Наступ "Талібану" триває: скільки днів залишилось до падіння Кабулу?

Наступ "Талібану" триває: скільки днів залишилось до падіння Кабулу?

Рух "Талібан" за тиждень захопив столиці дев'яти з 34 провінцій Афганістану, Бої йдуть все ближче до Кабула, а джерела в уряді США заявляють, що до падіння столиці країни залишилося від одного до трьох місяців. Більше про те, як розгортатимуться події в Афганістані в ефірі Українського радіо розповів експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула.

0:00 0:00
10
1x

 Як може розвиватися ситуація в Афганістані 

Ситуація справді дуже погана для центрального афганського уряду. Американські розвідувальні служби потроху коригують свої прогнози. У червні, на мою думку, був песимістичний прогноз про те, що через півроку уряд в Кабулі може впасти. Зараз вони скоригували це на новий термін — від одного до трьох місяців. Тобто ситуація ще більше загострилася і динаміка дуже загрозлива. 

Якщо на першому етапі наступ "Талібану" у травні, червні та липні в основному стосувався сільських районів, де з самого початку контроль центрального уряду був не такий вже великий, то зараз ситуація стала значно гіршою, коли вже почалося захоплення великих міст. Це означає, що "таліби" в силі, і вони чітко їдуть до своєї мети — захоплення влади в усій країні, і, мабуть, нагатимуться найближчим часом досягнути цієї мети і повернути Афганістану той Ісламський Емірат, який наприкінці 90-х років там існував.

Хто винен у тому, що офіційний уряд втрачає свої позиції

Я б не поспішав покладати всю провину на афганців, які начебто не борються. Можливо, дійсно тут є провина у тому, що в деяких підрозділах недостатній бойовий дух. Крім того, частина Афганістану підтримує "талібів". Також проблема полягає у тому, що дуже великий вплив мають місцеві старійшини, тобто частина держави перебуває в племінному стані, і в рамках переговорів з ними "таліби" здобувають контроль над територіями, і це впливає на позицію та боєздатність Збройних сил Афганістану. Але, з іншого боку, американці вкладали величезні кошти в Афганістан, але, як бачимо, ефективна система в Афганістані не була розбудована. І в цьому є точно доля провини тих, хто вкладав гроші і планував розбудову цього сектору безпеки. 

Якщо Афганістан перетвориться на ісламську державу закритого типу, чим це  загрожує сусідам держави

Точно буде дуже масштабний потік біженців, тому що чимала кількість населення великих міст Афганістану сприймали західні цінності, демократизувався і дійсно люди не будуть відчувати себе в безпеці під владою цього середньовічного радикального ісламіського режиму. Багато хто, з точки зору "талібів", заплямував себе співпрацею з американцями, з їхніми союзниками, і їм там перебувати просто небезпечно. Тому державний департамент США пообіцяв знайти програму допомоги в евакуації певних співробітників американських служб. Тобто коли буде перемога "талібів", точно буде дуже великий потік біженців через сусідні країни в західному напрямку, очевидно, що до Європи. 

Щодо впливу на регіон, все буде залежати від того, яким "таліби" бачать своє майбутнє і чи є в їхніх планах регіональний експансіонізм. На даному етапі логічніше з їхнього боку після перемоги, яка очікується, сконцентруватися на розбудові Емірату в кордонах Афганістану і не дуже дражнити сусідів та геополітичних гравців, зокрема Російську Федерацію та КНР, якоюсь експансією на сусідні держави. Якщо вони зосередяться на внутрішній політиці, то ситуація в Афганістані буде вкрай негативна, але це не зачепить сусідів. Якщо вони вдаряться в експансіонізм, то є вірогідність, що конфлікт перекинеться і на сусідні держави. Але цілком ймовірно, що буде перший варіант. 

Фото: REUTERS