Захист викривачів корупції та референдум щодо відкриття ринку землі — експерти про роботу нардепів

Захист викривачів корупції та референдум щодо відкриття ринку землі —  експерти про роботу нардепів

Продуктивність Верховної Ради 2-го червня та подальші плани нардепів, в ефірі Українського радіо аналізують народний депутат України, член фракції "Батьківщина" Вадим Івченко та заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, членкиня фракції партії "Слуга Народу" Роксолана Підласа.

0:00 0:00
10
1x

Про важливі ініціативи роботи Верховної Ради 2-го червня

"Важко оцінити ефективність, адже наші законодавчі ініціативи, які гарантовані Конституцією не вносяться в порядок денний, — зауважив Вадим Івченко. — Із 87-ми зареєстрованих законопроєктів від "Батьківщини", ставляться 2-3, тобто менше 1%. Це означає, що розглядають виключно порядок денний, який формує коаліція і монобільшість. Нічого альтернативного від опозиції не береться до уваги, а "Батьківщина" подає багато соціальних проєктів про підтримку тих чи інших верств населення, соціальних галузей, підприємців, збільшення заробітних плат і так далі". 

За словами Роксолани Підласої, вчора ухвалили один із найважливіших та найближчих до життя людей законопроєкт — обмеження використання пластикових пакетів. 

"Ми всі розуміємо яку екологічну проблему вони становлять. В Європі ці норми діють давно. В Україні найближчим часом вони теж діятимуть: більшість пластикових пакетів буде заборонено до використання. Крім того, вчора ми проголосували за важливий антикорупційний законопроєкт про захист викривачів корупції з пропозиціями президента. Я сподіваюся, що ця конструкція про захист викривача корупції запрацює і це буде суттєвою допомогою для антикорупційних органів".

Фракція "Батьківщина" передала до ЦВК відповідні документи проти продажу землі. Що далі?

За словами Вадима Івченка, фракції "Батьківщина" вдалося зібрати майже 11 тисяч людей з різних куточків України, які збиратимуть підписи щодо заборони продажу землі або продаж землі виключно державі. 

"Ми подали відповідні документи і за законом про народовладдя ЦВК має 10  днів для їхнього вивчення та прийняття рішень. Якщо ЦВК зареєструє ці списки, то у нас буде 3 місяці, щоб зібрати 3 мільйони підписів громадян. Далі, протягом 10 днів, ЦВК прийматиме рішення про референдум, який, цілком можливо, відбудеться у листопаді. Я би хотів, щоб перед запуском цього ринку землі, президент провів референдум для врахування легітимності процесу".

Роксолана Підласа вважає, що тут питання до Конституційного Суду: чи встигне він розглянути і винести до 1-го липня певне рішення щодо закону, ухваленого Верховною Радою:

"Провадження не зупиняє дію закону. Тому, сподіваюся, що ринок землі запрацює, а Конституційний Суд, який, так чи інакше, спостерігатиме за цим процесом, також винесе рішення, яке відповідає інтересам українського фермера". 

Про законопроєкт 2195 про електронні аукціони

"Що стосується законопроєкту 2195 про електронні аукціони, то він, звісно пов'язаний з ринком землі, але зможе і буде діяти окремо від цього закону, бо передбачає порядок передачі в оренду і продаж рідної землі, а не тільки сільськогосподарської. Якраз мова йде про комунальну і державну землю, в тому числі не  сільськогосподарського призначення, — зауважила Роксолана Підласа. — Йдеться про те, що держава, як розпорядник землі, може передавати права на користування або володіння земельними ділянками винятково на електронному аукціоні, тому що саме він забезпечує найвищу конкуренцію і, в результаті, найвищу ціну".

Закон про захист викривачів корупції з пропозиціями президента: про ефективність документу

За словами Вадима Івченка, "Батьківщина" не голосувала за цей документ, оскільки він не відповідає ні міжнародним, ні європейським стандартам:

"Європейська практика говорить про викривачів у зовсім іншому форматі. Тому наша фракція не голосувала за цей законопроєкт, хоча ми підтримуємо всі антикорупційні закони по створенню відповідних органів, навіть створення антикорупційного суду. А тут відбуватиметься відповідний тиск на опозицію, в тому числі і на депутатів фракції "Батьківщина" від правоохоронних органів".

Законопроєкт про посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації із зауваженнями президента: як оцінюєте даний документ?

"Повністю погоджуюся, що має бути жорстка кримінальна відповідальність, в першу чергу до тих, хто знаходиться при владі. Тобто перевірити усіх депутатів саме зараз, для того, щоб їхнім наступникам не кортіло обманювати в деклараціях. Якщо буде жорстка кримінальна відповідальність за брехню, то всі зовсім по-іншому почнуть декларувати свої статки", — прокоментував Вадим Івченко

Фракція "Голос" планує ініціювати створення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для розслідування дій вже екс-міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Чи підтримуєте таку пропозицію?

За словами Вадима Івченка, "Батьківщина" ще не обговорювала це питання. 

"Особисто я не задоволений роботою Степанова, кількістю вакцинацій, реформою в медичній галузі, яка була зупинена і не запропонована нова концепція. Тому я вважаю, що розслідувати потрібно. Але якщо ми розслідуємо, то все і всіх, без вибірковості за прізвищем", — додав Вадим Івченко

Пакет законопроєктів про податкову комісію: коли планується розгляд?

"На цьому тижні плануємо, але це залежатиме від швидкості проходження законопроєктів. Можливо, це буде в четвер", — прокоментувала Роксолана Підласа.

Фото "Українське Радіо"

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Законопроєкт у Раді зареєструють, навіть якщо його напише ChatGPT" — Скрипець
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз
"Маєте право шукати кращого покупця". Все про продаж землі від адвоката
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков
Кейс чотирьох суддів Київського апеляційного суду. Чого не вистачає українській Феміді?