Зустріч Зеленського та Путіна: експерт спрогнозував, коли і на яких умовах це може відбутися

Зустріч Зеленського та Путіна: експерт спрогнозував, коли і на яких умовах це може відбутися

Володимир Зеленський заявив, що зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним виглядає можливою. Зеленський нагадав, що він пропонував зустрітися на Донбасі, а Путін у відповідь сказав про Москву. Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк в ефірі Українського радіо проаналізував, чи вдасться главам двох держав зустрітися і як на це може вплинути зустріч президента США Джо Байдена з президентом Росії.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чи є перспективи зустрічі між лідерами України і Росії 

Вона є досить примарною, оскільки відразу, коли почали розмовляти про формати, позначилися розбіжності, які подолати не можна. Зеленський сказав, що потрібно зустрічатися на українській території, на Донбасі, і запропонував свій порядок денний, а з того боку показали принципове їх бажання змусити до переговорів з лідерами невизнаних ДНР та ЛНР. Тому у цих розбіжностях не можна знайти якийсь компроміс.  І враховувати, що у повному обсязі наші вимоги будуть враховані, не доводиться. 

Наразі потрібно, щоб був цілісний план. Такий, як свого часу був у президента Порошенка у 2014 році. У результаті російського тиску він був переведий у план Порошенка-Путіна, але якби його не було, то тоді умови для нашої країни були б набагато гірші, ніж ми їх отримали.

Які питання можуть обговорити на зустрічі

Є два питання для обговорення для наших президентів: це концентрація російських військ на нашому кордоні та врегулювання конфлікту на Донбасі. Якщо оцінювати комплексно, то є набагато більше питань, ніж ці два. Але Москва хоче обговорювати це питання не з Україною, яку не вважає самостійним гравцем, а насамперед зі Сполученими Штатами. І ось тут виникає головне протиріччя: що саме вони готові обговорювати з нами. Вони готові обговорювати деякі питання щодо лінії розмежування, обміну полоненими, але не глобальні питання. Їх повністю влаштовує той заморожений стан конфлікту, який є. 

Отже, росіяни готові розмовляти на рівні з тими, кого вони вважають своїми рівноправними партнерами. Звичайно, на рівні заяв вони кажуть, постійно діалог потрібен, треба розмовляти, треба з’ясовувати спірні питання. Але порядок денний саме цих розмови щодо України у них дуже обмежений і їхня позиція визначена. Тобто вони хочуть примусити Київ до переговорів із серепатистами, підконтрольними Москві, і тільки після цього рухатися далі.

Про війну на дипломатичному рівні 

Наразі вже повномасштабна дипломатична війна. І якщо вона почалася, то вона буде продовжуватися ще довго і терміни важко передбачити. Як ми бачимо, все більше країн в Європі підтримують ініціативу щодо вислання російських дипломатів або шпіонів, які під дипломатичним прикриттям працюють. І це нова сфера гібридного протистояння, яке є. І вона є для Росії болючою, де вона відразу відчуває свою вразливість.

Чи буде пасхальне перемир’я на Донбасі 

Навіть якщо перестануть стріляти на декілька днів, як це відбувалося у попередні роки також, це не означає, що інші фронти протистояння будуть закриті і ніяких інших провокацій не відбудеться. 

Чи є можливою зустріч Байдена і Путіна 

Ця зустріч є перспективною. Вона відбудеться, але оскільки зараз Кремль знаходиться у виграшному становищі сторони, яку запросили, вони показують всіма доступними засобами, що від них залежить, коли ця зустріч відбудеться, яким буде порядок денний, на яких умовах тощо. Тобто вони намагаються нав'язати свій порядок денний, тому вони будуть тягнути  термінами цієї зустрічі. Але найбільш вірогідно, що таки влітку вона відбудеться. 

Ця зустріч вплине на зустріч Зеленського і Путіна, оскільки так повелося, що якщо  лідер США зустрічається з однією стороною конфлікту, то в дуже малий проміжок часу він має контакт і з іншою стороною. Тобто чим скоріше відбудеться зустріч з однією стороною, тим скоріше буде така зустріч і з іншою стороною також. Тому Зеленський з Путіним може зустрітися влітку цього року. 

Фото: EPA-EFE/IAN LANGSDON/POOL

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Російські окупанти воюють на межі можливостей — Мусієнко
10 років тому в Україні фактично почалася нова світова війна — Їжак
Жоден партнер України не зможе замінити фіндопомогу від США — Чорний
"Румунія повністю підтримує "Формулу миру" Зеленського і бере участь в її реалізації", — посол Мікула
Бунту в Росії не буде, але треба шукати доступ до невдоволених квазіеліт — Золотухін