої колони. Крім того, заплановано артилерійський салют із Труханового острова.

Фото: ЗСУ