Біженці з Афганістану: як країни вивозять людей, що втікають від "Талібану"?

Біженці з Афганістану: як країни вивозять людей, що втікають від "Талібану"?

В Афганістані триває політична криза, яка може перерости в гуманітарну. Відколи рух "Талібан" захопив владу в країні, тисячі людей штурмують аеропорти, аби покинути Афганістан. Західні уряди проводять евакуацію своїх і не лише громадян. Це стосується й України. Наші дипломатичні представництва в Таджикистані і Пакистані наразі формують списки українських громадян, які заявили про бажання евакуюватися з Афганістану. Станом на ранок 17 серпня 120 громадян України та членів їхніх родин виявили бажання виїхати з Афганістану. Це українці афганського походження та особи, які працюють за приватними контрактами. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів військовий експерт, учасник бойових дій Сергій Грабський.

0:00 0:00
10
1x

"Ця ситуація була передбачувана. Американці мали покинути Афганістан до 31 серпня, і аеропорт мав залишитися під охороною турецького контингенту з азербайджанською ротою в його складі. Натомість американці передбачили розвиток цих подій і зосередили певний контрагент, почали проводити операцію з евакуації заздалегідь. Звісно, неможливо передбачити все. Неможливо було передбачити, що тисячі людей будуть заважати аероруху в межах відповідальності Кабульського аеропорту, виходячи на смугу, і це потребувало посилення охорони й оборони цього аеропорту. Тобто операція була спланована, але є нюанси. Крім того, відносно невелика кількість людей загинула і ситуація на сьогоднішній день фактично стабілізувалася", — зазначив Сергій Грабський.  

Фото: static01.nyt.com

Військовий експерт прокоментував, чи насправді є проблема з тим, як дістатися до аеропорту.

"Дістатися до аеропорту дуже складно. Наше посольство в Таджикистані і всі дипломатичні служби, які знаходяться у тому регіоні, проводять зараз колосальну роботу, намагаючись персонально додзвонитися і встановити контакти з кожним нашим громадянином, які у той чи інший спосіб опинилися на території Афганістану, і скоординувати їхні дії. Так, можна нагнати літаків, але якщо людина з якихось незалежних від неї причин не зможе дістатися до аеропорту, то це викликає певні складнощі. Зараз надходить інформація про те, що ситуація заспокоюється. Продуктові ринки і магазини відкриті, рух "Талібан" і поліція контролюють ситуацію на вулицях столиці Афганістану. І вже перші літаки Німеччини, Франції вже здійснили вильоти. Саме зліт літака з людьми на борту — це верхівка айсберга. Є один чи два ролики, які дублікуються всюди. І є таке відчуття, що ситуація нагнітається", — сказав він. 

Фото: Hoshang Hashimi / AFP / Scanpix / LETA

Натомість експерт вважає, що треба розуміти специфіку Афганістану, а отже всім, хто бажає покинути країну, треба надати таку можливість і вивезти їх. 

"Тому що одна річ — це заяви "Талібану" про те, що вони будуть поважати дипломатичні представництва, дипломатичні місії, міжнародні організації. Сьогодні один з представників "Талібану" особисто відвідав госпіталь в Кабулі, в якому працюють жінки-лікарі і запевнив їх в тому, що вони не постраждають від руху "Талібан". Тобто проти них не буде задіяно каральних заходів. Натомість на вулицях люди є, вони одягнені вже в традиційний афганський одяг, але жінок на вулиці немає. Як ситуація буде розвиватися дуже складно передбачити. Але на моє переконання всі, хто у той чи інший спосіб бажання покинути країну, мають право на те, щоб бути евакуйованим", — пояснив експерт. 

На думку Грабського, треба проводитися фільтрація мігрантів, які планують переміститися до інших країн.

"Треба розуміти, що ця хвиля міграції викликана певними діями, і Захід несе відповідальність за те, що сталося. Тому що залишити у біді своїх друзів і помічників — це злочин, тому що з точки зору людської моралі це виглядає саме так. Тому вони зобов'язані вжити всіх заходів для того, щоб евакуювати людей. З іншого боку, цей процес треба структурувати і фільтрувати. Разом з людьми, які шукають прихисток у Європі або в Сполучених Штатах, то на території цих країн можуть прийти і замасковані терористи. Тобто треба розуміти, що безпека держави є відповідальністю уряду цієї держави, і говорити про те, що ворота будуть відкриті і всі, хто бажає, переїде туди — це неприпустимо. Це стосується не тільки Європи, а й України. Ми не можемо запускати всіх сюди. Тобто має проводитися фільтраційна роботу з метою унеможливлення проникнення радикальних і терористих елементів. Тому людей треба прийняти, але треба зрозуміти, хто до нас приїжджає", — сказав військовий експерт.

Сполучені Штати Америки до Албанії та Косово привезуть декілька тисяч афганців, які перебуватимуть там рік і їх  ретельно перевірятимуть за всіма процедурам, передбаченими Сполученими Штатами Америки з точки зору безпеки, а потім Сполучені Штати будуть готові їх прийняти.

"Я обома руками за це. Адже тут це виглядає як виконання своїх моральних і політичних зобов'язань перед громадянами Афганістану, які у той чи інший спосіб хочуть або змушені покинути країну. Албанія — член НАТО, тобто ворота Європи них відкриваються. Крім того, Албанія і Косово — це країни з мусульманським населенням, тобто люди потраплятимуть у середовище, яке для них не є чужорідним і вони будуть від самого початку будуть наближені до культурних і економічних традицій, які є близькими для них. Тому такий вихід є абсолютно виваженим. І жителі цих країн сприймають це позитивно. Крім того, Америка, Євросоюз і НАТО, приймаючи таке рішення, закладають "фінансову подушку" під це, тобто вони будуть підтримувати Албанію і Косово як країни, які є більш зрозумілі, адекватні та які надають допомогу. Це варіант, який, на мою думку, є надзвичайно вдалим і таким, що має право на життя", — прокоментував Сергій Грабський. 

Фото: Wakil Kohsar / AFP / Scanpix / LETA

Останні новини
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю