Чи зміниться політична ситуація у Кривому Розі після загибелі мера. Пояснює експерт

Чи зміниться політична ситуація у Кривому Розі після загибелі мера. Пояснює експерт

Вчора, 16 серпня у Кривому Розі було оголошено жалобу через загибель мера Костянтина Павлова. До 19 серпня у місті будуть приспущені державні прапори та скасовані концертні й спортивні заходи. Обласна поліція повідомила, що відкрито кримінальне провадження за статтею 115 — умисне вбивство. Більше деталей там поки не повідомляють. Чому справа про загибель мера опинилася під особистим контролем президента Володимира Зеленського і як ця ситуація може вплинути на стан справ у державі в ефірі Українського радіо аналізує політичний експерт Дмитро Васильєв.

0:00 0:00
10
1x

Про відео з камер спостереження, які потрапили у мережу

По-перше, якщо результати слідства отак просто зливаються в інформаційний простір ― це дуже погано. Я думаю, що сьогодні має працювати кіберполіція, щоб потім представити у суді того, хто поширив це відео. По-друге, відео підказує суспільству, що це самогубство, такою є й одна з версій, яку розслідує Національна поліція. Але чи не підказують таким чином слідству результат? Я б не поспішав робити якісь висновки, поки не буде серйозних і обгрунтованих результатів у поліції, які допоможуть встановити причину трагедії. Слідство має ретельно перевірити дзвінки, повідомлення, прослухати розмови, визначити з ким розмовляв Костянтин Павлов, провести необхідні слідчі дії з тими, хто говорив з мером.

Чи може на результат слідства вплинути те, що президент Зеленський взяв справу під контроль

Я б точно з цього не насміхався, це справа честі. Це рідне місто президента, тому він одразу заявив про те, що бере цю справу під контроль. Я дуже сподіваюся на те, що це вплине на об’єктивізацію слідства, і воно буде бездоганним. 

Хто має нести відповідальність за розслідування

Чесно кажучи, я не знаю, хто має взяти на себе відповідальність за процедурою, якщо гине мер міста. Зрозуміло, що місцева поліція уже проводить слідство і вона має дати перші результати дій. Однак, якщо президент вирішить підпорядкувати цю справу Генеральній прокуратурі, то тоді вона візьме на себе всі обов’язки.

Як ОПЗЖ використовує цю ситуацію

З політичного погляду “Опозиційна платформа ― За життя” робить все правильно. На жаль, моральна складова у нашому суспільстві дуже тонка, тому вона прорвалася і зараз. Політична сила скористалася цією ситуацією, щоб використати всі попередні необережні висловлювання депутатів від більшості, аби підкреслити тиск на ОПЗЖ, зокрема на її лідера Медведчука (йдеться про заяву нардепів від ОПЗЖ про те, буцімто смерть Павлова відбулась у результаті замовного вбивства, і натяки на ймовірну причетність до цього провладної сили - ред.). Це політична боротьба, опозиціонери використовують ситуацію максимально на свою користь. Я думаю, що вони й надалі продовжать це робити. Але моральний аспект має бути, тому сподіваюся, що виборці, які підтримували і підтримуватимуть ОПЗЖ, будуть на нього дивитися, що побачать "танці на кістках" свого політичного побратима.

На що ця подія вплине

Поки не розумію як вона може вплинути в загальнонаціональному масштабі, але, якщо вибори, які будуть призначені на весну, програє "Слуга народу", то це буде другим ударом по президенту, що може стати серйозним тригером для збільшення втрат його рейтингу. Тому політичний розклад буде здійснюватися так, що владу в місті візьме секретар місцевої ради, а це представник "Слуги народу", а потім буде дуже серйозна підготовка до виборів, і, як наслідок запекла боротьба буде між двома силами: "Слугою народу" та сім’єю Вілкулів. Я очікую, що обиратися вже може Олександр Вілкул ― син колишнього мера. Очевидно, що колишній мер має достатній авторитет серед виборців, тому буде підтримувати кандидатуру свого сина, тож буде запекла боротьба. 

Чи дійсно вибори мера Кривого Рогу відбудуться вже у березні

Це буде залежати від рішення Верховної Ради, але процес дійсно може затягнутися. Щоб не втратити рейтинг, влада може знаходитися у секретаря місцевої ради.

Що відбувається з рейтингом президента

По-перше, динаміка падіння рейтингу не така швидка як у попередніх президентів за два роки правління. Падіння скоротилося, навіть рейтинг піднявся після рішення президента щодо Медведчука та його телеканалів. Тому можна сказати, що з рейтингами президента Зеленського та його політичної сили все більш-менш нормально. Неочікувано нормально для багатьох політологів та експертів. Тільки критична ситуація з тарифами і можливі інфраструктурні проблеми зимовий період можуть серйозно вплинути на показник довіри до нього.

Нагадаємо, Костянтин Павлов переміг на виборах мера Кривого Рогу у 2020 році. Він був кандидатом від ОПЗЖ. З 2012 року став народним депутатом України 7-го скликання від "Партії регіонів". У 2014 році голосував за "диктаторські закони".

Фото: volynnews.com