Діджиталізація у кожен дім: навіщо в Україні видаватимуть сертифікат про вміння володіння комп’ютером

Діджиталізація у кожен дім: навіщо в Україні видаватимуть сертифікат про вміння володіння комп’ютером

Українська асоціація фахівців інформаційних технологій за підтримки Міністерства цифрової трансформації впровадить в Україні міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером ICDL. Він потрібен для навчання та сертифікації цифрових навичок державних службовців, а також може знадобитися під час вступу до вишів у багатьох країнах та за працевлаштування до приватних компаній. Як можна буде отримати сертифікат в ефірі Українського радіо розповідає комунікаційник Міністерства цифрової трансформації Олексій Мінаков.

Як планують впроваджувати сертифікат, кому він буде необхідним

 

По-перше, Міністерство цифрової трансформації ставить своїм пріоритетом розвиток цифрових навичок українців. У нас є стратегічна мета — навчити 6 мільйонів українців цифрової грамотності за 3 роки. Тому ми підтримуємо всі ініціативи, спрямовані на цю мету. Минулого року ми запустили цифрову платформу "Дія. Цифрова освіта", де у безкоштовному доступі можна знайти десятки освітніх серіалів з цифрової грамотності. Півроку тому ми запустили національний тест на цифрову грамотність — Цифрограм. Нещодавно ми підписали меморандум з Українською асоціацією фахівців інформаційних технологій і будемо разом з ними запроваджувати міжнародну сертифікацію навичок володіння комп’ютером. Ця сертифікація існує в усьому світі 20 років, вона дійсно поширена. Наприклад, в Ірландії кожен 4 школяр складає її в школі. ICDL також використовують для сертифікації викладачів та тренерів. На основі цієї сертифікації розробляють різноманітні програми навчання.

 

Мінцифри запровадить на платформі "Дія. Цифрова освіта" один безкоштовний модуль, який стане тренінговим тестуванням для цієї сертифікації.

 

ICDL — це комплексна сертифікація, яка має практичні і теоретичні завдання.

 

Читати далі: Режим paperless з 24 серпня: чи готова до нього Україна? Пояснюють експерти

 

Яким сьогодні є рівень цифрової грамотності населення

 

Ми в Міністерстві цифрової трансформації у 2019 році провели перше в історії України дослідження цифрових навичок громадян. Це було ще до пандемії, тому цікаво, яким українське суспільство підійшло до цієї ситуації, адже Covid-19 суттєво прискорив цифровізацію. За даними дослідження, 53% українців володіли цифровою грамотністю нижче базового рівня, 15% — взагалі не мали таких навичок. З того часу ми не проводили дослідження, але запустили тест на національну цифрову грамотність. Його вже пройшли 2500 тисяч українців. Ми тепер бачимо нову статистику.

 

Читати далі: Чи варто в Україні створювати окремий університет у сфері кібербезпеки: коментує медіаекспертка 

 

Яка ситуація з покриттям мережі інтернет у нашій країні

 

Одна з наших стратегічних цілей, окрім навчання,  — це забезпечення інтернетом 95% території України. У нас є відповідний департамент, який займається співпрацею з національними операторами телекомунікацій, щоб досягти цієї мети. Зокрема, вдалося зробити субвенцію на підключення інернету, тобто тепер кожна громада може подати заявку, щоб отримати кошти і нарешті провести інтернет до свого населеного пункту. Є сайт, де є пояснення, що для цього потрібно зробити. 

 

Голова Державної служби якості освіти Гурак: "Дистанційна освіта буде актуальною й надалі"

 

Як просувається процес освіти громадян 

 

Просувається успішно, адже нашу платформу відвідали більше 2 мільйонів українців. 600 тисяч з них вже зареєструвалися і почали навчання. Всі освітні серіали ми створюємо без використання державного бюджету, все розробляємо і запускаємо завдяки допомозі донорів і партнерів. Найпопулярнішим є серіал для державних службовців щодо використання інструментів Google, його подивилися та отримали сертифікати більше 100 тисяч держслужбовців. Також користуються популярністю наші серіал для вчителів, вони виявилися дуже корисними для них, адже запуск відбувся з початком пандемії

 

Зазначимо, тестування і сертифікація за стандартом ICDL будуть доступні всім верствам населення. Цей стандарт компʼютерної грамотності визнаний Європейською комісією, ЮНЕСКО, Радою європейських професійних інформаційних товариств, Європейським товариством інформатики, а також міністерствами освіти різних країн.

Фото: pixabay.com