Інвест-няні в дії: директор Сергій Цівкач про те, як працює офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest

Інвест-няні в дії: директор Сергій Цівкач про те, як працює офіс із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest

17 грудня 2020 року було проголосовано законопроєкт президента України Володимира Зеленського про державну підтримку інвестиційних проєктів із значними інвестиціями в Україні, більш відомо як закон про інвест-нянь. 9 серпня Кабінет Міністрів України ухвалив всі необхідні підзаконні акти, аби президентський закон вповні запрацював. Про те, як він працюватиме на практиці та чим до ухвалення підзаконних актів займалася державна установа "Офіс залучення та підтримки інвестицій" Українське радіо поспілкувалося із виконавчим директором UkraineInvest Сергією Цівкачем.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Я вважаю, що інвест-няня була вдалим меседжем президента, тому що всі про це почали говорити. Але це не є винятковим явищем для світу, тому що кожна розвинена країна чи та, яка розвивається, має інститут інвестиційних нянь. Ці інвест-няні завжди працюють на базі агенцій інвестиційного розвитку. Відповідно, якщо представник іншої країни хоче інвестувати в певну країну, він може звернутися до такої агенції і йому буде надано послуги інвест-няні. Йому розкажуть, як звернутися в певний орган, як подати документацію, які є особливості ведення бізнесу чи бюрократичної системи і так далі", – розповів Сергій Цівкач. 

Якщо ж говорити про президентський закон, то, за словами посадовця, він набагато ширший та важливіший: "Він саме про інститут державної підтримки для інвестиційних проєктів. Цього ніколи не було за всю історію незалежності України. Наша система передбачає відшкодування для інвесторів до 30 %, але м'якими стимулами – такими, що не наносять суттєву шкоду економіці України. Йдеться про звільнення від податків, ввізного мита, сприяння у підключенні до мереж, побудову суміжної інфраструктури. Такі пільги будуть надаватися тим, хто може проінвестувати 20 млн євро і більше".

"За такою підтримкою можуть звертатися як українські, так й іноземні інвестори", – наголосив Цівкач.

Виконавчий директор UkraineInvest розповів, що у 2020 році його команда змогла розблокувати інвестицій на суму 638 млн доларів, владнавши непорозуміння між представниками бізнесу та влади:

"Бувають різні проблемні ситуації як на стороні інвестора, так і представників влади. Деколи представники інвесторів можуть надати не той пакет документів: йдеться не просто про вимогу посадової особи поставити ще одну крапку. Буває подають не той акт на володіння землею або компанією. Але є й питання, коли дійсно органи виконавчої влади досить бюрократично сухо підходять до процесу і йдуть лише по формі,  не духу закону". 

"Тоді ми підходимо, намагаємось пояснити, наскільки ця інвестиція є важливою і що потрібно йти назустріч інвестору. Ми виступаємо в якості медіатора, пояснюємо, який економічний ефект, що правка, яку вимагає представник влади, є чисто формальною і за законом вона не повинна бути пріоритетною. Ми пропонуємо зосередитись на тих пунктах законодавства, які є важливими для виконання цього проєкту. Відповідно інвестора ми також просимо, якщо в нього неякісно підготовлена документація, забезпечити більш якісний супровід своїх документів. Ми не можемо за інвестора писати документи, тому що в нас дуже багато звернень: лише з початку року ми вирішили 18 питань, а зараз в розробці 84 інвестиційні питання", – зазначив Сергій Цівкач. 

Разом з тим, посадовець наголосив, що з 2010-2012 року Україна дуже змінилась: вже немає системи, яка вимагає від інвестора домовлятися з владою та давати хабарі: "Нам лише потрібна більш серйозна координація між органами влади, для того, щоб ми розуміли, що працюємо на одну мету. Дуже важливо, щоб підхід до роботи з інвестором був єдиний по всій території України". 

"Ми як державна установа UkraineInvest надаємо лише консультаційну, інформаційну та організаційну підтримку інвестору. Тобто ми супроводжуємо інвестора від моменту, коли в нього з'явилася ідея податись на державну підтримку, до моменту, як він подасть заявку до Міністерства економіки. Потім Мінекономіки вирішує, чи підпадає під критерії надання такої підтримки інвестор чи ні і видає своє рішення на КМУ. І тоді вже уряд вирішує, чи підписувати спеціальний інвестиційний договір з інвестором", – розтлумачив Цівкач. 

Принагідно посадовець наголосив, що UkraineInvest не чекала прийняття підзаконних актів Кабінетом міністрів України й працювала з лютого, збираючи інвестиційні проєкти: "Зараз в нас 27 попередніх заявок на загальну суму 1,7 млрд доларів. Наша мета – підписання  угод до кінця року або прямо на початку 2022 року на суму від 300 до 500 млн доларів".

"Ми є органом, який займається приготуванням України із залученням інвесторів. Зараз ми працюємо над стратегією, яка називається "Україна – виробничий хаб Європи". Нам треба промотувати Україну в якості тієї країни, де виробники, особливо середнього рівня, є масовим явищем. Поруч з нами європейський ринок, який щороку імпортує продукцію з доданою вартістю на суму понад 850 млрд доларів. Ми маємо стратегічне розташування і з цим потрібно працювати", – розповів виконавчий директор установи. 

Стратегію "Україна – виробничий хаб Європи", за словами Сергія Цівкача, буде презентовано у вересні.

Фото: pixabay