Підготовка українців до національного спротиву і збільшення армії. Експерт аналізує нову ініціативу президента

Підготовка українців до національного спротиву і збільшення армії. Експерт аналізує нову ініціативу президента

Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради два законопроекти: один стосується "національного спротиву", інший — пропонує збільшити чисельність Збройних сил України на 11 тисяч військовослужбовців. Документи визначено як невідкладні. Така інформація з’явилася на сайті українського парламенту. Що насправді планує зробити президент і чи дійсно це необхідно впроваджувати в ефірі Українського радіо пояснює військовий експерт Ігор Козій.

0:00 0:00
10
1x

Чому лише зараз законодавчо з’явилося поняття "сили територіальної оборони"

Хороше питання, проте його треба адресувати не експертам, а тим, хто сьогодні знаходиться при владі. Я знаю заступника міністра оборони, який займався цим питанням 7 років тому. Тоді, мабуть, на його вирішення не було політичної волі. 

Що зміниться після визначення сил територіальної оборони на законодавчому рівні

Важко сказати чи забезпечить сьогодні Кабінет Міністрів України ресурси задля того, що прописано в законопроєкти. Думаю, навіть Кабмін не відповість на це питання. А без цього не буде реального сталого розвитку сил територіальної оборони. До того ж ми не знаємо чи проходила обговоронення ця концепція з волонтерами, які брали участь у формуванні перших бригад територіальної оборони. Держава має враховувати інтереси всіх. Тому ми зможемо дізнатися про роботу цієї системи лише тоді, коли її випробують.

Читати далі: "Війна не закінчилася": експерти про відвід російських військ від нашого кордону

У документі йде мова про підготовку громадян України до національного спротиву

Спеціальну підготовку будуть проходити ті,кого за тим чи іншим обов’язком будуть залучати до територіальної оборони.

Читати далі: Верховна Рада дозволила призивати на службу резервістів без оголошення мобілізації. Пояснює експерт

Про пропозицію президента збільшити кількість військовослужбовців

Я у цьому питанні довіряю тим людям, які знаходяться у військовій системі, пройшли війну з Російською Федерацією. Тому запитую себе: це питання пов’язане з економічним чи з оборонним менеджментом? Що ми в такому випадку отримаємо? Збільшений бюджет на утримання армії, на одного солдата? У мене є сумніви стосовно цього. 

Про зустріч Байдена та Путіна

У великих держав є свої інтереси. Ми вже бачили, що ці держави не виконали свої гарантії стосовно України. Вони допустили напад і співпрацювали з агресором. Сподіваюсь лише на те, що ми зробимо все можливе у дипломатичному та військовому плані, щоб наша країна пройшла своє становлення і залишилася незалежною та потужною. 

Читати далі: Чи буде вигідною для України можлива зустріч Байдена та Путіна? Пояснює експертка

Чи варто очікувати прориву в питанні вирішення проблем Донбасу після зустрічі радників "нормандської четвірки"

Не думаю, що варто на це очікувати. Мирним шляхом це питання важко вирішити. Сьогодні громадяни Російської Федерації не готові виходити на мітинги і захищати власні інтереси, як це було в Хабаровську. Санкції накладають не на Путіна, його персональні рахунки ніхто не арештовує, від них страждатиме лише народ.

Читати далі: "Україна бореться не тільки за себе, а й за всю Європу". Політолог про зустріч у "Нормандському форматі"

Нагадаємо, у квітні, біля східних кордонів України та в окупованому Криму, Росія зосередила біля 100 000 своїх військових. Врешті, 22 квітня російський міністр оборони доручив повернути на місця дислокації війська, зосереджені біля нашої країни. Однак українська влада бачить лише виведення 3,5 тисяч військових з півострова.

Фото: Сухопутні війська ЗС України