"Більшим викликом для нас буде не відсутність вакцин, а те, що не всі хочуть вакцинуватися" – радник голови Офісу президента Милованов

"Більшим викликом для нас буде не відсутність вакцин, а те, що не всі хочуть вакцинуватися"  – радник голови Офісу президента Милованов

За даними МОЗУ, в Україні зробило щеплення від COVID–19 приблизно 2,5 млн. громадян. Для сорока мільйонної країни – це низький показник. Радник ОПУ та президент Київської школи економіки Тимофій Милованов в ефірі Українського радіо розповів, чому в Україні досить повільний перебіг вакцинації, проаналізував наслідки пандемії для економіки та окреслив виклики, які можуть спричинити нові штами

0:00 0:00
10
1x

На думку Тимофія Милованова, спочатку причиною низької вакцинації було те, що не було вакцин, і Україна пізно заходила у вакцинацію. "Достатньої кількості для всіх 40–ка мільйонів в один день, можливо, на сьогоднішній день і немає, але всі бажаючі як мінімум в Києві можуть вакцинуватися. По-перше, є Виставковий центр, по-друге, є "хвилі" (мається на увазі дорожня карта щеплень, яка поділена на "хвилі" – ред.). Звичайно, я працюю в освітній установі, в університеті, і ми були в першій черзі, але в нас було вже три "хвилі" вакцинації. Я вакцинований. Здається, на першій "хвилі" була вакцина CoronaVac, а друга "хвиля" –  Pfizer був".

"Моя особиста думка, що вакцинація – єдиний спосіб вберегтися від вірусу", –  підкреслює Тимофій Милованов. 

На думку радника голови ОПУ, більша проблема нині є не в бракові вакцин, а в тому, що люди не вірять або не проявляють ініціативи. "Я думаю, що це пов’язано з загальним станом культури і освіти в Україні, що він погіршується з точки зору ставлення до вакцинації. Якщо 10 – 20 років тому нікому в голову не приходила думка, що можна не вакцинуватися, то сьогодні багато дезінформації. І дослідження показують, що інформація про теорії змови більш ефективна там, де менше освіти, особливо там, де менше розвинене критичне мислення. Нам систему освіти треба міняти, бо не всюди ми вчимо дітей критично мислити, знаходити обґрунтовану інформацію і вміти на основі тієї інформації аналізувати та критично мислити. Тут парадокс: людина ставить під сумнів інформацію від уряду, що треба вакцинуватися, але некритично ставиться до інформації про теорію змови. Людина робить це на основі емоцій. Якщо немає довіри до держави, а в Україні немає такої довіри, з часом з вакцинами буде ставати легше. Як ми бачимо, світ адаптується". 

Що ж до дій уряду, тут, можливо, каже він, є доступність до вакцин. "Пандемія – це трагедія. Тут не можна казати, що хтось один може врятувати ситуацію. Тут треба працювати разом. Уряд має показувати  приклади наявністю вакцин, наявністю ресурсів, регулювання тощо. Але напоготові треба всім бути". 

Ще однією проблемою Милованов вважає організацію все післявакцинального процесу,  коли не завжди вносяться дані для сімейних лікарів про те, що людина щеплена. А треба, щоб ці дані бачили сімейні лікарі, адже на основі цих даних будуть видаватися паспорти вакцинації. До того ж, уряду ніщо не заважає почати зробити ці паспорти, каже він.

На запитання, чи завершена вже коронакриза, Милованов відповів: "З точки зору хвороби, очевидно ні. З точки зору того як люди себе зараз поводять, точно ні. З точки зору, того, що багато бізнесів закривається – це теж правда. Але те, що говорить Нацбанк, економіка починає зростати. Якщо минулого року вона падала, то цього року ми очікуємо зростання на 4–5%. Я думаю, що на кінець 2021-го ми вийдемо на початок 2020–го. Але все одно два роки втрачено з точки зору економіки. І ми стоїмо на місці, це довгостроковий ефект. А не дай боже, будуть ще сильніші штами, які знову нас загонять у падіння, тоді буде ще гірша ситуація". 

Також радник голови ОПУ озвучив прогнози щодо штаму "Дельта", який нині стрімко поширюється в світі: "Можуть бути спалахи у серпні-вересні, тоді уряду прийдеться вводити обмеження", - зазначає Тимофій Милованов.  

Останні новини
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
Десять історій, одна душа: Blockbaby представив дебютний альбом "Рефлексія"
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
"Даня у клітці зі спогадами": Blooms Corda випустили сингл про спогади та ностальгію
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Непран: Після війни Україна матиме грошовитий експорт — продаж зброї
Новини по темі
Росія пошкодила або зруйнувала близько тисячі медзакладів України – Ляшко
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко
До 70 померлих щотижня: в Україні можлива нова хвиля ковіду
Спалах COVID-19 в Україні: як відбувається вакцинація та лікування важкохворих в умовах війни
Друга бустерна доза від covid-19, електронний рецепт на антибіотики та медична евакуація: у МОЗ розповіли про нововведення