У зоні ризику перебувають усі, хто має статевого партнера: експерт про те, як захистити себе від ВІЛ/СНІД

 У зоні ризику перебувають усі, хто має статевого партнера: експерт про те, як захистити себе від ВІЛ/СНІД

З ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я щорічно у третю неділю травня світ згадує людей, які померли від СНІДу. Вперше цей день відзначили ще в 1983 році в Сан-Франциско (США). Більше про ситуацію з захворюваністю в ефірі Українського радіо розповів голова правління Міжнародного благодійного фонду "100% Життя" Дмитро Шерембей.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Марина Клим

Як пандемія вплинула на лікування хворих на ВІЛ/СНІД 

Звісно, коронавірус змістив фокус уваги з рідкісних захворювань, онкології, серцевих захворювань, а також епідемій, які були і до появи Covid-19: СНІД, туберкульоз, гепатит, що мали більш масштабний характер зараження в Україні. Коли з’являється кілька епідемій в один період часу — це дає певну турбулентність руху. Але наш фонд зробив все можливе, щоб ті люди, яким поставили діагноз ВІЛ, відчули менше струсів.

Через те, що у 2020 році міністр Степанов не закупив ліки для жодної нозології, наш фонд придбав 120 тисяч річних лікувальних курсів для щоденного прийому медикаментів, щоб українці не припиняли свої курси антиретровірусної терапії, не ризикували своїм життям.

Читати далі: "Вразлива група": експертка про проблеми, з якими стикаються ВІЛ-інфіковані в часи пандемії коронавірусу

Що треба знати про ВІЛ

Сьогодні завдяки науці та технологіям тестування стало доступним майже будь-де, потрібно 10-15 хвилин, щоб дізнатися про стан свого здоров’я. Тест можна здати у будь-якій лікарні, навіть можна придбати в аптеці чи замовити поштою. Є такий додаток HIV-test, який можна завантажити у мобільний телефон, він дозволить себе перевірити в домашніх  умовах і проінформує, де знаходиться найближча лабораторія, в якій можна безкоштовно та анонімно пройти тестування. Це українська розробка, якою користуються у всьому світі. 

Коли людина здає тест на ВІЛ, вона повинна розуміти, що точно має два позитивних сценарії розвитку подій: якщо вона не має ВІЛ, то її модель поведінки безпечна, так надалі і треба себе поводити; якщо людина дізнається, що має позитивний тест, то вчасно може звернутися до лікаря, отримати безкоштовний пожиттєвий курс лікування. Одна таблетка на день дає можливість контролювати хворобу і дозволить людині прожити таке життя, як й інші, у тому ж темпі, зі здоровими дітьми. Надалі діагностика не буде у людини виявляти ВІЛ, адже це по суті така нульове вірусне навантаження. Люди, які лікуються, є соціально безпечними. Є лише один негативний сценарій —  коли людина не здає тест на ВІЧ, не знає про стан свого здоров’я і, на жаль, у такому випадку хвороба неконтрольовано буде руйнувати її життя.

Чому люди досі не поспішають здавати тести

Це успадкована нетолерантна культура Радянського Союзу. Людину починати таврувати, хоча це додатковий тягар для неї, тому це не мотивує людей перевіряти себе на ВІЛ/СНІД. 

Усі повинні розуміти, що життя — це пріоритет №1. Не думки сусідів чи погляди друзів, а ваше довге та щасливе життя має бути найважливішим для вас. Дотримуючись такої стратегії ви маєте ухвалювати рішення. Люди дійсно можуть необ'єктивно оцінювати причинно-наслідковий зв’язок. Тому я хочу наголосити, що захворювання не є моральною характеристикою людини.

Сьогодні більше 51% інфікованих — це ті, хто має гетеросексуальні стосунки ,непричетні до наркотиків чи торгівлі людьми, просто вони займаються незахищеним сексом зі своїми партнерами. Хвороба переважно передається статевим шляхом. Тобто абсолютно всі люди, які мають статевого партнера, перебувають у зоні ризику. Дуже важливо розуміти, що найпростішими ліками, для яких не потрібен рецепт і медична освіта, є розуміння і підтримка. Ці ліки ми можемо давати та отримувати. Коли у нас з’явиться суспільство, де кожен хворий буде розуміти, що його підтримають, то людина буде швидше виліковуватися, менше хворіти, більше боротися за життя. 

Читати далі: 60 тисяч українців не знають про свій ВІЛ-позитивний статус – експертка

Чи можна ВІЛ-інфікованим отримувати щеплення від Covid-19

Не просто можна, а необхідно. Потрібно пам’ятати, що такі люди знаходяться у зоні ризику. Їм потрібно проконсультуватися з власним лікарем і отримати дозу вакцини якомога швидше.

Зазначимо, за даними Центру громадського здоров’я у лютому 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 395 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 389 пацієнтів діагностовано СНІД, а 123 людини померли від СНІДу.

Фото:pixabay.com