Міністр культури розповів, як в Україні планують відзначити 30-річчя Незалежності

 Міністр культури розповів, як в Україні планують відзначити 30-річчя Незалежності

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в рамках Всеукраїнського форуму "Україна-30. Гуманітарна політика" розповів, коли планують завершити роботу над Музеєм Голодомору та які заходи відбудуться на честь святкування 30-річчя Незалежності.

0:00 0:00
10
1x

Про Музей Голодомору

Музей Голодомору ― один з об'єктів, які ми маємо значною мірою завершити зокрема і до Дня Незалежності. Практично всі будівельні роботи на Музей Голодомору будуть закінчені цього року.

Якими є плани Міністерства щодо святкування річниці Незалежності

Стосовно подій до Дня Незалежності, їх величезна кількість. Вони по всій країні відбуваються, у всіх областях. У нас є спеціальний проект. Ми будемо знімати деякі знакові події так, щоб були представлені всі області зі своїми варіантами святкування, щоб можна було скласти красиву мозаїку. Так, як наш символ 30-річчя, там де, квіточка, скласти в тому числі у відеоформат.

Щодо знакових подій, які відбудуться безпосередньо в Києві, вони розпочнуться з 22 серпня. Буде кілька концертів різними днями. Буде достатнього урочисте підняття прапору 23, в тому числі і по всій країні. Буде парад. 23 серпня буде відбуватись "Кримська платформа" та ще кілька таких великих подій. 

Очевидно, нам варто найближчим часом зробити презентацію всіх подій, які  відбуватимуться. Зараз ви завершуємо деякі технічні речі, пов'язані з тим, щоб ми встигли не тільки організувати та профінансувати деякі речі. Я думаю, як тільки цей процес завершиться, найближчим часом варто буде зробити загальну презентацію з показом картинок.

Про перешкоди та підтримку у суспільстві під час підготовки до Дня Незалежності 

Великих перешкод, окрім деяких бюрократичних нюансів, ми не бачили. Я навпаки бачу піднесення. Люди дзвонять, пропонують різні акції та події, які варто підтримати. Тобто суспільство активно включилося: від Одеси до Чернігова, від Ужгорода до Луганської області. Я особисто щиро радий, що так багато ініціатив. Дай Бог, щоб більша частина з них була виконана. Вже деякі події відбуваються впродовж цього часу. 

30-річчя ― це не просто про два-три дні, які навколо 24 серпня. Це про весь рік. Так само ми постійно наголошуємо на тому, що 30 років ― це 30 років Незалежності. Насправді коріння Української держави виходять далеко століття тому, і ми маємо пишатися і говорити про те, що цій державі, яка існувала на цих теренах, тисячу років, і всі ці цінності, які закладалися в часи київських князів, зокрема свобода, повага до людини, вже в незалежній Україні стають одними з основних цінностей, якими потрібно переконувати пересічних громадян у тому, чому це.

Яким чином пересічний українець 24 серпня відчує, що свято справді є

Вже поступово бачу по медіа, що почалися ролики та програми, які присвячені 30-річчю. Знаю від колег із галузі кіно, книговидання і туризму, що буде багато речей, які тою чи іншою мірою зачеплять інтереси та емоції, якщо не всіх, то 90% українських громадян. Наприклад, один із заходів, який ми плануємо, буде присвячений промоції народних художніх промислів. Він буде відбуватися в центрі і в Пирогово, і це дуже цікава історія. Ми намагаємося осучаснити народні художні промисли. У нас будуть промоутери різних промислів, дуже відомі люди, зокрема артисти, режисери, ведучі. Тобто ми хочемо показати, що це коріння, яке у нас є у вигляді майстрів народних художніх промислів ― це не просто привід цим пишатися. Це привід перекидати місток у майбутнє, осучаснювати його сучасними дизайнерами і підвищувати їхню монетизацію.

Про масковий режим під час масових заходів в День Незалежності

Розпочалася масова вакцинація. Для мене це вихід із ситуації. Якщо вона буде продовжуватися такими ж темпами, які нарощуються, я думаю, що це буде головною відповіддю на те, що такі заходи та події будуть відбуватися у безпечній атмосфері.

Фото: facebook.com/oleksandr.tkachenko.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук