"Перспективи Білорусі визначають у Кремлі". Чи допоможуть санкції врятувати Протасевича?

"Перспективи Білорусі визначають у Кремлі". Чи допоможуть санкції врятувати Протасевича?

23 травня влада Білорусі змусила літак Афіни-Вільнюс примусово здійснити посадку у Мінську. Так в аеропорту були затримані засновник та ексголовред Telegram-каналу NEXTA Роман Протасевич і його дівчина Софія Сапега. Лідери країн Європейського Союзу та Сполучені Штати Америки засудили такі дії та вимагали негайно звільнити бранців. Пізніше Рада ЄС офіційно заборонила білоруським авіакомпаніям літати в країни Європи, а також рекомендувала авіакомпаніям призупинити польоти в небі над Білоруссю. Чи вдасться завдяки санкціям звільнити білоруського опозиційного журналіста та його дівчину, і про що свідчать дії Лукашенка — в ефірі Українського радіо пояснює співробітниця Національного інституту стратегічних досліджень Ірина Павленко.

0:00 0:00
10
1x

Кому була потрібна спецоперація з захоплення Протасевича

Навіть якщо припустити, що Протасевич є носієм цікавої чи необхідної інформації для білоруських чи російських спецслужб, то варто зауважити, що негативна реакція суспільства більша за вигоду від затримання Романа. Вони не думають, що всі поговорять і забудуть. Відбувається тенденція на посилення санкцій та загострення протистояння між Заходом та Росією. Особливо останні півроку ми спостерігаємо розгортання маховика, погіршення стосунків, хоча мова і йде про можливі зустрічі, але це просто спроби збити хвилю зростаючого негативу. Думаю, і в Росії, і в Білорусі знали, що буде така реакція країн. Тож, чому вони пішли на цей вчинок? Маю припущення, що Білорусь потрапила в лещата російських спецслужб та інтересів, тому в неї не так багато простору для незалежного маневрування. 

Чи дійсно Білорусь прагне зближення з Росією

Це дуже давня дискусія між білоруськими оптимістами та песимістами: чи є Лукашенко гарантом  незалежності Білорусі, ніби це його така хитра позиція, що він багато років протистоїть Путіну. Проте раніше він багато грав між Заходом та Росією. Так, Лукашенко не хоче випускати з рук владу, але його поведінка призводить до того, що країна втрачає свою незалежність крок за кроком: спочатку економічну, тепер вже й політичну. Погіршення ситуації для нього не вигідне, а для Росії навпаки. Ми зараз спостерігаємо, що в Європі утворюється картина, схожа на ту, що склалася на Далекому Сході, де є Китай і Північна Корея. А у нас буде Росія і Білорусь. Ніхто нічого не зможе зробити з Білоруссю, бо у неї за спиною стоїть Росія. А та зі свого боку використовує сусідню країну в своїх інтересах для протистояння з Заходом.

Як Європі бути у цій ситуації

Які радикальні дії може вжити Європа? Перелік можливостей цивілізованого світу досить обмежений: санкції, відмова у кредитах, як це зробила зараз Швеція для підприємств Білорусі. Кому від цього гірше? Тільки білоруському народу. Якщо закриють кордон, то постраждають звичайні білоруси. А Лукашенко буде президентом країни, допоки це влаштовуватиме Росію. На жаль, перспективи країни визначають у Кремлі.

Читати далі: Закрите небо: які наслідки матиме примусова посадка літака в Мінську 

Чи зможуть інші країни вплинути на Білорусь

На Білорусь уже важелів впливу немає. Можливо, обмеження ще зачеплять торгівлю. Та більше західні країни будуть працювати над засобами впливу на Росію. Думаю, ніхто не хоче, щоб в Білорусі страждав народ і був голод, через економічну кризу. 

Європейському Союзу треба думати спочатку про себе. Адже вся ця історія до того ж демонструє, що в купі з іншими ситуаціями, я говорю про скандали в Британії, Чехії, Болгарії, Німеччині, Захід так розслабився, що агенти ГРУ разом з агентами білоруського КГБ, ходять країнами НАТО пішки. Те, що їх викривають (прим. ред. — мова йде про Петрова і Баширова), свідчить не про те, що вони непрофесіонали, а про те, що вони не ховаються. Протасевич же писав, що за ним слідкували в аеропорту Афін, хоча аеропорт — це об'єкт підвищеної охорони. Європейцям треба думати про власну безпеку.


Зазначимо, що Україна з 26 травня припиняє авіасполучення з Білоруссю. Таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні.

 

Фото: AP