Чи спрацює план Зеленського з перетворення олігархів на бізнесменів? Коментує політолог

Чи спрацює план Зеленського з перетворення олігархів на бізнесменів? Коментує політолог

Політолог, політтехнолог, історик, дослідник, заступник директора Агенства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький в ефірі Українського радіо оцінює план Зеленського по перетворенню "олігархів на бізнесменів". Володимир Зеленський, за підсумками засідання Ради національної безпеки оборони розповів про плани розробити новий закон про статус олігарха.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Представники адміністрації президента кажуть, що цей закон з’явиться за 2-3 місяці і завадить олігархам потужно впливати на політичні процеси та політичні проєкти, які відбуваються в Україні. Що це може означати на практиці?

Не уявляю, як можна проголосувати за закон, маючи у власній фракції десь половину депутатів, які залежать від тих чи інших олігархів, маючи олігархічну економіку, маючи безмежний вплив олігархів у нашій країні. Поки що це виглядає якщо не наївно, то чисто як хайп. Боротися з олігархами можна через пряму діяльність Антимонопольного комітету. Якщо АМК буде по-справжньому працювати, то це може обмежити вплив олігархів. Олігархія – монополія в наших умовах. Коли ті чи інші бізнесмени отримують від влади великі преференції.
Повинно ефективно працювати антикорупційне законодавство. Також, зменшить вплив на політиків або зробить його більш-менш цивілізованим, законопроєкт про лобізм. Щоб це не було в тіні, а відкрито, офіційно.

Яким міг би бути цей закон? Які тези там можуть з’явитися?

Насправді, у нас достатньо антикорупційних законів. Але складно бути щирим у боротьбі з олігархами, коли вони дихають тобі в спину. В принципі, великий бізнес повинен існувати і це – нормальна ситуація. Просто треба зменшити його вплив на державу і прийняття державних рішень. Я вважаю достатньо правильним кроком, заяву про олігархів. Треба проблему визначити. І боротися треба навіть більше із собою, а не з олігархами. Одна справа – ідея, а інша – конкретне її вираження. Якщо законом займатимуться лобісти олігархів, то зрозуміло, який цей закон буде.

Що це за процес зміщення функцій, коли Офіс Президента дублює чи переймає на себе функції Кабміну чи, наприклад, Рада національної безпеки оборони ухвалює антикорупційні чи антиконтрабандні закони?

Це – намагання в ручному управлінні керувати державою. Бо інституції, які традиційно цим займаються, дуже часто не компетентні. Тому і відбуваються такі розбалансування. Те, що ми зараз бачимо із вакцинацією та коронавірусом – типовий приклад, коли одне на одного перекидають відповідальність. Таке відбувається в багатьох сферах. Тому я і не вірю в це законодавство і в цей закон, бо я не бачу чіткої стратегії подальших дій.

Фото: www.instagram.com/zelenskiy_official

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
Треба дати Україні найбільше зброї та допомоги. Леонов про злам на Заході
Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою ЄС — Малюська
Фонду держмайна України передано 136 конфіскованих активів підсанкційних осіб
Рада до початку вересня може відновити обов'язкове декларування чиновниками своїх статків — Веніславський