Чи буде можливе в Україні подвійне громадянство?

Чи буде можливе в Україні подвійне громадянство?

У грудні 2019 року президент Володимир Зеленський ініціював законопроєкт "про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства". Тоді він звільняв від обов'язку виходити зі свого першого громадянства іноземців, які служили за контрактом у ЗСУ. Крім того, дозволяв отримувати громадянство особам, які мають особливі заслуги перед Україною, а також громадянам Росії, які зазнали переслідувань у своїй країні. Проте з травня 2020 року розгляд президентського законопроєкту було відкладено. Чому зупинилося його обговорення і чи планують парламентарі знову повернути документ у Верховну Раду в ефірі Українського радіо розповідає голова підкомітету з питань зв'язків і захисту прав та інтересів українців за кордоном Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Святослав Юраш.

0:00 0:00
10
1x

Про законопроект, який змінює правила отримання українського громадянства

Зараз відбувається переробляння різних частин цього закону, які не влаштовували деяких людей до кінця, саме через це він тоді і не з’явився в залі парламенту. І нині, маючи повне розуміння всіх нюансів, ми працюємо над новою літерацією цього документу. Ми нарешті маємо визнати реальність, що багато українців у всьому світі повинні знати ― їхня країна їх підтримує. Вони мають право працювати закордоном, подорожувати, жити, але пам’ятати, що тут їхній дім. 

Чи несе цей законопроект ризики для українського законодавства

Я бачу в ньому перш за все переваги. Наше законодавство не забороняє множинне громадянство, воно просто створює причини його забрати. 

Чи зможуть представники держави-агресора проходити спрощену процедуру отримання українського громадянства

У цьому законі прописані запобіжники у питанні громадянства представників країни-агресора. Тому, коли відбувалося голосування ОПЗЖ одразу підтримувала цей законопроект, але потім вони дочитали його до кінця і відмовилися це робити.

Я радів би з можливості того, що мільйони наших громадян, які застрягли в РФ, можуть повернутися на Батьківщину. Хочеться згадати один із слоганів президента Кучми "Нас 52 мільйони", але, на жаль, нині ситуація інша ―  нас набагато менше. Нам треба дивитися на мільйони людей, які застрягли в інших країнах, як на тих, кого треба рятувати, реінтегрувати і пропонувати залишитися їм вдома, в Україні. 

Читати далі: В умовах агресії РФ питання подвійного громадянства в Україні не на часі – Олексій Гончаренко

Чи буде дозволено людям з множинним громадянством претендувати на державні посади

Той законопроект, який був, вже вмер. Коли з’явиться новий законопроект, тоді ми й будемо з вами сперечатися стосовно цього питання.

Моя позиція у цій дискусії полягає у тому, що варто звертати увагу на досвід інших країн, адже у Франції це дозволено. Проте нам потрібно розуміти нашу реальність, через війну й окупацію необхідно вводити такі обмеження. Але у тому світі, який існує навкруги нас, люди з подвійним громадянством представляють можливість, а не біду. Тому в парламентській дискусії я б не був таким категоричним у питанні посад людей, які мають кілька паспортів. 

У діаспорі багато компетентних людей і вони були б дуже у нагоді нашій країні. Якби для них існувала можливість приєднатися до наших реформ і трансформацій, тоді це пішло б нам на користь. Нині ж у законі є пряма заборона для тих, хто має громадянство іншої країни займати державну посаду. 

Зазначимо,  законопроект №2590, був розроблений в Національному інституті стратегічних досліджень під патронатом Світового конґресу українців, створили його у рамках виконання передвиборчих обіцянок "Слуги народу". Проте у Верховній Раді вже не вперше реєструють законопроєкт, що легалізує подвійне громадянство. Вперше подібний документ зареєстрували у 2017 році за президентства Петра Порошенка, однак пізніше його відкликали.

Фото: mfa.gov.ua