Президентська смерть у ліжку. Хто і чому міг вбити очільника Гаїті у власній резиденції?

Президентська смерть у ліжку. Хто і чому міг вбити очільника Гаїті у власній резиденції?

У середу, 7 липня, президент Гаїті Жовенель Моїз був убитий у своїй резиденції, його дружину доставили в лікарню з вогнепальними пораненнями, проте там їй вже не змоги допомогти. В країні одразу оголосили воєнний стан і закрили кордони. Протягом доби після вбивства підозрюваних затримали, уряд повідомив, що до складу групи найманців, які вчинили напад на гаранта, входили 28 осіб - 26 колумбійських і двоє американців гаїтянського походження. Чому скоїли такий жорстокий напад на очільника країни і хто до цього причетний в ефірі Українського радіо коментує кандидатка політичних наук, експертка з політики країн Латинської Америки Олександра Ковальова.

Чи правдива версія про те, що до вбивства причетні наркоугрупування

Це одна з версій. Загалом важко сказати щось конкретно. Ця версія грунтується на тому, що залучені до вбивства найманці ― це відставники колумбійської національної армії, переважно особи, яких свого часу тренували американські військові компанії для боротьби з повстанцями у Колумбії, зокрема з бандами, що поширювали наркотики. Мова йде про дуже добре підготовлених людей, вони воюють не лише в Латинській Америці, а й в Афганістані, Іраку та інших точках світу. Вбивство на Гаїті стало дуже дивним, особливо через те, що залучені особливі сили. Та й загалом ця подія привернула увагу до того, що коїться у країні, адже ситуація там просто критична.

Хто ще був зацікавлений у вбивстві президента

Кажуть, що за свою каденцію президент встиг нажити таку кількість ворогів, що будь-хто міг захотіти його вбити. Ця подія привертає таку увагу тому, що зараз на Гаїті страшенний розгул злочинності, особливо з червня активізувалися місцеві банди, через яких 16-17 тис осіб були змушені залишити свої домівки і переїхати в інші регіони, подалі від районів навколо столиці. В принципі, якби хтось з опозиції чи з біснесу хотів завдати шкоди гаранту, то міг би це зробити без перешкод, тихо. Президент незадовго до смерті казав, що в нього проблеми з місцевими олігархами. Але, здається, річ у тому, що той, хто це спланував, явно хотів привернути увагу до злочину. Тому це вбивство було таким масштабним, задіяли таку велику команду з добре тренованих і озброєних людей, які підняли шум ще під час нападу. Вони привертали до себе увагу. Тепер найманці стверджують, що є працівниками американського Управління по боротьбі з незаконним розповсюдженням наркотиків, таким чином вони втягнули Сполучені Штати до розслідування. Нині розслідуванням займаються не лише поліція країни, але й Організація американських держав, США, Колумбія і навіть Тайвань, бо на території посольства Тайваню переховувалися деякі з цих нападників, де й були заарештовані. 

Ким був Жовенель Моїз 

Важко сказати, яким він був, бо прийшов до влади як популіст. На першому етіпа виборів він набрав не значно більше від інших кандидатів, але в другому турі, хоч він і переміг з 56% голосів громадян, голосувати прийшли мало виборців ― всього 18% гаїтянців, трохи більше мільйона мешканців країни. Майже одразу після його вступу на посаду почалися протести через ті рішення, які він почав ухвалювати, також його звинувачували в корупції. Було оприлюднено дослідження стосовно того, що після руйнівного землетрусу у Гаїті в 2010 році, коли загинуло 300 тис осіб і була зруйнована практично вся країна, керівництво держави отримало величезні кошти на відбудову. І виявилося, що Жовенель Моїз, який очолював одну з найбільших експортних компаній, був причетний до цієї справи.  

Зазначимо, Жовенеля Моїза обрали президентом Гаїті в листопаді 2016 року, вступив у свої повноваження він у лютому 2017 року.

Фото: AP / Dieu Nalio Chery