Межа самозахисту: як захистити себе та рідних, не порушуючи закон

Межа самозахисту: як захистити себе та рідних, не порушуючи закон

Як правильно та результативно захищати себе, своїх близьких і власне житло в ефірі Українського радіо розповідають адвокат Микола Ореховський та інструктор Володимир Кучма.

0:00 0:00
10
1x

Як закон захищає українців

Є ч.2 ст. 36 Кримінального кодексу України, яка інформує громадян і правоохоронні органи про те, що кожна людина має право на необхідну оборону, незалежно від того чи є в неї шанс уникнути протиправного посягання чи покликати когось на допомогу. Це означає, що людина має право захищатися у будь-якому разі. 

А от ч.5 ст. 36 Кримінального кодексу України визначає три випадки, коли слідчим і прокурорам фактично закон забороняє притягати людину до відповідальності: 

  • якщо на неї посягала група осіб
  • у насильницький спосіб відбувалося проникнення у житло або інше приміщення
  • коли відбувся напад озброєної особи. 

У таких випадках ми маємо право спричиняти нападникам будь-яку шкоду, навіть застосовувати зброю. 

На жаль, сьогодні громадяни України не мають закону, який би гарантував право доступу до засобів самозахисту. У нас немає закону, який регулює обіг зброї серед населення. У нас проголошене право на захист, гарантоване Конституцією, Цивільним Кодексом, прописане в Кримінальному кодексі, але людина позбавлена доступу до засобів самозахисту і захисту інших, адже право на оборону включає і життя інших людей. 

В Україні право на захист прописано настільки добре, що навіть не в кожному штаті США є таке, тобто у нас з цим все гаразд. Наша стара радянська система сформувала страх, тому люди не вірять, що закон може їх захистити. 

Читати далі: #ГормонЩастя. Що робити, коли на вас напали?

Правила законного захисту

По-перше, треба вірити в те, що ти маєш право на захист, коли проти тебе вчинятимуть протиправні дії. Закон буде працювати тоді, коли ми самі будемо його звершувати, застосовувати, використовувати, боротися за нього. Але треба пам’ятати, що право на життя і здоров’я того, хто на вас посягає, закінчується рівно там, де починається ваше право на життя та здоров’я. Ви не повинні обирати між його і своїм життям та здоров’ям, але ви маєте право захищатися, коли на вас вчиняють протиправне посягання.

По-друге, треба розуміти — готовність до самозахисту означає усвідомлення того, що загроза є. Коли ми це усвідомлюємо, то можемо до цього так чи інакше підготуватися. Наявність засобів самозахисту — це хороший елемент загальної системи самозахисту, але здоровий глузд — це перший рівень самозахисту. Ми маємо уникати конфліктних ситуацій, потенційних небезпечних місць, де можна зіштовхнутися з загрозою. І лише тоді, коли це все не дало результату, ми будемо переходити до якогось контактного самозахисту, але такому треба вже спеціалізовано навчатися. 

Що потрібно знати про самозахист

Не можна сказати, що це дуже просто. Попри те, що техніка самозахисту зазвичай базується на найпростіших прийомах, доступних майже кожному, варто усвідомлювати, що значення має фізична і психологічна підготовка. Техніку можна вивчити за одне заняття, вона буде достатньо ефективною, але готовність використати її на вулиці, протидіяти агресивному нападнику — це все ж у багатьох випадках залежить і від тренованості психіки та рис характеру. 

Іноді, якщо говорити про захист близьких, то людям потрібно нанести серйозні травми нападнику, але далеко не кожен здатен зробити подібне. До такого варто готуватися фізично та психологічно. У момент самозахисту ви нічого не вирішуєте, головна ціль — мінімізувати травми для себе, щоб вижити і опинитися у безпеці. Звісно, якщо ситуація більш-менш контрольована, то варто розуміти межі допустимого самозахисту.

Читати далі: Легалізація зброї: чи готові українці? Відповідають експерт із самозахисту, юрист та психіатр

Нагадаємо, 2 травня на Тернопільщині 24-річний місцевий житель, ветеран АТО, захищаючись, смертельно поранив одного з шести нападників. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Йому інкримінують 118 статтю ККУ — умисне вбивство під час перевищення меж необхідної оборони.

Проти 5 чоловіків, які напали на ветерана, також відкрили кримінальне провадження за проникнення в житло і застосування насильства.

Фото: pixabay.com