Самотність в мережі: як не потрапити на "гачок" романтичного шахрая?

Самотність в мережі: як не потрапити на "гачок" романтичного шахрая?

Вони віртуозні маніпулятори , майстри соціальної інженерії , чудово розуміються на жіночій психології та швидко визначають слабкі місця потенційної жертви. Романтичні шахраї. Як захистити себе й свої статки від цих злодіїв? В ефірі Українського радіо відповідали заступник директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА Олеся Данильченко та міжнародна сваха Наталія Коваль.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Олеся Данильченко, заступниця директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЄМА 

Що таке "романтичне шахрайство" 

Вперше з такими випадками я зустрілася чотири роки тому. Мені розповіли як ввели в оману жінку, шахрай виманив у неї дуже багато грошей, вона звернулася до кіберполіції. Важко уявити як можна було так потрапити на гачок шахрая, жінка навіть не знала англійської, вона спілкувалася з шахраєм через гугл - перекладач. В неї не виникало питань, що він пише з помилками, є неспівпадіння інформації, що він надає. Так ми дізналися про шахрайства, які націлені на жінок. Пізніше дізналися, що є схеми і для чоловіків. Часто чоловіки потрапляють в неприємності на сайтах знайомств. Шахрайством є такі факти, коли людину ставлять в такі обставини попереднім спілкуванням, що вона вже не може відмовити в наданні своїх коштів, бо вона вже "в грі". І мова там не про 300 гривень, а про тисячі, і зовсім не гривень.

Про схеми "романтичних шахраїв"

Ми не знаємо, скільки насправді ошуканих, тому що і чоловіки, і жінки соромляться повідомляти про такі випадки. Завдяки тим, хто таки звернувся, ми знаємо схеми, за якими працюють шахраї. Ми їх виклали на своїх інфографіках, як вони працюють, на що треба звертати увагу. Такі схеми працюють не тільки в Україні, а й за кордоном. Більш поширений вид такого шахрайства в Норвегії, бо мабуть там холодніше і людям хочеться якогось тепла, уваги. Більшість таких шахрайств спрямована на жінок. В дечому вона однотипна. 

Відрізняються тим, ким представляється людина, з якою ви спілкуєтеся, це – або військовий, який знаходиться у "гарячій точці", і скоро в нього закінчується термін контракту, і він бажає повернутися до вас, або це – співробітник нафтової компанії, вдівець, в нього багато грошей, і він жадає вийти на пенсію і бути в повному вашому розпорядженні. Саме цими моментами, на жаль, найчастіше "чіпляють"  наших жінок. Одна з ознак шахрайства у такому спілкуванні: до вас не звертаються по імені – значить таких "співрозмовників" у нього багато.

Вони зазначають, що саме ви викликали у нього якісь відчуття, і жінка може від цього "розтанути". Часто за акаунтом, з яким ви спілкуєтеся може бути навіть не одна людина, а група осіб. Тому вони навіть не знають, з ким саме зараз спілкуються, вони працюють за сценарієм.  Також багато граматичних помилок в листах. Думаю, вони не є носіями англійської мови, або роблять це навмисно, щоб заплутати додатково жінку.

Також варто сказати про "соціальну інженерію". Це – методи впливу на ваш мозок без вашої участі. Ви фактично не помічаєте, що вас ввели в оману і вже йдете за сценарієм злочинця. Інколи кажуть – НЛП – психологічні впливи, за допомогою яких задурюють голову жертві.

Як серед залицяльників розпізнати шахрая

Перевірити фото, яке виставлено можливим шахраєм. Якщо придивитися, то це може бути відомий кіногерой. Звернення без імені, усякі "сюсі-пусі" і т.д. І особливо, що має насторожити – через короткий термін спілкування людина потрапляє в ситуацію, коли треба гроші – попав у госпіталь, потрібна термінова операція, або йому необхідно перевезти щось через кордон, бо він вже майже їде до неї. Це має насторожувати – ви людину ще не бачили, а вже щось маєте їй оплачувати.

Частіше чоловіки потрапляють на прохання щось сплатити. Їм надсилається посилання, за яким вони потрапляють на "фішинговий сайт" - підроблений ресурс – він переходить начебто на сайт для сплати квитків у кіно і начебто не має можливості провести банківську операцію. Дівчина радить звернутися до "технічної підтримки" сайту, де також чекають шахраї, які нібито перевіряють банківську картку. В таких випадках, коли вже став жертвою шахрайства, втратив кошти – необхідно звертатися до кіберполіції.  Мої поради – якщо пішли незаплановані вами транзакції – необхідно звернутися відразу до банку, потім – до кіберполіції, і тільки потім писати в соціальних мережах.  Бо є такі випадки, коли люди спочатку пишуть в соцмережах, а тільки потім згадують, що можна заблокувати картку.

 Ще має насторожити, якщо з’являється третя сторона. Не сам шахрай просить кошти на операцію, а якийсь "друг", який повідомляє про негаразди, про потрапляння до лікарні, поранення. Цей момент настає після того, як головний співрозмовник на деякий час зникає, але жінка вже закохана, починає нервувати, переживати.

Наталія Коваль, міжнародна сваха  

Як правильно знайомитися та заводити романтичні стосунки через інтернет

Знайомство через Інтернет, це – особливий вид емоціональних розваг. Знайомлячись в Інтернеті люди розважаються. І тут не треба переставати втрачати реальність, і не продовжувати бути в ілюзіях. Якщо ви дійсно бажаєте познайомитися, то необхідно виводити знайомство в реальність. 

Якщо ви вважаєте кандидата достойним – пропонуйте йому спілкуватися деінде, заведіть окремий телефон і просіть його виходити в реальність – зробіть фото: "Я на роботі", надішліть та запитуйте: "А ти де?". А потім пропонуйте перехід на відео. І якщо людина не йде на такий контакт, то вас дурять. Блокуйте таких користувачів і навіть не жалкуйте про це. 

Якщо вам направляють фото, але відмовляються переходити "в реальність" - перевірте фото по пошуку в Інтернеті. І, якщо співрозмовник просить грошей – перша причина заблокувати його і більше не спілкуватися – просто подумайте, якось же ця людина жила без ваших грошей, без вашої допомоги.

Щоб перевірити, що співрозмовник чесний,  треба більше спілкуватися з ним. Ставити щирі питання, пропонувати щось робити разом, максимально абстрагуватися від грошей.

Також є таке явище як секс-шантаж, тут гарантій немає ніяких – просто не надсилати таких фото незнайомим людям. Якщо вже надсилаєте такі фото, то направляйте їх без обличчя. Але, ще раз раджу – не направляйте незнайомим фотографій.

Фото: з відкритих джерел