"Вірменія переживає національну катастрофу". Експерт коментує результати перевиборів

"Вірменія переживає національну катастрофу". Експерт коментує результати перевиборів

Партія в.о. прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна "Громадянський договір" здобула перемогу на дострокових виборах до парламенту. 21 червня Центральна виборча комісія Вірменії повідомила, що партія Пашиняна набирає 53,92 відсотка голосів, а блок експрезидента країни Роберта Кочаряна — 21,04 відсотка, третє місце посіла проросійська сила, блок "Маю честь" — 5,23 відсотка. Ситуацію у Вірменії, а також результати виборів в ефірі Українського радіо коментує керівник Південно-кавказького філіалу Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Володимир Копчак.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Вечірній формат
Ведучі:

Чи можна сказати, що реванш проросійських сил не відбувся

Давайте не вводити людей в оману і скажемо, що таким чином політичне протистояння, тим більше під час цієї виборчої кампанії, — це був внутрішній конфлікт. До того ж він відбувався ледь не в лабораторних умовах. Можна говорити про нищівну поразку так званих реваншистів і крила блока вежі Кремля, на яку спирався Роберт Кочарян, Серж Саргсян та Артур Ванецян. Однак питання: виграла Росія чи програла — некоректне тому, що у вірменських умовах Кремль не вважає себе тим, хто зазнав поразки, через перемогу Пашиняна на виборах. Це треба розуміти і знати, що є управлінська вертикаль, за якою працює Нікола Пашинян. Він не просто переміг, а отримав конституційну більшість у парламенті і це єдиний, принаймні для мене, момент новизни і неочікуваності.

Чи відбувалося протистояння у суспільстві після подій у Нагірному Карабасі

Вірменія переживає національну катастрофу. Подивіться на дані виборів і уявіть собі масштаби антирейтингу попередньої влади, яка вкотре програла Ніколо Пашиняну. Половина виборців просто не прийшли на свої ділянки, а ті, хто був, на мою думку, зробили правильні висновки про винуватців у поразці, яку Вірменія пережила восени минулого року. Ці показники говорять про антирейтинг “карабаського клану”. Коли ми говоримо, що в Роберта Кочаряна 21 відсоток, то треба розуміти, що він і так набрав забагато. Проплачені екзитполи, на які орієнтувалися кремлівські сили, що підтримували Кочаряна, давали йому 20-25 відсотків, але й Ніколо Пашиняну давали 25-30 відсотків. Тепер розвиток подій буде цікавим. Реваншисти до влади можуть прийти тільки через форс-мажор. 

Чи буде Вірменія далі розвиватися в європейському напрямку

Вірменія за Ніколо Пашиняна буде розвиватися в проросійському форматі. 

У передвиборчій і поствиборчій періоди ситуація у Вірменії розгортається для Кремля так, як внутрішньополітичний конфлікт. Після 2018 року Ніколо Пашинян не робив жодних антиросійських кроків. 

Читати далі: Перевибори у Вірменії: як вірмени долають політичну кризу, чи впливають на це РФ та США. Пояснює експерт

Чи й надалі буде знаходитися російська військова база на території Вірменії

За моїми оцінками, російська присутність лише посилюватиметься. Все буде приховуватися під гаслом захисту Мегринського коридору. Я переконаний, що Кремль лише тиснутиме на те, щоб взяти під контроль державний кордон Вірменії не лише з Іраном і Туреччиною, а й з Азербайджаном і Грузією. 

Російська Федерація робитиме у подальшому ставку на вассалізацію Вірменії.

Чи можна чекати на економічні прориви у Вірменії 

Це залежатиме від політичної волі Ніколо Пашиняна. Проте швидко вийти з капкана, з економічної залежності від Російської Федерації і нафтогазової сфери — це неможливо фізично.

Нагадаємо, що у листопаді 2020 року, після поразки в конфлікті в Нагірному Карабасі, в Вірменії почалася політична криза. 25 квітня прем'єр-міністр країни Ніколо Пашинян оголосив про свою відставку та проведення позачергових парламентських виборів, а в травні парламент повідомив про свій саморозпуск.

Фото:armeniasputnik.am