На скільки можуть зменшитися субсидії для українців? Пояснює експерт

На скільки можуть зменшитися субсидії для українців? Пояснює експерт

Кабінет Міністрів України планує скасувати карантинну норму про збільшення соціальних нормативів на 50 %, яка була прийнята навесні 2020 року. Відповідний проєкт постанови розробило Міністерство соціальної політики. Тож як саме будуть зменшені субсидії, якої частини українців торкнуться нововведення та чи обов’язково платити за тепло, яке включили в літні платіжки для киян? Про все це Українському радіо розповів директор департаменту соціальної політики Інституту місцевого розвитку Антон Левицький.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"В березні минулого року уряд прийняв постанову, відповідно до якої нормативи, згідно з якими розраховуються субсидії, були збільшені на період карантину на 50 %. Тобто збільшили розмір субсидії тим, хто її вже одержував. Вважалося, що на період каратину всі, хто працюють, починають працювати з дому й споживають більше води, електроенергії, газу. В зв'язку з цим норми збільшилися на 50 %. Це популістська норма, яку не варто було запроваджувати, тому що в більшості отримувачі субсидії – це пенсіонери, а вони й так в основному перебувають вдома та користуються послугами в стандартному режимі. Проте уряд це зробив, а тепер виявилося, що грошей на субсидії не вистачає. Тому вони вирішили повернути норми до доковідного нормативу, тобто до розмірів, які були до запровадження змін", – пояснив Антон Левицький. 

За словами експерта, на практиці це означає, що розмір субсидій зменшиться на послуги газопостачання, холодну та гарячу воду, водовідведення, електропостачання наполовину: "Це становитиме від 100 до 300 гривень на сім’ю".

Принагідно Левицький нагадав, що зараз субсидії в Україні виплачуються у готівковій формі, що має безліч плюсів: "Субсидії надаються в готівковій формі, тож люди отримали додаткові кошти, які вони не обов’язково витрачали на комунальні послуги, а могли ними користуватися згідно їхніх потреб. Для пенсіонерів, звичайно, додаткові 100-200 гривень – це не зайві гроші. Але за півтора року набігла сума біля 2,5 млрд гривень. Й зараз цю норму скасовують, бо карантин вже давно не передбачає, що працівники знаходяться вдома". 

"Переведення субсидій в готівкову форму – це дуже позитивний крок, оскільки люди самі вирішують, чи спожити менше і зекономити ці гроші, чи спожити більше і оплатити послуги. Крім того, субсидії надаються під жорстким контролем щодо оплати послуг. Одержувачі субсидії – найбільш добросовісні платники, адже якщо вони не оплатять послуг, їм одразу зупинять субсидію", – пояснив Антон Левицький.    

Також експерт розповів Українському радіо, що серед осіб, які отримують субсидію, є й такі, які намагаються отримати її, не маючи на це права: "Тому уряд з травня запровадив досить жорсткі заходи. Органи соціального захисту не мають права цікавитися майновим станом, банківськими рахунками, людина вказує наявне майно в декларації. Але існує верифікація субсидій, яку здійснює Міністерство фінансів. Якщо є депозити на суму більше 100 тисяч гривень, купівля валюти більше, ніж на 50 тисяч гривень протягом року, купівлі кількох автомобілів – це привід для того, щоб таким людям субсидії не призначати". 

Наостанок експерт торкнувся й питання, важливого для мешканців столиці – нової графи в платіжках, яка містить нарахування за тепло. За його словами, рахунки легітимні: "Ті, хто формує такі рахунки, потурбувалися, щоб юридично правильно це виписати. Проте платити не обов’язково. Всі постачальники послуг намагаються змусити людей заплатити наперед, але кожен громадянин має вирішувати сам, чи оплачувати рекомендовані платежі".  

Фото: Укрінформ