"У верхівці російської влади немає кому робити заколот і скидати Путіна". Експерт про вибори без вибору в РФ

"У верхівці російської влади немає кому робити заколот і скидати Путіна". Експерт про вибори без вибору в РФ

19 вересня в Росії обиратимуть Державну Думу. Про те, чого боїться путінський режим і чи готуються в Кремлі до транзиту влади, в ефірі Українського радіо розповідає співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Вибори в Росії триватимуть 3 дні, у зв’язку з коронавірусом. Це — новинка чи вже були подібні прецеденти в історії?

Для Росії це — новинка. Це їх нещодавні зміни до законодавства, але, в принципі, у світі таке практикується. Проблема ж не в тому, скільки голосують, а в тому, хто рахує. Тобто є така підозра, що розтягування у часі процесу голосування збільшує можливості для влади застосовувати адміністративний ресурс: симулювати, фальсифікувати тощо. 

Чи будуть представники ОБСЄ присутні в якості незалежних спостерігачів на виборах?

Ні, вони відмовилися від спостереження. У них є різна градація роботи за своїми напрямками. Всього їх мало бути 500, що на таку велику країну не багато. А Росія, зокрема керівництво, прикрившись ковідом (а ним вони багато що прикривають), дала згоду лише на 60 представників. А, оскільки, 60 людей вже точно не зможе гарантувати нормальне спостереження за виборами, а ОБСЄ бере на себе і свою репутацію відповідальність, оцінюючи їх, то вони відмовилися. 

Чи може пропаганда російської влади призвести до негативних наслідків у країні?

Влада просуває у свої партії людей впливу для різних категорій населення: від Звєрєва до ведучого супер пропагандистської програми "60 хвилин", який йде від "Єдиної Росії". Тобто вони посилюють дуже сильно цю ідеологічну пропагандистську складову. Спостерігачі і російські експерти роблять висновок, що ця гуманітарна складова і пасиви щодо ідеології, освіти, перегляду історії, контролю за гуманітарною сферою, книговидавництвом — буде топовим знаком у майбутньому Держдуми. 

Михайла Мішустіна називають правонаступником Путіна. Чи можливий такий транзит влади?

Транзит влади — головна проблема путінського режиму, адже Путін не вічний. Але, насправді, нічого не свідчить про те, що він готовий піти з влади. Мішустін — голова російського уряду, цілком може бути, як і багато інших, чиї прізвища звучали протягом року. У нього відносно непоганий рейтинг, близько 40%. Для порівняння, у Медведєва перед попередніми виборами до Держдуми був рейтинг 13%. Але питання в тому, що Путін, здається, не знайшов схему як піти і лишитися. Ми маємо звертати увагу на ці так звані вибори, тому що наступна Дума буде агресивною, пропагандистською, ідеологічною і працюватиме на Кремль, хто би там не сидів. Іще хочу відмітити, що в першу трійку "Єдиної Росії" увійшли Шойгу, Лавров і лікар Денис Проценко. Це — дуже символічно, адже Шойгу уособлює в собі війну, Лавров — активну зовнішню позицію, а лікар — ковід. 

Мішустін чи Шойгу: у кого більше шансів стати правонаступником Путіна?

Ніякої глобальної кризи у верхах Росії немає. Є конкуренція, як і скрізь. Але точно нема кому робити заколот і скидати Путіна. Чому говорять про Мішустіна? Він очолює армію, військове крило. Але є й інші силовики, досить сильні і в них є свої інтереси. І навряд чи вони хочуть, щоб з’явився другий Путін. Путін же відіграє роль накштал хрещеного батька для російської верхівки. Їм потрібна людина, яка продовжуватиме цю лінію нейтральної, але в той самий час, сильної влади. Тому, якщо говорити про спокійну, без потрясінь передачу законної влади і, скоріш за все не у 2024 році, то це буде Мішустін чи інший, але не такий як Шойгу. Якщо ж будуть якісь катаклізми, то все може бути. 

Чи може суспільство якось вплинути на результати виборів в Росії?

Рейтинг довіри до влади в Росії низький, але рейтинг довіри Путіну залишається високим. Деякі соціологи говорять про 60% тих, хто довіряє президенту Росії. Згідно відносно незалежних соціологічних опитувань Левади-Центр, 40% росіян проголосувало за правильність рішення посадити Навального. Це — щоб розуміти, що таке російське суспільство. Я не бачу особливо ніяких загроз російському режиму в середині країни. Цей режим досить добре стоїть на ногах, незважаючи на економічні проблеми тощо. Адже вони настільки зачистили середовище, маю на увазі масовий виїзд опозиціонерів з Росії, а тих, хто залишився — масово не допускають до участі у виборах. Немає лідера, довіри до лідера хоча би третини населення. І це також на користь режиму Путіна. В російському суспільстві є запит на нові обличчя, тому в більшості партій значна частина списку — люди, молодші за 40. 

Фото: Ірина Павленко, Українське радіо