Інтернет-шахрайство: як розпізнати шахраїв та куди звертатись, якщо вас ошукали в мережі

Інтернет-шахрайство: як розпізнати шахраїв та куди звертатись, якщо вас ошукали в мережі

Минулого року інтернет-шахраї викрали в українців понад 250 мільйонів гривень. А загалом в 2020 році у світі було втрачено 32,4 мільярдів доларів через обман в мережі. Як вберегтися від шахрайства в інтернеті, куди звертатися у випадку, якщо ви все ж таки стали жертвою та чи існують історії з геппі-ендом, коли кошти повертали їх власнику? Про все це Українське радіо розпитало у засновника компанії BWN Group, голови ГО "Електронна республіка", колишнього радника Міністра інфраструктури з ІТ Євгена Поремчука.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Хто такі інтернет-шахраї?

"Шахраї та інтернет-шахраї – це одне і те саме. Дуже не люблю, коли говорять "хакери", адже це люди, які дуже добре розуміють комп'ютерну техніку із самих основ. Це не шахраї, це більше інтернет-фріки, люди, які дуже добре шарять в комп'ютерах. А шахраї – це злочинці", – розповів Євген Поремчук. 

За його словами, 99 % шахрайств та зламів в інтернеті – це не хакерські атаки, а порушення елементарної інформаційної гігієни користувачів. Тому кількість подібних злочинів щороку збільшується: "Це говорить не про те, що шахраї стали кращими, а люди – тупішими. Просто збільшилась кількість покупок та загалом активності в інтернеті. Але в цьому не варто звинуватимувати гроші, картки, владу, а лише свою необачність та те, що ти не виконуєш елементарні поради з інформаційної гігієни". 

Разом з тим, експерт наголосив, що офіційна статистика, яка показує, що українці втратили на фішинг-атаках у 2020 році 250 мільйонів гривень, занижена: "Це лише офіційні дані. А в нас рівень недовіри до держави майже 70 %. Тобто люди в принципі не ходять і не пишуть заяви на втрату своїх коштів. Суму можна сміливо множити на десять і це буде реальна цифра втрат".

Фішинг  один із найпопулярніших видів інтернет-шахрайства

"У фішингу грають на емоціях, страху, на природньому бажанні халяви. За останні декілька місяців ми, наприклад, знайшли кілька підроблених сайтів "Дії", де вказувалось, що користувача чекає 8 тисяч гривень (допомога від держави в зв’язку із локдауном  прим.ред.), але не знати, куди їх перераховувати. Люди вводять дані своєї карти одразу на фішинговому сайті, отримують смс через 5 хвилин, відкривають клієнтбанк, а там повідомлення не про 8 тисяч, а про те, що на рахунку більше немає грошей", – зауважив Поремчук.

Він пояснив, що так само працюють фішингові сайти й у випадку, коли людині повідомляють, що вона щось виграла або що її акаунт заблокований: "Тоді людина забуває про все, адже, наприклад, виграла мільйон. Але просять оплатити комісію в тисячу гривень і люди шлють тисячами". 

"Якщо в людини є хоча б підозра на суперхаляву, на те, що її просять зазначити дані карти, логіни і паролі, номери телефонів – слід задуматись. Зверніть увагу на стрічку в браузері, де вказано сайт. Там має бути замочок, при натисканні на який висвітлиться ccl-сертифікат, який підтверджує автентичність цього сайту. Якщо ви зайдете, наприклад, на Українське радіо і натиснете на замочок, там буде написано, що це перевірений якоюсь аудиторською компанією, яка цінується на ринку, власник. Й тільки тоді можна подумати, чи вводити дані кредитної карти", – порадив експерт. 

Любов вимагає жертв, або Романтичне шахрайство

Євген Поремчук розповів, що у всесвітній мережі існує велика кількість різновидів шахрайства, зокрема, й романтичне: "Зовсім недавно жертвою шахрайства стала жителька Північної Македонії. Жінка продала квартиру, влізла в борги, понабирала кредитних карток, щоб допомогти своєму онлайн-коханнячку – статному американському військовому. 

Вони переписувалися, проте, як виявилось, ніякого Адама Донні не існувало. Цифровий образ створив собі шахрай. Найцікавіше, що він використовував як свій аватар фотку нашого колишнього заступника міністра з питань стратегічних галузей Віталія Немілостівого. Не знаю, чи він красунчик, але люди продають квартири, щоб йому допомогти".

"На щастя, шахрая знайшли і частину коштів жінці повернули", – зазначив експерт.  

Що робити, якщо ти вже став жертвою шахраїв?

"Часто буває, що вже нічого зробити не можна. В багатьох випадках шахраї беруть маленькі суми грошей, за які людина не хоче боротись. Але в будь-якому випадку я б рекомендував звернутись до поліції. Часто буває, що ви – не єдина жертва шахраїв, буває, що їх потім таки виловлюють і поліція дивиться на заяви, аналогії і, можливо, вам потім навіть повернуть гроші. На моїм пам’яті таке бувало декілька разів", – підсумував Євген Поремчук.

Фото: pixabay

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук