В Україні пропонують карати за продаж дипломних робіт та дисертацій. Чи стане менше псевдонауковців?

В Україні пропонують карати за продаж дипломних робіт та дисертацій. Чи стане менше псевдонауковців?

У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, який пропонує карати за продаж дипломних робіт і дисертацій. Не тільки плагіат і списування, а й продаж наукових робіт в Україні хочуть визнати порушенням академічної доброчесності. Це дозволить встановити академічну відповідальність за передачу дисертації та курсових іншим, наприклад позбавляти продавців наукового ступеня, звання або забороняти їм обіймати певні посади. Крім того, за таке порушення передбачають штрафи. За перше порушення доведеться заплатити від 850 до 5100 грн, а за повторне порушення протягом року — від 8500 до 17000 грн. Більше в ефірі Українського радіо розповіли народна депутатка від партії "Голос", авторка законопроєкту Інна Совсун та адвокат Іван Ліберман.

0:00 0:00
10
1x

Коли почалася робота над законопроєктом  

"Початково подібний законопроєкт я подала майже рік тому. На початку літа я подала законопроєкт про зміни до закону "Про освіту", аби визначити, що написання на замовлення дипломних, курсових та дисертацій є порушенням, а також зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення з тим, аби встановити адміністративну відповідальність за таке правопорушення. На превеликий жаль, минулої осені Комітет освіти не підтримав цей законопроєкт. Тоді його відкликали з Верховної Ради. 

Зараз я подавала його наново. Насправді я його планувала подавати у будь-якому випадку, але ситуація з Іллею Кивою допомогла мені вступити у більш конструктивну взаємодію з представниками комітету, які стали співавторами цього законопроєкту. Тому що на фоні історії з Іллею Кивою було б дуже складно не погоджуватися з тим, що законопроєкт пропонує", — пояснила авторка законопроєкту Інна Совсун

Як планують доводити, що написання наукової роботи було на замовлення

"Це було одне із зауважень Комітету освіти, коли попередній раз розглядали законопроєкт. Мовляв, це дуже складно довести. Я свідома того, що ми не викорінимо це явище на 100%. В жодній країні світу це не викорінено на 100%, і ця проблема існує не тільки в Україні.

Але цей законопроєкт дозволяє зробити, як мінімум, декілька речей. У випадку прийняття законопроєкт даватиме підстави для того, аби державні органи, зокрема правоохоронні, реагували на діяльність компаній, які сьогодні відкрито декларують, що їхня задача — це написання курсових, дипломних та дисертацій на замовлення. Тому перше завдання, яке ми хочемо виконати — це  визначити, що це є порушення. І це вже буде підставою для того, щоб почати працювати у правовому полі принаймні проти великих компаній, які цільово саме цим займаються. 

Крім того, ці всі курсові та дисертації пишуть люди, які працюють в університетах та наукових установах.  Часто курсові пишуть студенти, а дисертації — науковці. І коли я з ними спілкувалася і запитувала, чому вони це роблять, то я дуже часто чула аргумент, що це не є незаконно. І встановлення чіткої норми  — це насправді важливо. Тобто самим людям буде значно складніше пояснити, чому вони це роблять. 

Найскладнішим є те, яким чином це доводити. Вочевидь, якщо проводити слідчі дії, то будь-яка комунікація в електронному вигляді та телефонному форматі з домовлянням щодо написання тієї чи іншої роботи вже буде якось доказовою базою. І люди, коли будуть знати, що потенційно їх можуть зловити за руку, будуть значно більш обережно до цього ставитися і це не буде настільки масово.

Мета нашого законопроєкту — зробити так, щоб оголошення про написання на замовлення не висіли на дошках оголошень біля університету, щоб у правоохоронних органів були підстави блокувати доступ до онлайн-сайтів, які свідомо пропагують це і пропонують такі послуги. Якщо нам вдасться зменшити проблему хоча б на 20%, це вже буде краще, ніж не робити нічого. Але багато речей залежить від зміни культури всередині. І це значно складніша річ, яку одним законопроєктом не зробиш. Але почати рухатися в правильному напрямку — це те, що цілком під силу Верховній Раді", — зауважила Інна Совсун.

Хто буде потерпілим з юридичної точки зору 

"У цій ситуації потерпілим може бути особа, якій створювали такі умови, коли у неї немає певного вибору. Наприклад, коли викладачі примушують особу до того, що вони можуть допомогти написати якусь роботу за певну винагороду. Тоді людина робить заяву і вважається потерпілою. Якщо викладач пише роботи на замовлення, це буде вважатися неправомірною вигодою і порушенням законодавства", — зазначив адвокат Іван Ліберман

Про авторське право у цьому контексті 

"Якщо людина має результати своєї творчої діяльності, я раджу це зафіксувати, нотаріально посвідчити, а ще краще через Бюро перекладів перекласти на якусь мову, затвердити це, щоб це було як доконаний факт. Після цього договором купівлі-продажу або договором дарування подарувати іншій особі. 

Сьогодні якщо ви є власником інтелектуальної праці, своїх результатів, ви можете цими результатами скористатися в законний спосіб. Якщо є можливість запатентувати, тоді ви просто продаєте патент. Таким чином є можливість продати результати вашої праці законно", — сказав адвокат.

Фото: pexels.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук