Тривожність, фобії та порушення соціальних комунікацій: як захистити дітей від фільмів жаху? Поради нейропсихолога

Тривожність, фобії та порушення соціальних комунікацій: як захистити дітей від фільмів жаху? Поради нейропсихолога

В Україні близько 18% дорослих і 80% дітей полюбляють дивитися фільми жахів. Про вплив хорору на психіку та як захистити дітей від подібного контенту, в ефірі Українського радіо пояснює медичний та дитячий нейропсихолог, член Асоціації нейропсихологів України Дмитро Вакуленко.

0:00 0:00
10
1x

Чому стільки людей: і дорослих, і дітей люблять дивитися фільми жахів?

Люди завжди цікавляться чимось новим, дивовижним, тим, що не можуть пояснити і тим, що викликає різні емоції, не тільки страх. Якщо людина систематично переглядає хоррор-фільми — не нормально, але саме знайомство з подібним контентом — нормально. Хоррор — це контент, який містить інформацію, пов’язану з небезпекою. А наша зацікавленість небезпекою закладена ще еволюцією. Саме завдяки цікавості ми взагалі вижили як вид. 

Чи змінюється ставлення людини до смерті від перегляду фільмів жаху?

Хоррор-контент має досить опосередкований зв’язок з реальністю. Стосовно дітей, то з 5 до 9 років зацікавленість подібним контентом є віковою нормою, коли дитина цікавиться смертю, як явищем. Виникають питання про смерть, які лякають батьків, але це — нормальний етап у розвитку дитини. Відповідно, зацікавленість такими фільмами — наслідок того, що дитині чогось не пояснили. 

Про насилля в казках 

Всі казки зараз трохи трансформовані. В оригіналі сюжет набагато страшніший. Взяти хоча би Червону Шапочку в оригіналі. Так писалося для того, щоб навчити те покоління. Просто зараз наш світ більш безпечний і не потребує таких жорстких правил гри, щоб вижити. Тому і казки інші. Але всі казки створені для того, щоб провести дитину через них і розказати правила життя. 

Що спонукає дорослих дивитися фільми жахів? 

Кожен шукає у фільмах щось своє. Найчастіше, це — пошук певних емоцій, живий інтерес до чогось невідомого, збагачення життя певними фарбами. Коли ми дивимося фільми жахів, ми переживаємо подібні емоції, але трохи більше їх контролюємо, в залежності від нашої стресостійкість і розвиненості фантазії. Наприклад, людям, які мають відношення до зйомок фільмів простіше дивитися фільми жахів, бо вони розуміються на їхньому створенні. Жінки краще вбирають і переймають на себе емоції від перегляду таких фільмів. 

Як впливають фільми жахів на психіку дітей?

На здорову людську психіку подібні фільми впливати не будуть. Та й людина зі здоровою психікою, скоріш за все, обере інший жанр фільмів, бо їй, загалом, цей контент не цікавий. 

Дитяча психіка — нестійка, ще формується. Відповідно, будь-який вплив стресової ситуації (не тільки фільми жахів) мають безпосередній вплив на розвиток, починаючи від інтелектуальних здібностей, закінчуючи певними тривожними розладами, коли людина тривожиться або починає бачити образи з фільмів жахів. Я впевнений, що фільми жахів доречні з 18 років, не раніше. 

Про контроль за дитячим контентом

Дитячий контент варто контролювати. Для цього існують спеціальні програми, які допоможуть це зробити. Але, навіть якщо вдома ми повністю захистимо і обмежимо дитину в доступі до хоррор-контенту, то у школі чи на гуртках це зробити буде досить складно. Тому важливо не просто заборонити, а надати альтернативу: спілкуватися з дитиною, бути з нею в контакті, цікавитися як пройшов її день: з ким гралася, що їла, в які ігри грала тощо. Це потрібно для того, щоб розвивати місточки комунікації між дитиною і дорослими. Це допоможе завчасно втрутитися в потрібний момент і пояснити про шкоду від перегляду подібних фільмів, переглянути разом трейлер і показати: це не цікаво, давай подивимося інше кіно разом. 

Немає 100% гарантії, що ці фільми вплинуть на психіку дитини, але є пряма залежність в тому, що діти, які дивляться жахи — більш тривожні, можуть неконструктивно проявляти свої емоції, можуть виникати фобії, порушення соціальних комунікацій. Тобто якийсь певний процент дітей постраждає від перегляду подібного контенту, але не 100%.  

Чи можна завдяки фільму жахів позбутися фобій?

Краще не ризикувати, адже в такий спосіб людина може в собі ще більше посилити той чи інший страх. Якщо є певні фобії — звертайтеся до психотерапевта. Фобії важливо розглядати і долати поступово, пройшовши відповідну чітку підготовку.  

Чи можна розвантажувати свою нервову систему, переглядаючи фільми жахів?

Ні. Коли ми дивимося фільми жахів, наша психіка активізується, наше тіло повністю мобілізується і, можливо, навіть почуваємося краще, адже відволікаємося від власних життєвих проблем. Але якщо ми говоримо про стресове розвантаження, релакс, то фільми жахів — не той спосіб. Вони навпаки активізують людину, ще більше її виснажуючи.

Про квест-кімнати з елементами жаху як елемент дозвілля

Такі квест-кімнати підсилюють смак життя, дають потрібні емоції, гострі відчуття — те, що потрібно людям. Я ж рекомендую насичувати своє життя подорожами, цікавими заходами. І тоді емоцій буде так багато, що ці фільми і квест-кімнати з елементами хорору будуть не потрібні. 

Чи стає більшою потреба у фільмах жаху суспільству з кожним роком?

Чим більш стабільна ситуація в країні, тим менше стресу в нашому житті і, відповідно, менша потреба в пошуку подібного контенту.

Фото: Дмитро Вакуленко, "Українське радіо"