Куди звертатися, якщо дані про вакцинацію не внесли до електронної системи?

Куди звертатися, якщо дані про вакцинацію не внесли до електронної системи?

"Вас немає у списку", "Де ваша довідка про щеплення", "Телефонуйте своєму сімейному лікарю" ― такі фрази все частіше можна побачити у соціальних мережах, бо в Україні триває вакцинація від коронавірусу. Що робити, якщо в електронній системі не збереглися дані про першу імунізацію в ефірі Українського радіо розповідає виконавчий директор ГС "Коаліція за вакцинацію" Тимофій Бадіков.

Якщо не вдалося довести, що перше щеплення від ковід вже відбулося

Давайте поговоримо спочатку про причини, які могли до цього призвести. Перша можлива причина ― дані просто могли некоректно внести, могли допустити помилку у прізвищі чи серії вакцини. Друга причина може полягати у тому, що першої дози дійсно могло не бути, адже є такі люди, які не хочуть робити щеплення, але намагаються отримати довідку про неї. Таких випадків насправді більше, ніж з помилково введеними даними.

Якщо вам робила вакцинацію мобільна бригада чи це відбувалося у якомусь центрі вакцинації, то вам необхідно туди зателефонувати або знайти лікаря, який вас імунізував. Також ще можна зв’язатися з координатором, який вас запрошував на перше щеплення, якщо у вас є його номер телефону. У випадку, коли контакти не збереглися, тоді ви можете зателефонувати на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я, розповісти про ситуацію і залишити заявку. Вони вже готові вирішувати кожен окремий випадок і допомагати у врегулюванні всіх питань. 

Хочу наголосити, що лікарі, до яких ви звертаєтеся за другою дозою, у такій ситуації не винні, вони навпаки намагаються вам допомогти. На жаль, цей процес у нас пілотний і люди можуть помилятися. 

Тому інструкція така:

  • спробуйте зв’язатися з лікарем, який зробив першу вакцину, попросіть його виправити ситуацію;
  • якщо ви знаєте, через яку медичну систему записувалися на першу вакцинацію, тоді зверніться до цього сервісу, щоб спробувати вирішити історію;
  • або телефонуйте на гарячу лінію МОЗ.

Читати далі: 10 мільйонів щеплень до кінця літа: чи дотримає обіцянку Міністр охорони здоров'я України? Коментує експерт

Що робити тим, хто йде за першою дозою вакцини

Я знаю, що нині це питання врегульовано, люди отримують довідки у сімейного лікаря, якщо є підписані декларації. Саме у нього ви можете запитати, чи з’явилася інформація про вакцинацію. Після другої дози ви можете звернутися до свого лікаря і він роздрукує вам на декількох мовах бланк про те, що вас вакцинували, він поставить там свою печатку і ви будете вільно подорожувати, адже таку довідку схвалюють у багатьох країнах.

Читати далі: Коронавірус не завада: як спланувати літній відпочинок і провести його здорово для життя і гаманця

Чи правда, що 32% українців можуть мати антитіла до Covid-19

Ці дані надає Київська школа економіки, в принципі, вона викликає довіру. Це показує, що новий епідсезон, якщо у нас не буде поширення нового штаму "Дельта", буде поступово зменшуватися, що в осінній період захворюваність буде меншою, ніж минулого року. Але потрібно піти й вакцинуватися, щоб мати захист і від індійського штаму. Для того, щоб країна мала щит, необхідно, щоб у 70% громадян був імунітет.

Читати далі: Все ближче до колективного імунітету: чи дійсно третина українців мають антитіла до коронавірусу

МОЗ пропонує не пускати до школи дітей, які не мають щеплення проти основних хвороб

У законодавстві ця норма є, що у навчальні заклади можуть потрапляти тільки ті діти, які зробили всі щеплення за календарем вакцини. Винятки є лише для дітей з чіткими протипоказаннями, які підтверджують лікарі.

Зазначимо, станом на 10 липня в Україні від коронавірусу зробили 3 420 903 щеплень,  них першу дозу отримали 2 277 226 людей.Такі дані надає Мінфін. 

Для щеплень доступні вакцини AstraZeneca, Pfizer та CoronaVac. Незалежно від вакцини, робити щеплення потрібно двічі.

Фото: pixabay.com