Тарифи зростуть на третину: експерт про наслідки припинення держрегулювання цін на газ

Тарифи зростуть на третину: експерт про наслідки припинення держрегулювання цін на газ

Відсьогодні припиняють діяти спеціальні обов'язки щодо продажу природного газу підприємствам теплопостачання. КМУ більше не регулюватиме ціни для Теплокомуненерго і не зобов'язуватиме "Нафтогаз" продавати газ для них за фіксованою ціною. Тепер всі Теплокомуненерго, більшість з яких належить місцевим владам, будуть укладати договори з постачальниками самостійно на тих умовах, які будуть пропонуватися на ринку. Що припинення спеціальних обов'язків щодо продажу природного газу означатиме для кожного українця на практиці, Українському радіо розповів експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

"Механізм покладання спеціальних обов'язків передбачає, що компанія, яка споживає газ, в даному випадку це Теплокомуненерго, отримувала газ від "Нафтогазу" за ціною, нижчою, ніж ринкова. Це означає, що остання ціна на газ 6500 гривень, тобто виробництво гігакалорії їм обходилось в середньому в 1600-1700 гривень. Але насправді ця ціна була не ринковою, і, щоби підприємству працювати не у збиток, вони повинні продавати гігакалорію по ціні 2200-2300 гривень. Тому тарифи обов’язково підвищаться мінімум на третину. Але від цього буде зростати вартість газу, яка буде десь в районі 10 тисяч гривень, й думаю, що може бути і більше — 12-14 тисяч за тисячу кубометрів", — розповів Юрій Корольчук.

За його словами, підвищення цін дозволить Теплокомуненерго повністю розраховуватися за отриманий газ: "Зараз, коли вартість гігакалорії складає 1600 гривень, вони збирають гроші з населення, але їм цих грошей не вистачає, щоб у повній мірі за ринковою ціною віддати кошти постачальникам газу. Тому рішення уряду означає, що ціна буде ринкова, "Нафтогаз" більше не буде постачати газ за пільговими цінами, Теплокомуненерго отримають можливість купувати в інших постачальників газу. Але парадокс в тому, що сьогодні згідно з законодавством, якщо в компанії є борги — а в усіх Теплокомуненерго є борги, ця компанія не може змінити постачальника. Всі повинні будуть повернутися до "Нафтогазу".

"Інша проблема — це борги, які складають 67 мільярдів гривень, з них 30 мільярдів — це різниця в тарифах, коли Теплокомуненерго продавали тепло дешевше для населення. Так сформувалась різниця між ринковою ціною та тарифами, і доплачувати повинні були органи місцевої влади, тому що центральний бюджет відмовився це робити. А з місцевої влади практично ні в кого немає такої можливості. Потягнуть цю різницю тільки Київ, Харків і Одеса", — пояснив експерт.

Він уточнив, що з 12 компаніями Києва та Харкова НАК "Нафтогаз" підписав угоду, відтак в них вартість гігакалорій буде дешевша, що відобразиться на ціні виробництва тепла та гарячої води: "Їм виставили ціну у 8300 гривень, з транспортуванням вийде близько 11 тисяч гривень за тисячу кубометрів. Для звичайних Теплокомуненерго ціна буде вищою".

"Тому ринок ніби й відкривається: Теплокомуненерго отримують можливість купувати газ в інших постачальників, але проблема в тому, що є колізія законодавства. Всі повинні все одно купувати в "Нафтогазу", оскільки всі боржники. Тому, я думаю, що ПСО (публічні спеціальні обов’язки, покладені на газопостачальні кампанії державою задля врегулювання ринку газу — ред.) буде продовжено, коли держава фактично встановить регульовану ціну для Теплокомуненерго. Це ми побачимо, мабуть, ближче до осені, тому що зараз літній період. Восени питання актуалізується, і, думаю, "Нафтогаз" далі постачатиме всім компаніям газ за такою ціною. Питання лише в тому, де ж тоді ринок", — зауважив Юрій Корольчук.

Також експерт торкнувся й питання рекордних збитків НАК "Нафтогаз", які вплинули на звільнення керівника Андрія Коболєва та призначення нового очільника Юрія Вітренка. Корольчук зауважив, що вони мають зовсім інше походження, не пов’язане із фіксованою ціною газу: "Є проблема в тому, шо компанія "Нафтогаз" втратила прибуток від постачання газу. Вони отримують прибуток від продажу газу Теплокомуненерго, тому що газ, який постачається населенню, коштує 2800 гривень плюс транспортна та інвестиційна складова. Ціна виходить в 5 тисяч гривень, а ми бачили кінцеву ціну 7500 гривень для Теплокомуненерго. Тому збитки генеруються з інших причин". 

Фото: pixabay

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук