"Всі важливі рішення формуються заздалегідь" — експерт про зустріч Зеленського з Байденом

"Всі важливі рішення формуються заздалегідь" — експерт про зустріч Зеленського з Байденом

30-го серпня має відбутися візит президента України до США. А вже сьогодні для його підготовки прибули Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба та керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. Наскільки такі підготовчі поїздки є ефективними та що завдяки ним можна вирішити, в ефірі Українського радіо розказує директор центру міжнародних досліджень Одеського національного університету Володимир Дубовик.

0:00 0:00
10
1x

Для чого у США поїхав голова офісу президента Андрій Єрмак?

Пан Єрмак є справжнім керівником зовнішньої політики нашої нинішньої держави. Через це, власне, і їде. Тим більше, вони думають, що готують візит президента. На жаль, така традиція втручання президентської адміністрації в справи зовнішньої політики не нова. Мабуть, з усіх, саме адміністрація Зеленського набула найбільших масштабів, коли дійсно всі головні рішення приймаються безпосередньо паном Єрмаком. Зазвичай, це — нетипово і, мабуть, не дуже продуктивно, оскільки в МВФ зосереджені кадри, які знають більше і мають трохи більше досвіду у будуванні відносин.

Чи формуються для такої зустрічі порядок денний, проєкти документів заздалегідь?

Візит такого типу можна підготувати без посередніх фізичних зустрічей на такому високому рівні. Очевидно, наше керівництво приділяє багато уваги цьому майбутньому візиту, через що й відбувся попередній візит двох відповідних очільників з наших відомств. Ми знаємо, що пан Зеленський давно хотів поїхати з офіційним візитом до США, ще з 2019-го року. Але того не сталося. Нарешті український президент дочекається цього візиту і це, звісно, добре для наших двосторонніх відносин, адже кожна така зустріч найвищого рівня двох президентів — важлива, позитивна і підкреслює характер відносин. 

Де більше ухвалюється рішень: на підготовчих візитах чи, безпосередньо, на зустрічах найвищого рівня?

Я переконаний, що рішення ухвалюються на попередньому етапі — на візитах між самітами. І це не завжди розуміють у нас. Навіть деякі представники ЗМІ мають тенденцію сприймати ці саміти як момент нової епохи чи доленосних рішень. Ні, всі важливі рішення формуються заздалегідь і майбутня зустріч не стане виключенням. Але, дійсно, щось можна і підготувати. Там буде ціла низка угод технічного характеру, енергетики, екології тощо. Побачимо, чи буде якась нова безпекова угода, на якій, власне наполягали наші очільники. Американці без ентузіазму відреагували на таку ідею. Власне, нинішній формат двосторонніх відносин — не поганий, ефективний. Не треба там нічого додавати. Є певні проєкти, закони, направлені на підтримку України. Але, можливо нова угода або комюніке чи меморандум також буде прийнятий.

Фото: www.president.gov.ua