Британський есмінець та навчання "Сі Бриз" в Чорному морі: чому лютує Росія і які провокації готує?

Британський есмінець та навчання "Сі Бриз" в Чорному морі: чому лютує Росія і які провокації готує?

23 червня Міноборони Росії заявило про попереджувальні обстріли британського військового корабля HMS Defender (D36) неподалік анексованого Криму. Російські військові стверджують, що після закликів змінити курс, у напрямку британського корабля зробили кілька попереджувальних пострілів, а також впустили авіабомби по його курсу. Міноборони Британії це заперечило, зазначивши, що їхній корабель мирно пройшов територіальними водами України у напрямку Грузії, а поруч тривали якісь навчання Росії. Водночас Москва закликала Вашингтон відмовитися від проведення багатонаціональних морських військових навчань "Сі Бриз" у Чорному морі. Чому Росія виступає проти проведення навчань? Чому після зустрічі Путіна з Байденом Росія виступає із войовничими заявами? Які нові провокації в Чорному морі готує Російська Федерація? Про це в ефірі Українського радіо розповіла директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

Чи можна констатувати, що після зустрічі Путіна з Байденом потепління у відносинах Росії з Заходом не відбулося та про що свідчать войовничі заяви росіян 

Все це є частиною російської зовнішньої політики, але події варто оцінювати окремо. Ситуація з Байденом то Путіним продемонструвала, що максимально будуть намагатися говорити на найвищому рівні про глобальні питання, і Україну якраз Путін намагався вивести за рамки. І ми розуміємо, що питання Криму пов'язане з цим. Тобто вони більш-менш домовилися домовлятися про кібербезпеку і про гонку озброєнь. Чому я наголошую, що домовилися домовлятися, тому що це лише перша ініціатива і подивимося, чи вийде з цього взагалі щось. Але по прес-конференції було дуже чітко видно, що щодо інших питань все ж таки Путін намагався робити вигляд, що вони є другорядними, включаючи Україну, залишаючи собі певне поле для маневру. 

До речі, після зустрічі з Байденом Путін ветував один із законів, який обмежував свободу слова і стосувався видань. Ним накладалися дуже серйозні штрафи на журналістів і на ЗМІ. І навіть деякі американські спостерігачі сприйняли це як невеличкий сигнал, що Путін поки що не буде загострювати ситуацію.

Що стосується Криму та інциденту з британським есмінцем Defender ― це інше. Це безпека Чорного моря, яка для Путіна на даний момент є вкрай важливою. І тут варто серйозно говорити про довготривалу гру, яка відбувається з 2018 року після захоплення човнів Військово-морських сил ЗСУ біля Керченської протоки. Ми бачимо, що, по-перше, йдуть постійні провокації в Чорноморському регіоні від російських прикордонників та від військово-морських сил. Особливо коли відбуваються міжнародні навчання або заходять іноземні військові кораблі. По-друге, Російська Федерація максимально намагається анексувати ще й морські рубежі. Якщо до 2018 року ми більше говорили про Крим як про землю, то після листопада 2018 року ми бачимо у багатьох заявах Російської Федерації, що вони намагаються розширити і тепер говорити про територіальні води навколо Криму як про свої. 

На що розраховували росіяни, організовуючи провокації щодо есмінця Defender

Я би не говорила про те, що вони спеціально готувалися саме до подібної провокації, але, безсумнівно, всі експерти і військові чекали, що під час самих навчань "Сі Бриз", які розпочинаються в понеділок, певні провокації від Російської Федерації можуть бути. У даному випадку я думаю, що, по-перше, співпали обставини. Вони навряд чи очікували, що британець піде саме таким курсом. Він дуже логічний, але теоретично британці могли взяти 3 км вправо і не було би якихось проблем для їхнього маршруту. Відповідно, як ми зараз знаємо зі заяв британської сторони на рівні прем'єр-міністра, що такий прохід був навмисним, щоб продемонструвати, що це українські води. 

Що було насправді — це ще те питання. У нас є різкі і войовничі російські заяви. Видається, що росіяни спеціально саме через риторику нагнітали і очікували, що британці такою ж риторикою будуть відповідати. Тобто вони їх провокували не на морі, а в політичній та дипломатичній баталії, а британці взагалі трішки "відморозились". Звичайно, коли з'явилися вже записи з борту корабля, де знаходився журналіст ВВС і коли з'явилося декілька відео на Ютубі, імовірно, записів з російської сторони, а також російське Міністерство оборони показало записи своїх літаків, то британська сторона більш відверто говорить, хоча не підтверджує, що були обстріли на їх шляху, а говорять, що вони були десь подалі. Тобто ситуація виглядає трішечки, як те, що, скоріше, була провокація не морська, а інформаційна і що фактично росіяни не досягли своєї мети. 

Чи будуть подібні провокації з боку Росії, зокрема через навчання "Сі Бріз"

Сьогодні росіяни використовують дві такі технології. Але ми очікуємо, що буде ще щонайменше кілька інших методів. Перший — це коли росіяни визначають як закриті зони для судноплавства ті ж самі зони, які визначають і українські навчання. Відповідно коли дві зони навчання перетинаються, ми розуміємо, що це створює можливості для інцидентів. А таке в нас вже було багато разів, і особливо під час "Сі Бризу" росіяни полюбляють роботи подібне. 

Другий — коли вони слідкують за нашими, американськими, британськими кораблями. І в кінці травня цього року, коли проводилися навчання між українським кораблем і американським, які належать прикордонним службам і були за сто миль від берега, то росіяни звужували коридор для їх маневру. І була офіційна заява, що це було дуже небезпечно для кораблів, тому що могло спровокувати у будь-який момент інцидент. Тобто вони юридично нічого не порушують, але таким чином серйозно маніпулюють і загрожують ситуації. 

Третій момент — це кібернапади насамперед на системи, які дозволяють ідентифікувати, де знаходяться судна або інші гідрографічні об‘єкти. І є великі побоювання, що це буде в Чорному морі. І британський есмінець став сигналом, що на це треба звернути увагу, тому що в той момент, коли він стояв в Одеському порту, міжнародна система продемонструвала, що він в Севастополі. Тобто це чітко говорить про втручання в цю систему.

Фото: ROYALNAVY.MOD.UK

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака