"Ми ввійдемо в п’ятірку кращих": прогноз експерта для української паралімпійської збірної, яка полетіла у Токіо

"Ми ввійдемо в п’ятірку кращих": прогноз експерта для української паралімпійської збірної, яка полетіла у Токіо

Сьогодні ввечері, 12 серпня українську паралімпійську збірну проводжають на Літні паралімпійські ігри в Токіо, які стартують 24 серпня. Українське радіо вирішило дізнатись, які шанси в нашої збірної на здобуття медалей, та принагідно поспілкувалось про інклюзію в спорті в нашій державі з головним фахівцем Національної асамблеї людей з інвалідністю в Україні Олегом Полозюком.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Як відомо, наша олімпійська збірна (на цьогорічних олімпійських іграх – прим.ред.) зайняла 16-те місце. Мій прогноз, що ми (паралімпійська збірна України – прим.ред.) ввійдемо в п’ятірку кращих",  висловив свою думку Олег Полозюк.

Хоча, за його словами, спортсмени ніколи наперед не оголошують свої плани: "Спорт  це дуже суб’єктивна річ. Спортсмен готується дуже тривалий час, виходить на пік своєї форми і тут важливий не тільки фізичний стан, хоча для людини з інвалідністю він на першому місці. Також важливий і настрій, і психологічна витривалість. Тому треба відпустити ситуацію та вболівати за наших спортсменів-паралімпійців, тому що результати досягаються надважкими зусиллями".

Разом з тим, експерт зазначив, що українські паралімпійці мають підвищену мотивацію перемагати, що відображається і в результатах змагань, з яких наші спортсмени повертаються з нагородами: 

"Особи з інвалідністю в нашій країні в звичайному житті долають дуже багато бар’єрів і перешкод: фізичних, архітектурних, психологічних. Ті, хто вижив і адаптувався, мають бійцівський характер і прагнення до подолання".

"Поки що в нас є державна система інваспорту, але багато людей її критикує і намагається рейдернути центри паралімпійської підготовки, які в нас є. Тому ситуація в країні неоднозначна",  розповів Полозюк.

Він пояснив, що систему інваспорт критикують через те, що вона показує ефективність: "З 1996 року в нас постійний ріст спортивних здобутків. Це не всім подобається, тому що на цьому фоні треба дивитися загалом, чи є в нас мережа спортивних закладів, чи вони є доступними. Адже в нас є сумнозвісні спортивні мережі, які комерцію поставили на перше місце, а доступність своїх закладів залишає бажати кращого".

“Людині з інвалідністю, яка має намір зайнятися спортом чи на аматорському рівні, чи на професійному перш за все треба добратися до спортивного закладу,куди вона може просто фізично попасти. Таких закладів не дуже багато навіть у Києві",  підсумував Олег Полозюк.

Фото: LB.ua