Все ближче до колективного імунітету: чи дійсно третина українців мають антитіла до коронавірусу

Все ближче до колективного імунітету: чи дійсно третина українців мають антитіла до коронавірусу

Голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький заявив, що антитіла до коронавірусу має кожен третій житель України. За його словами, у дослідженні вже взяли участь близько 6 тисяч осіб. У 33% з них виявили певний імунітет до коронавірусу. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів заступник міністра охорони здоров’я з 2016 по 2019 роки, співзасновник Українського центру охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

0:00 0:00
10
1x

Чи справді 33% українців мають імунітет до коронавірусу

Саме дослідження —  це дуже хороша ідея. Воно давно планувалося і нарешті зараз стало реальністю. Це хороша міжнародна практика, яка пов'язана з тим, що система тестування, як правило, не виявляє абсолютно всіх людей, які захворіли, особливо якщо в країні слабка система тестування, як в Україні, тому беруть випадкову вибірку з населення з поправкою на те, що це люди-добровольці, і є певна похибка, тому треба ці показники трошечки в себе в голові зменшувати, бо люди, які погоджуються здати на антитіла з більшою ймовірністю або підозрюють в себе хворобу, або знають, що хворіли. Тому результати треба поправляти вниз, але вони дають нам уявлення про ситуацію.

З приводу того, чи це хороші новини чи ні, то це особливо не новини, тому що математичне моделювання показало би зараз цифру 20-25%. Дуже важливо розуміти, що ці антитіла не дають гарантованого захисту. Рівень цих антитіл може бути дуже різним. Вони з часом зникають, якщо людина перехворіла звичайним способом і найголовніше — це те, що вони нічого нам не говорять про реакцію на нові варіанти. Ми зараз бачимо по країнах, де домінує варіант "Дельта", що не допомагають не просто антитіла, а особливо не стримує поширення навіть те, що велика частка населення є вакциноване. Тому ці результати цінні,  але вони не повинні нас заспокоювати.

Чи можна робити якісь прогнози про те, коли "Дельта" може остаточно увійти в Україну

Український центр охорони здоров’я робить такі прогнози регулярно, і ми прогнозували навесні, коли були послаблені весняні карантинні обмеження, що в кінці червня почнеться непомітний для звичайної людини ріст захворюваності, а на серпень вже будемо бачити в щоденній статистиці, що йде зростання захворюваності. Реальна ситуація краща, ніж ми прогнозували, тобто вона йде за більш оптимістичним сценарієм, ніж наш і, скоріше за все, це буде у вересні, коли ми почнемо помічати ріст. Про те саме каже і МОЗ. Варіант "Дельта" уже в Україні. Тому ми знаємо, до чого готуватися і коли, і я думаю, що восени хвиля буде однозначно. 

Наскільки ефективною є вакцинація

Швидко вакцинуватись — це єдине, що гарантовано допоможе. Мені подобаються ті кроки, які зараз робить Міністерство охорони здоров'я, тому зараз можна сказати, що ми стали на правильний шлях, але є певний спадок. Ми зробили це занадто пізно для того, щоб на осінь говорити про те, що ми як суспільство будемо мати колективний імунітет. Ми його не матимемо. Цих ілюзій, на жаль, не треба тримати. При найоптимістичніших темпах вакцинації занадто мало населення буде вакциновано. Але якщо ми говоримо про індивідуальний захист, щоб кожен з нас захистив себе, то, безумовно, треба вакцинуватися і не дивитися на те, що там за вакцина. В Україні всі вакцини, які ліцензовані, якісні,  безпечні і достатньо ефективні для того, щоб забезпечити набагато вищий захист від варіанту "Дельта" або будь-якого іншого варіанту, ніж якби ви не були вакциновані.

Про мотивацію людей до вакцинації і вакцину Coronavac 

Вакцина Coronavac не дає можливості подорожувати без того, щоб робити тест або відбувати карантин. Але я вирішив, що головне — це здоров’я і вакцинувався. Зараз літо, низька захворюваність, настрій у людей хороший і ми думаємо про подорожі. Уявіть, що буде, коли до нас прийде варіант "Дельта". Подивіться, що відбувається у Росії, де показники смертності рекордні за весь час, що було в Індії, країнах Латинської Америки та навіть Великій Британії. Уявіть, що ви приймаєте рішення в цій ситуації: чи будете думати ви про подорожі, чи про те, в кого з друзів є кисневий концентрат. Тому перша мотивація має бути здоров'я. Вакцинація захищає людей від потрапляння в лікарні і від того, що люди помирають. Ми, можливо, захворіємо, як це відбувається в Бритациї, де 60% населення вакциновані, але ми перенесемо хворобу набагато легше, ніж якби ми не були вакциновані. Якщо у нас буде ситуація, як в Росії чи Індії, то, на жаль, та хвиля, яка у нас була навесні просто здасться нам легкою і веселою прогулянкою, порівняно з тим, що таке варіант "Дельта".

Щодо подорожей, рано чи пізно всі основні вакцини будуть ліцензовані Європейською медичною асоціацією або ж країни у той чи інший спосіб самі будуть їх визнавати, що  деякі країни вже роблять. Якщо зайти на сайт Європейської медичної асоціації, там зараз 4 вакцини знаходиться в графі "ліцензовано", а ще 4 вакцини — "в процесі розгляду", зокрема Coronavac. Я думаю, що рано чи пізно вона буде вона ліцензована і ми можемо подорожувати, але наша перша мета — це осінь і як ми переживемо ще одну хвилину, яка гарантовано буде в нас. Тому я раджу вакцинуватися всім і не затягувати з цим, тому що між вакцинами є проміжок. Якщо ви вакцинуєтесь, коли вже почнеться хвиля захворюваності, ви все одно будете щонайменше три тижні ходити з небезпекою захворіти. 

Фото: УНІАН