"Достатньо всього 200-300 адмінпослуг": Федоров розповів, якою має стати "Україна в смартфоні"

"Достатньо всього 200-300 адмінпослуг": Федоров розповів, якою має стати "Україна в смартфоні"

17 травня Президент України Володимир Зеленський представив масштабне оновлення програми "Дія", в якій з’явилося 10 нових функцій. Зокрема в додатку спростили процедуру сплати податків, автоматизували реєстрацію ФОП, ввели цифровий Дія.Підпис, додали функцію подачі заявки на заміну водійського посвідчення та зміни прописки онлайн, реєстрації майнових прав. Також у виступі на "Diia Summit 2.0" Президент анонсував, що 24 серпня Україна ввійде в режим paperless, коли державні органи прийматимуть довідки та документи від громадян в електронному вигляді. Детальніше про нові послуги, доступні через застосунок та сайт "Дія", режим paperless, коли в Україні запрацюють "ковідні" паспорти та система PayPal Українське радіо дізнавалось у віцепрем’єр-міністра, міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова.

0:00 0:00
10
1x

Про режим paperless

Paperless — це коли ми мінімізуємо, а в ідеалі взагалі виключаємо паперовий документообіг у країні. Наприклад, коли отримувати послуги можна онлайн, документообіг між державними відомствами теж онлайн, а електронні документи приймають всюди. Це максимальна цифровізація всіх процесів. Але при цьому залишається можливість для людей, які звикли користуватися паперовими документами, приносити довідки в паперовому вигляді. 

Проте паралельно як фундамент не може існувати цифрова система координат і паперова, щоб інформація не дублювалася. Нам потрібно, щоб фундаментом держави була саме цифрова система координат і всі державні органи обмінювалися інформацією електронно, але люди могли б приносити документи. Тому ще деякий час така система може існувати паралельно. 

Довідки виникають тому, що один державний орган не може запитати інформацію в іншого державного органу. Тоді він кладе всю цю роботу на плечі людини: вона має отримати довідку та довести, що саме ти носій цієї інформації або статусу. 

Про зменшення кількості адміністративних послуг

Нам знадобився рік, щоб порахувати всіх адмінпослуги і досі кожного місяця ми знаходимо нові. Ми вже нарахували більше 2100 послуг, проте для функціонування держави достатньо 200-300 послуг. Держави повинно бути менше в житті людей, тому ми хочемо зменшити кількість послуг та прибрати неефективні. Коли реєстри між собою обмінюються даними, стають непотрібними довідки. Наприклад, довідку про склад сім’ї ми "вбиваємо" вже рік, і десь 200 довідок на місяць ще функціонує, їх хтось отримує. Але загалом вона вже майже не потрібна.  

Про послугу зміни реєстрації місця проживання

Найпопулярніших послуг десь 20, і наш фокус саме на них. Наприклад, найпопулярніша послуга в Україні — це зміна місця реєстрації. Це питання не могли вирішити 30 років, і ми вчора запустили послугу і вирішили. Справа у тому, що в кожної громади є власний реєстр, база даних людей, які там проживають. Коли людина переїздить в інше місто, то між собою реєстри не обмінюються інформацією. Одна громада в паперовому вигляді відправляє інформацію в інший реєстр в іншу громаду, що людина переїхала. А в маленьких ОТГ немає грошей на електронні реєстри, немає компетенції, і тому вони ці реєстри створюють в журналах. 

Тому ми безкоштовно розробили модуль на базі демографічного реєстру і роздали всім громадам, аби вони використовували тільки його для передачі інформації. Вчора запустили електронну послугу зміни місця реєстрації, вже доступні певні громади. До кінця року хочемо, щоб вся країна могла використовувати цю послугу.

Читати також: Міністр цифрової трансформації Федоров про додаток "Дія" та про те, як заробити на ньому мільйон

Про послугу авторизації через NFC

Вчора ми також запустили нову послугу, яка називається авторизація через NFC. Тепер, щоб авторизуватися в "Дії", не потрібно мати банківський рахунок, потрібен лише ID-паспорт громадянина України. Наприклад, для українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях, потрібно мати ID-картку або закордонний паспорт, і вони зможуть отримувати послуги. Тоді вони зможуть, приклавши ID-картку до смартфону, зчитати картку, ввести pin-код. Біометрія обличчя перевіряється в реєстрі і людина авторизується в "Дії". Від учора ми запустили функцію "Електронний підпис", й після авторизації ви автоматично зможете згенерувати електронний підпис в смартфоні, і вам будуть доступні всі державні послуги, які є в нашій країні. 

Про цифрову освіту для осіб старшого віку

У нас є проєкт "Дія. Цифрова освіта" для тих, в кого є комп’ютер, планшет, або смартфон. Вони можуть безкоштовно пройти будь-які курси й навчитися сплачувати комуналку, дізнатися, що таке штучний інтелект. Якщо є мотивація, то курси є, ми відзняли вже 57 відрізків. 

Якщо ж у вас немає комп’ютера чи планшета, то є комп’ютеризовані бібліотеки. Всі вони є нашими партнерами, тому можна прийти в бібліотеку і навчатися. 

Якщо немає мотивації вчитися, то ми спрощуємо процедури для ЦНАПів, можна отримувати послуги там. Ми проводимо інтернет у громади, покращуємо 4G, робимо все для того, щоб ЦНАПи працювали швидше. 

Також ми думаємо над питанням, як допомогти людям старшого віку отримати доступ до технологій, ресурсів. Тому я запевняю, що ми знайдемо відповідь, як усім допомогти.

Про якісні реєстри та "ковідні" сертифікати

З якісних реєстрів України назву демографічний, де є всі люди, які отримують ID-паспорт та закордонний паспорт. Також з якісних нових реєстрів E-health, куди входять усі люди, як записалися до сімейного лікаря. Хоча там також є сотні тисяч дублів даних, тому що з самого початку був не до кінця правильний підхід до заповнення даних. Була можливість, що різні лікарі вводили одну і ту ж людину до реєстру. Але, з іншого боку, реєстр швидко запустили і там дуже багато людей. 

До речі, ковідні сертифікати також будуть на базі цього реєстру. За планом ці паспорти вакцинації запрацюють з 1 липня, хоча, може, план зміниться. Міністра охорони здоров’я зараз немає, а політику формує саме МОЗ, ми лише робимо технічну справу. 

Про те, чи запрацює в Україні система PayPal, та проєкт "Дія.City"

Ми спілкуємося з PayPal, і скоро залишиться хіба додому приходити до власників чи ради директорів, щоб вмовити заходити в Україну. Ми підключаємо багато інструментів для того, щоб формувати правильний бренд нашої країни, адже в багатьох брендів України на мапі немає взагалі. Ми це питання вирішуємо: перші у світі запускаємо електронні паспорти, додаток "Дія", найшвидшу реєстрацію бізнесу, розробили проєкт "Дія.City" — найкращу податкову систему для технологічних компаній. 

Фото: Дія