Ракетні обстріли та сутички: що відомо про ситуацію в Ізраїлі

Ракетні обстріли та сутички: що відомо про ситуацію в Ізраїлі

7 травня в Єрусалимі сталися сутички між палестинцями та ізраїльськими правоохоронцями. Події відбулися на Храмовій горі, де зібралися тисячі мусульманських вірян на молитву. Сутички почались через спробу влади Ізраїлю виселити кілька палестинських сімей з району Шейх-Джарр, що у Східному Єрусалимі. Що нині відбувається в Ізраїлі та до чого може призвести ця ситуація в ефірі Українського радіо коментує голова політичного відділу посольства Держави Ізраїль в Україні Олександра Бен Арі.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про ситуацію в Ізраїлі

Коли я вранці готувалася до ефіру, то переглядала новини, тоді було 150 ракетних ударів, коли приїхала сюди — стало 200, коли піднялася у студію — кількість збільшилася до 300. Щохвилини ХАМАС запускає ракети по ізраїльській території. Це означає, що є лише 30 секунд, щоб схопити дітей, побігти до сходів і подумати лише про те, щоб ракета влучила в інший будинок. Ти думаєш лише про те, що ракета має влучити в будинок сусіда — це та червона лінія, про яку ми говоримо. 

Ще кілька днів тому Ізраїль робив усе можливе, щоб врегулювати ситуацію. Коли почали кидати каміння, поліція просила всіх розійтися; коли жбурляти пляшки, поліція просила всіх заспокоїтися; коли виник ультиматум, то Ізраїль звернувся до євреїв, щоб ті не ходили молитися на Храмову гору, аби не відбулася ескалація. Попри це стільки ракет випустили по ізраїльським містам, і це продовжують робити досі. 

Все, що може Ізраїль — намагатися захистити своїх мешканців. Ми просимо громадськість нас підтримати. Все, чого ми хочемо — радіти, що перемогли Covid-19, що починаються фестивалі, свята. Ніхто не прокидався з думкою про те, що в Єрусалимі, Ашдоді та Ашкелоні сьогодні впадуть ракети.

Чи можуть останні події стати початком війни

Ця ситуація, на жаль, триває занадто довго. Вже кілька поколінь знає про те, що таке за 30 секунд добігти до бомбосховища. Якщо це відбувається у Тель-Авіві чи Єрусалимі, то про це пишуть усі світові ЗМІ, але, якщо це Ашдод чи Ашкелон, то людям просто набридло про це повідомляти, адже там ракети падають увесь час. Я не думаю, що це початок війни. 

Вважаю, що це історія про те, коли весь світ має на це подивитися і заявити: "Ми більше не можемо з цим жити! Ми не можемо дивитися на те, як терористичн організація кидає ракети на житлові будинки!". Зараз, коли всі дивляться на Ізраїль, сподіваюсь, що вони зрозуміють, що це ненормальна ситуація.

Про президентські та парламентські вибори в Палестині, заплановані на 22 травня

Коли в Палестинській автономії вибори відбуваються не так, як вони хотіли, тоді відбувається ескалація. Якщо вони не можуть отримати те, що бажають, демократичним шляхом, як це робить Ізраїль — демократичний оазис у цьому місці  — то вони використовують силу. Виходить, що ми ті люди, на яких і використовують цю силу. 

Нагадаємо, у понеділок із Сектору Газа було здійснено ракетний обстріл півдня Ізраїлю, в деяких населених пунктах спрацювали сирени. Ізраїль відкрив вогонь у відповідь. За три доби постраждали сотні осіб, десятки загинули. 

Фото: pixabay.com