Сезон кліщів: чим вони небезпечні і як уберегтися. Поради лікарки

Сезон кліщів: чим вони небезпечні і як уберегтися. Поради лікарки

Сезон кліщів у самому розпалі. Квітень–травень – активний сезон розмноження паразитів, тому вони активно виходять на "полювання". Люди ж у цей час планують пікніки та прогулянки на природі. Як захиститися від кліщів та що робити, якщо паразит вас таки вкусив, в ефірі Українського радіо розповіла лікарка швидкої допомоги Анна Дудник.

Чим небезпечні кліщі

Вони – розповсюджувачі бактеріальних інфекцій – це є Лайм-бореліоз, який останніми роками в Україні досить часто зустрічається, каже лікарка. "Його інкубаційний період зазвичай триває від 1 до 30 днів. Досить поширеним симптомом є кільцеподібна еритема: місці укусу з’являється червона пляма, оточена ніби нормальною шкірою, і далі є червоне кільце. Але, коли виникає така еритема, лише 30% можуть сказати, що їх покусав кліщ, адже є їх незрілі особини", – каже лікарка Анна Дудник. Вона зазначає, що такий висип на шкірі дає можливість лікареві клінічно встановити діагноз і призначити початкове лікування. Також в результаті укусу кліща може розвитися кліщовий енцефаліт, досить рідко зустрічаються інші інфекції. 

Якщо ви побачили в тілі кліща

Якщо ви виявили в себе кліща, і він ще не дуже великий, знаходиться в доступному місці, і ви не можете звернутися за допомогою до лікаря, то можна спробувати дістати самому, каже лікарка. "Зараз є спеціальні пристрої для самостійного видалення кліща, вони схожі на пінцет зі спеціальним отвором. І суть у тому, щоб захопити кліща між кусаючим апаратом і лапками і акуратно колихаючими рухами його видалити. Якщо хороша моторика і хороший зір, можна спробувати видалити ниткою, якщо зав’язати між кусаючим апаратом і лапками теж похитуючи, витягати. Жодним чином не можна витягнути кліща пінцетом, бо можна його розчавити. Тоді ризик отримати інфекцію такий же, якби він залишався у вашому тілі довго", – каже Анна Дудник.

Але все ж лікарка радить звернутися до медиків.У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій

Як захиститися від кліщів 

Якщо ви зібралися на прогулянку до лісу чи парку, подбайте про безпеку себе та своїх рідних.  Одяг має бути світлого кольору і він має щільно прилягати до тіла. "Брюки треба заправляти в носки. Взуття бажано мати закрите і світлого кольору", – радить лікарка. Після повернення додому одяг варто ретельно оглянути та випрати.При виборі репелентів, треба дивитися на упаковку: "Аерозолі треба наносити кілька разів, бо вони мають певний термін дії. Деякі діють кілька годин, а деякі до 5 діб", – зауважує Анна Дудник.

Лікарка наголошує, що препарати проти кліщів наносяться не на шкіру, а на одяг:  "У складі мають бути такі речовини як диметилфталат и диметил поліамід. Але вони мають дуже сильний запах, тому краще наносити в добре провітрюваних приміщеннях або надворі". 

Також варто щопівгодини оглядати себе та своїх близьких під час прогулянки, адже укус кліща неможливо відчути. Також обов’язково оглянути себе, рідних та домашніх тварин після повернення додому. 

Любителів частих прогулянок в парках та лісах, лікарка швидкої заспокоює: в жаркий сезон кліщів менше.

Фото: МОЗУ