"Зона кожен день стає новою": Пляцко про Чорнобильську зону відчуження

"Зона кожен день стає новою": Пляцко про Чорнобильську зону відчуження

Майже 35 років тому Чорнобильська катастрофа уразила значну частину українських земель та позначилась на житті мільйонів. Аварія на ЧАЕС стала найбільшою в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля. Що було зроблено за ці роки для відновлення вражених радіацією територій, чи є здоровою державна політика в сфері управління зоною відчуження та подолання наслідків катастрофи Українському радіо розповів перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Андрій Пляцко.

0:00 0:00
10
1x

Про те, чи стала за майже 35 років, що минули після аварії, зона відчуження територією змін

Ми хочемо акцентувати увагу на тому, що зона не є сталою, зона постійно стає чимось новим, там постійно відбуваються якісь процеси і ці процеси залежать не стільки від людей, але й від того, яким чином поводить себе забруднення, якого зона зазнала під час аварії. Природа відновлюється й ми створюємо так свою політику, щоб якомога менше втручатися у відновлення живої природи. Так само й ті процеси, які відбуваються під керівництвом людей: відбувається будівництво нових об'єктів, відбувається зняття з експлуатації Чорнобильської станції. Зона живе, тому ми не можемо сказати, що вона стала, вона кожен день стає новою і ми докладаємо до цього максимум зусиль.

Про експлуатацію ЧАЕС після аварії

Чорнобильська атомна станція припинила генерацію вже доволі давно, але сам по собі об’єкт існує. Йдеться про будівлі, реактори, конструкція, яка була побудована, коли станція експлуатувалася, є. Тому під терміном "зняття станції з експлуатації" мається на увазі наше цільове завдання: до 2064 року ми маємо довести ці об’єкти до стадії так званої "бурої плями". Це означає, що ми маємо максимально розібрати всі конструкції, які наразі забруднені радіацією після аварії, і утилізувати їх.

Про сховища відпрацьованого ядерного палива

В нас є два об’єкти: СВЯП-1 та СВЯП-2. Тобто йдеться про сховища відпрацьованого ядерного палива мокрого типу, яке існує на Чорнобильській станції, та сухого типу, яке було побудоване і, я думаю, що 26 квітня ми отримаємо рішення про його введення в промислову експлуатацію. 

На централізоване ядерне паливо не будуть завозитися відходи з Росії, більше того, вони і на СВЯП не будуть завозитися. Це інший об’єкт  сховище проміжного зберігання високоактивних відходів, перероблених в Росії. 

Про стратегію розвитку зони відчуження на 2021-2030 роки

Цей документ було винесено на громадське обговорення. Більше того, терміни громадського обговорення були продовжені, ми провели декілька раундів обговорень й по максимуму врахували пропозиції та зауваження, які були подані. Позиції щодо стратегії були узгоджені і наразі ми почали процедуру стратегічної екологічної оцінки. Більше того, ми вже напрацювали звіт про стратегічну екологічну оцінку і цей звіт опубліковано. Після його громадського обговорення за процедурою або будемо вносити зміни, або будемо затверджувати стратегію.

Ця стратегія  це перша спроба узагальнити бачення розвитку зони відчуження як єдиної цілісної території, яка має жити своїм життям. Ми хочемо розвивати територію і визначили в стратегії напрямки, за якими ми бачимо розвиток території. І для досягнення цих напрямів наші підприємства будуть вирішувати конкретні проблеми, під які ми будемо створювати нові стратегії.

Ключовим є подальше закриття ЧАЕС та можливість безпечного зберігання радіоактивних відходів.

Про новий безпечний конфайнмент 

Для нас пріоритетом в першу чергу є безпека: все, що робиться в зоні відчуження, робиться задля безпеки. Конфайнмент функціонує так, як і заплановано проєктом, він знаходиться в нормальному стані, його експлуатують.

Фото: Українське радіо

Про співпрацю Державного агентства України з управління зоною відчуження з міжнародними партнерами

Я можу лише подякувати нашим міжнародним партнерам, які постійно стимулюють нас виконувати наші зобов’язання та стимулюють нас до подальшої співпраці. В нас є дуже багато проєктів по співпраці: ми співпрацюємо і з Єврокомісією, і з Європейським банком реконструкції та розвитку. В нас є глобальне партнерство, в рамках якого ми співпрацюємо з державами, які займаються поводженням з радіоактивними відходами. Зараз ми готуємо меморандум про співпрацю з британською компанією-оператором по зняттю станції з експлуатації. 

27 квітня в нас відбудеться Асамблея донорів,на якій буде офіційно закритий Чорнобильський фонд укриття і буде оголошено про створення нового фонду. Старий фонд був створений для побудови нового безпечного конфайнменту. Зараз, коли він побудований, фонд вичерпаний і має бути закритий. Але і в банку, і в України є бажання створити новий фонд.  І 27 квітня про це буде оголошено.

Новий фонд буде спрямований на підтримку процесів, які відбуваються в зоні відчуження, проте поки що не визначені основні напрямки. Вирішено лише те, що фонд буде.

Про російську агресію та безпеку ядерних реакторів

На ЧАЕС безпека підтримується на найвищому рівні. В нас здійснюється і охорона зони і безпосередньо тих об’єктів, на яких здійснюється поводження і з відпрацьованим ядерним паливом, і з радіоактивними відходами і власними силами, і силами Нацгвардії. Тому, я думаю, що ми готові захищати ці об’єкти і ці об’єкти є захищеними у фізичному сенсі.

Про самосели, які проживають в зоні відчуження

Станом на місяць тому самоселів в зоні відчуження було 101. Якщо я не помиляюсь, за цей період померли дві людини, тобто наразі їх 99. Ми допомагаємо цим людям як можемо: організовуємо доставку пенсій, забезпечення дровами на зимовий період, розчищуємо дороги. В нас працює автолавка, яка доставляє їм продукти. Тобто в разі необхідності ми завжди надаємо допомогу цим людям. В нас є спеціалізоване підприємство,  одним з напрямків діяльності якого є підтримка життєдіяльності самоселів.

Самосели живуть в Окупованому, Теремцях, трошки людей також живе біля Чорнобиля. Йдеться про людей, які не змогли адаптуватися на "великій землі" й повернулися. 

Про поминальні дні в зоні відчуження цього року

Люди зможуть поїхати. Ми вже оприлюднили порядок на поминальні дні і він нічим не відрізняється від того порядку, що був в минулому році, за виключенням маскового режиму та температурних датчиків. Люди подають прізвища, приходять на КПП з паспортами і документами. 

Також, навіть якщо людина не замовляла собі перепусток, вона приїжджає на КПП і оформляє перепустки на місці. 

Про створення промислового екокластера на території зони відчуження

Існує наша спільна з Офісом президента ідея створення промислового екокластера в зоні відчуження. Тобто на території спеціального промислового використання в нас є мрія створити комплекс підприємств з переробки різного типу відходів, який зможе вирішити проблеми, які є в Україні в сфері поводження з відходами. Йдеться не лише про побутові, але й небезпечні, медичні відходи, відходи хімічної промисловості. 

Ми будемо будувати там найсучасніший переробний комплекс. Хочемо залишити після своєї каденції такі об’єкти, за які нам не буде соромно перед нащадками.

 Наразі ми стартуємо з Києвом, з КМДА ми підемо в цей проєкт. Я впевнений, що на етапі перших кроків техніко-економічного обґрунтування в нас вже з’явиться цікавість міжнародних партнерів. 

Фото: Chernobylzone.com.ua

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук