"Від’єднатися від російської і білоруської енергосистем та приєднатись до європейської" — експерт про можливості реалізації цього питання

"Від’єднатися від російської і білоруської енергосистем та приєднатись до європейської" — експерт про можливості реалізації цього питання

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заборонила імпорт в Україну російської та білоруської електроенергії до 1-го жовтня 2021 року. Що на практиці означає рішення Нацкомісії, чому Україна, час від часу, поновлювала закупівлю електроенергії з цих країн і чому саме зараз, після грандіозного скандалу навколо Білорусі, ці закупівлі припинилися? На ці запитання, в ефірі Українського радіо відповідає експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x

Про мотиви рішення Нацкомісії

Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк пояснив, що комісія ухвалила таке рішення з ініціативи міністра енергетики Германа Галущенка, який звернувся з таким проханням. Голова комісії не виключив, що НКРЕКП, ймовірно, продовжить обмеження і після 1-го жовтня.

"НКРЕКП отримала повноваження щодо обмеження пропускної спроможності міждержавних переказів щодо держав, які не є сторонами енергетичного співтовариства. Свою позицію висловило Міністерство енергетики, яке підтримало обмеження пропускної спроможності. Разом з цим, наголосило, що до початку осінньо-зимового періоду негативного впливу обмеження пропускної спроможності на операційну безпеку не завдасть", — пояснив мотиви рішення комісії заступник директора Департаменту енергоринку НКРЕКП Ілля Сідоров.

За постановою Нацкомісії тимчасово обмежується пропускна здатність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах на 2021 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами енергетичного співтовариства до 0 МВт. Білорусь та Росія не є сторонами енергетичного співтовариства, тому й імпорт із цих країн заборонений. Переможцям аукціону відшкодують кошти, які вони сплатили за пропускну здатність, розподілену на річних аукціонах. 

Чому кілька разів в Україні виникала необхідність купувати електроенергію в Росії та Білорусі?

Герман Галущенко стикався з проблемою, коли з'явилися додаткові незаплановані обсяги в енергосистемі, що в першу чергу відображалося на базовому постачанні електроенергії. Енергоатом, атомні електростанції втрачали частину ринку і не могли продати свою електроенергію. Безумовно, імпорт електроенергії, про який йдеться, що він заборонений, стосується комерційних поставок. Існує й інша сторона, де енергосистема України пов'язана з російською і білоруськими енергосистемами і, відповідно, існують перетоки, але не допомога. Це також юридична формула отримання електроенергії. Тому, відповідно, говорити про те, що повністю припинена поставка електроенергії не можна.Тобто, якщо виникатиме потреба енергосистеми, певний дефіцит — це знову реалізовуватиметься. 

Про масштаби комерційних поставок електроенергії, у порівнянні з не комерційною

Ми імпортуємо близько 3% (йдеться про здійснені комерційні поставки) від усього споживання електроенергії в Україні. Це — незначна цифра і погоди не робить. Важливо розуміти, що поставки, які йдуть з цієї системи, білоруської чи російської, дешевші. Тому це викликає інтерес у споживачів, заводів, промисловості. Їх можна зрозуміти. Вони діють за принципом ринку і мають право обирати постачальника. В цілому це може точково впливати на цінові пропозиції інших учасників ринку в Україні. Думаю, що з 1-го жовтня, а може й раніше, компаніям дозволять імпортувати електроенергію. 

Ми чуємо від президента Зеленського, прем'єр-міністра Шмигаля та міністра енергетики Галущенка про те, що йде питання роз'єднання із російською і білоруською енергосистемами і приєднання до європейської. Наскільки це можна успішно реалізувати — не зрозуміло. За словами Германа Галущенка, якщо ми зможемо генерувати потрібні обсяги електроенергії в середині Україні, то питання знімається. А якщо ні, то імпортувати електроенергію з Європи буде доволі дорого і лягатиме на плечі споживачів

Чи будуть встановлені нові тарифи з 1-го липня на електроенергію?

Все впирається в позицію держави щодо "Енергоатома". Це — компанія, яка постачає електроенергію по пільговій ціні для населення. Сьогодні він продає 40% на вільному ринку свою електроенергію. Якщо йому дозволять продавати до 80%, то я думаю що поточна ціна може бути продовжена і на наступний рік. Але тут ключовий аспект, що, на жаль, для уряду, для влади умови переходу на ринкові ціни для споживачів (в першу чергу для населення), прописано як зобов'язання України у меморандумі з МВФ від червня 2020 року. Тобто це питання буде ключовим на переговорах з міжнародними партнерами, такими як МВФ і нам не вдасться це зробити. Можливо, вийде відтермінувати на рік, але далі тягнути немає куди. Мінімальний ріст, який має бути в цьому році, по прогнозу, це — до 2,5 гривень. Підвищення цін на електроенергію стане певним сигналом для МВФ. 

Чи може Україна зупинити імпорт білоруських нафтопродуктів, які становлять 35% нашого ринку?

Певні подвійні стандарти присутні. З однієї сторони, заборонити імпорт електроенергії, який не є в значній мірі визначальним на ринку електроенергії, з іншої сторони — залишитися взагалі без імпорту нафтопродуктів. Так а з чого ж тоді будуватимуть наші дороги? Тобто це — не дуже добре, адже приймаючи політичні рішення, треба прийняти політичні заяви, на цьому зупинитися і не розмежовувати економічні інтереси. Тому що і для білорусів це — дохід. Вони перезаробляють на нас, грубо кажучи. Відповідно, певний дисонанс присутній.  

Фото  Юрій Корольчук. "Українське радіо"