Якою буде ціна на яблука в Україні: прогноз експерта

Якою буде ціна на яблука в Україні: прогноз експерта

Директор Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко в ефірі Українського радіо прокоментував, чи є вдалим цьогорічний врожай яблук та якою буде вартість яблучної продукції на ринках та у роздрібних мережах.

Який цього року врожай яблук 

Цього року погодні умови для яблука склались сприятливі, незавжаючи на всі катаклізми, від яких потерпали інші культури. Для яблук ситуація переважно нормальна, тобто у нас фактично є можливість отримати навіть більший врожай, ніж у 2018 році, який вважався справді врожайним. Україна є одним з найбільших виробників яблуневого концентрату, і тому яблука другого класу підуть на переробку і на виробництво концентрату, який буде використовуватися для соків. 

Якою буде ціна на яблучну продукцію

Протягом останніх двох років роздрібна ціна дуже часто перевищувала 20 грн, то у цьому році може статися так, що до грудня роздрібні ціни в мережах і на ринках будуть коливатися в межах 10 грн або навіть і менше. Навесні ціна може піднятися. Проте, може так статися, що ціна восени й навесні буде практично така сама. Це буде залежати від якісних показників і наскільки успішним буде експорт, тому що схожа ситуація на ринку і наших конкурентів, зокрема Молдові, Сербії та Польщі.

Які сорти зараз найпопулярніші на українському ринку

Традиційно розподілення є таким: 70% складають червоні яблука, 20% —  жовті, зокрема Голден, і менше 10% — зелені, тобто Симиренко і Гренні Сміт. Але останнім часом роздрібні мережі і ринки почали виділяти певні сорти, на які реагує споживач. Одним з останніх трендів є більш солодкуватий сорт Гала. На півдні і Закарпатті він починається майже через тиждень, і це найпоширеніший сорт, який популярний останнім часом.

Яким є ринок експорту українських яблук 

Це достатньо серйозний ринок. Наприклад, Польща експортує на мільярд доларів, а також Італія та Франція. Вони дуже суттєво відносяться до цього ринку, тому що цей ланцюжок стимулює інвестиції на всіх логічних етапах, включаючи спеціальні контейнери та транспортування та пакування. Тобто експортна вартість продукції у кінцевому ланцюжку дуже часто складає тисячу доларів за тонну або долар за кілограм, тобто майже 25-30 грн за кілограм. Якщо всередині України це яблуко коштує 12-15 гривень, а з доставка коштує 25-30 грн, то є певна додана вартість.

Європейські держави не є найбільшим нашим ринком збуту. Найбільшими потенційним ринком збуту зараз є азійські країни та країни Близького Сходу, де ми конкуруємо з поляками, французами та італійцями. На ринку ЄС для нас перспективним напрямом є Скандинавія, тому що Швеція імпортує достатній об’єм. При цьому ми втратили російський ринок.

Фото: pexels.com