Пилова буря, рекордна спека, масштабні зливи: яких ще сюрпризів чекати від погоди в Україні

Пилова буря, рекордна спека, масштабні зливи: яких ще сюрпризів чекати від погоди в Україні

Як повідомляло Управління екології та природних ресурсів КМДА, над Лівобережною частиною України зафіксували пилову бурю "Астраханський суховій". За даними Укргідрометцентру, ситуація мала покращитися до середини ночі 24 червня, проте залишкові явища переміщення пилових частинок будуть спостерігатися ще деякий час. Водночас провідний синоптик Укргідрометцентру Роман Мурмило сказав, що 24 та 25 червня стануть найспекотнішим днями червня. Температура сягатиме + 35 градусів, а місцями навіть вище. Після того стовпчики термометрів трохи опустяться, і в Україну прийдуть опади. Експертка відділу клімату і транспорту громадської організації "Екодія" Ольга Гусакова в ефірі Українського радіо прокоментувала, чого чекати взагалі від погоди і від клімату в Україні в перспективі місяців.

0:00 0:00
10
1x

Чи є пилові бурі чимось незвичайним та території України 

В Астраханській області були пилові бурі, і в Україні ми вже побачила наслідки бур, які приніс вітер. Там була дуже висока температура, під 40 градусів, а також сильний вітер, який і підняв пісок та пил з степів і переніс все на Лівобережну Україну, зокрема до Києва. Для Росії та Центральної Азії це не вперше. Такі бурі були також і в травні, але просто не настільки масштабні і не донесли пил до України, а зараз таке відбулося. Минулого року в квітні в Києві також була пилова буря з полів, тому це не нове явище і вже другий рік поспіль ми можемо його спостерігати.

Чи насправді Київ є одним із найбільш забруднених міст

Причиною забруднення повітря в Києві є транспорт. За останні роки його стає все більше, і тому все більше відчувається забруднення повітря. У такому випадку треба розвивати громадський транспорт для того, щоб зменшувати навантаження на дороги, щоб автомобілів ставало меньше. Також можна використовувати самостійно велоінфраструктуру або ходити пішли для того, щоб покращувати якість повітря в Києві, зменшуючи викиди від машин.

Які наслідки зміни клімату спостерігаються в Україні 

Те, що ми зараз бачимо, це все зміна клімату. І йдеться не тільки про глобальне потепління, про підняття температури. Мова йде про зсування кліматичної системи, коли опади стають більш ненормованими, коли протягом декількох годин може випасти місячна норма опадів. Міста не готові поглинути таку кількість води дуже швидко, тому відбуваються підтоплення. Також різні стихійні лиха стають більш сильними та більш непередбачуваним. Протягом минулого року відбулась дуже велика кількість різних стихійних лих, зокрема посухи, пожежі, пилова буря, урагани, сильні опади та гради. У цьому році завдяки тому, що була доволі сніжна зима, те позитивно вплинуло на те, що грунт був вологий, в річках є відносно достатня кількість води і в квітні в нас не було пожеж, наприклад на Житомирщині чи в Чорнобильській зоні, як це було минулого року. Але якщо буде подорожувати триматися така суха і спекотна погода, як ми бачимо протягом останніх декількох днів, то у цьому році пожежі також будуть. Тобто зі зміною клімату різні стихійні лиха стає все важче попереджати і прогнозувати.

Всі наслідки зміни клімату та стихійні лиха дуже сильно впливають на нашу економіку. Крім того, це впливає на наше здоров'я людей, зокрема така сильна спека впливає на людей з серцево-судинними хворобами, на людей літнього віку, адже таку спеку дуже важко переносити.

Якщо говорити про більш довгу перспективу, то є дослідження "Екодії" під назвою "Вода близько", яке розповідає про те, відбудеться з півнем Україна, якщо рівень моря до кінця століття підніметься на 72 см. Наслідки будуть дуже значні, оскільки 590 пунктів на півдні України потрапляють в потенційну зону затоплення. В досліджені прорахований найгірший сценарій розвитку подій, коли середня температура по планеті підніметься на +4 градуси, тому важливо не виключати той фактор, що моря не зникнуть, а навпаки відбувається підняття рівня моря і частина півдня України може бути затоплена.

Наприклад, місто Вилкове, яке називають "українською Венецією", на 99% може бути затоплене до кінця століття, а місто Одеса на 17% потрапляє в цю зону затоплення. І це говорить про те, що зміна клімату відбувається, наслідки для України є дуже значними, і тому діяти потрібно вже зараз. Потрібно скорочувати викиди парникових газів, переходити на відновлювані джерела енергії і також адаптуватися до тих наслідків, які ми бачимо вже зараз, для того, щоб вони не завдавали нам такої сильної шкоди.

Фото: mizez.com