Чи буде вигідною для України можлива зустріч Байдена та Путіна? Пояснює експертка

Чи буде вигідною для України можлива зустріч Байдена та Путіна? Пояснює експертка

Президент США Джо Байден та президент Російської Федерації Володимир Путін можуть зустрітися у найближчі тижні. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Українське радіо розпитало у керівниці безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганни Шелест, до яких результатів може призвести така зустріч.

0:00 0:00
10
1x

"Теоретично обговорюється, що зустріч Байдена та Путіна може відбутися у червні, і днями була заява державного секретаря США про те, що вона може відбутися в Ісландії", — розповіла Ганна Шелест.

Експертка підкреслила, що Путін використовує подібні зустрічі з американськими високопосадовцями для того, щоб продемонструвати, що Росія не в "бані" і з нею говорять про світові теми: "Йдеться й про Іран, й про Близький Схід, ядерне озброєння. Відповідно для України інтерес буде лише в тому випадку, якщо американська сторона зможе нав’язати свій порядок денний і зможе зробити так, щоб мова йшла серйозно про Україну, скупчення військ, чорноморську безпеку, а не лише загальні речі, про які хоче говорити Москва".

"Адміністрація Байдена не дуже швидка у своїх рішеннях. Проте з іншого боку ті посили щодо РФ, які були заявлені командою і під час передвиборчих перегонів, і пізніше в політичних програмних виступах і Байдена, і Блінкена, чітко позначали російську агресію. Також вони дуже чітко говорили й про Україну та підтримку її територіальної цілісності в кримському питанні та небезпеку скупчення військ. 

Коли на початку квітня почалися всі російські "навчання", США говорили з Україною і на рівні президента, і держсекретаря, і міністра оборони, і очільника Ради нацбезпеки. Плюс ми дивимося на посади, які вже заповнені як в Державному департаменті, так і в тих інституціях, які відповідають за безпекову і зовнішню політику. Там всі люди з дуже чіткою позицією щодо РФ та України. Відповідно, ми базуємося на людях: бачимо хто формує та приймає рішення щодо України та Росії", — пояснила Ганна Шелест. 

Україна, як підкреслила експертка далі, поки що спостерігає двопартійну підтримку як Демократичної, так і Республіканської партії США: "Для нас дуже важливо не втратити її. Додаткова військова допомога, яка була анонсована в квітні, є дуже добрим підтвердженням цього. Тому в даному випадку ми, з одного боку, повинні не сумніватися в цій підтримці, а з іншого — постійно проводити роботу для того, щоб США не почали сумніватися в тому, чи потрібно Україні таку підтримку надавати".

Також експертка підкреслила й комплексність проблеми того, що США призупинили санкції проти оператора "Північного потоку-2", проте зауважила, що це не свідчить про поступки для Росії: 

"Ми вже чули роз'яснення від секретаря Державного департаменту, що не варто вважати, що поточна адміністрація буде більше поступливою щодо проєкту "Північного потоку". Але в даному випадку США балансують між двома проблемами. Перша — це РФ та її енергетична експансія, яку чітко називають національною загрозою безпеці багатьох європейських країн  у Вашингтоні. А з іншого боку — це необхідність налагодження відносин з Німеччиною, тому що попередня адміністрація Трампа дуже серйозно зіпсувала відносини між Вашингтоном і Берліном". 

"Всі прекрасно розуміють, що для трансатлантичної безпеки, єдності Європи і США неможливо мати погані відносини між Берліном і Вашингтоном. А "Північний потік" — одне з найболючіших питань у цих відносинах, тому це скоріше не поступка РФ, а поступка Німеччині", — підкреслила експертка.

Наостанок Ганна Шелест наголосила, що різниця між адміністрацією Трампа та Байдена щодо України дуже значна: "На жаль, у президента Трампа в нас завжди залишався такий огляд на те, а що насправді відбудеться, яка його позиція. Тому що дуже часто його особиста позиція щодо РФ й Путіна не збігалася з позицією Державного департаменту та Конгресу. Плюс залишалися всі звинувачення пана Трампа, що в нього можуть бути якісь таємні зв'язки, чи в Росії може бути компромат на нього". 

"Коли ми говоримо про нинішню адміністрацію, то тут ми набагато більш впевнені в позиції Байдена, його знанні щодо поточних подій в Україні. Але з іншого боку, іноді Трамп через свою імпульсивну реакцію міг швидше прийняти рішення проти РФ, наприклад, щодо посилення санкцій, ніж це можливо очікувати від адміністрації Байдена", — підсумувала Ганна Шелест.

Фото: Главком