Програма "Доступне житло" буде розширена: чи стануть кредити на іпотеку більш доступні для українців

Програма "Доступне житло" буде розширена: чи стануть кредити на іпотеку більш доступні для українців

Верховна Рада підтримала законопроєкт, що дозволяє найближчим часом видати близько 8 000 іпотечних кредитів і передати у фінансовий лізинг 12 000 квартир. За словами заступника керівника Офісу Президента, координатора програми "Велике будівництво" Кирила Тимошенка, програму іпотечного кредитування в подальшому буде істотно розширено. Більше про це в ефірі Українського радіо розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта.

0:00 0:00
10
1x

Що передбачають зміни у програмі  

"По-перше, депутати все ж таки не затверджують програму. І перша програма іпотеки під 7% була від Міністерства фінансів, тобто умови будуть затверджуватись Міністерством. На сьогоднішній день планують запровадити іншу програму "Житло в лізинг". Така програма буде дещо відрізнятись від тих іпотечних програм. Отже, чекаємо на умови цієї програми. Це достатнього відома світова практика, коли лізингоотримувачі отримують лізинг-житло і протягом певного довгострокового періоду сплачують так звані лізингові платежі. Це щось схоже на оренду з правом викупу, проте там будуть також певні відсотки за користування цим лізингом. Начебто 5% було задекларовано, тому ця програма буде також цікава. І коли ми побачимо її детальніші умови, буде зрозуміло, чи вона буде дієва та ефективна, наскільки нею зможуть користуватись наші громадяни, які потребують поліпшення житла. Тому поки немає конкретики, важко зрозуміти, наскільки це буде дієва та ефективна програма. Поки що є такі загальні речі, як 5% за користування цією програмою, а решта буде компенсуватися за рахунок фонду. Проте можна сказати, що ідеї правильні". 

Чому за державною програмою мало іпотечних кредитів 

Наразі згідно з програмою доступного іпотечного кредитування, громадянам України надається можливість отримати кредит для придбання житла під фіксовані 7% річних на термін до 30 років з першим внеском у 20%. В кредит можна придбати житло не дорожче 2,5 мільйони гривень, а сума кредиту,  який можна отримати,  до двох мільйонів. Авансовий внесок має становити не менше 15% вартості житла. За програмою "Доступне житло" банки, які беруть участь в програмі, видали в березні 59 іпотечних кредитів, а без держпідтримки, тобто поза цією програмою, було видано 617 іпотечних кредитів. Відповідно, в рамках державної програми  цих кредитів набагато менше. 

"Крім проблематики в підтвердженні офіційних доходів у позичальників, про програмі 7% ще є певні обмеження, які також впливають на кількість кредитів. Є обмеження і по самому житлу, тобто по об'єктах, які можна придбати в іпотеку за цією програмою, також є вимоги до квадратних метрів, громадяни мають відповідати певним умовам і потребувати житло і поліпшення. Тому не так багато можна знайти таких громадян, не так багато можна знайти таких об'єктів. Крім того, сума 2,5 млн грн, напевно, все-таки розрахована на міста обласного значення, тому що вартість нерухомості на сьогоднішній день не знижується. Вона достатньо дорога. Тим більше на об'єкти трирічного віку, тобто від 2018 року і менше. Вони є дорогі. Тому я думаю, що така програма має більше успіх у невеликих містах, де житло не настільки дорого коштує, як у великих містах України, зокрема "мільйонниках". Тому зважаючи на таку кількість кредитів, не можна поки говорити про успішність програми. На всю Україну 59 кредитів за місяць — це маленький показник. Якщо така динаміка буде зберігатись, то в рік буде видано 600-700 кредитів. А така кількість видається в місяць за загальними програмами кредитування, тому треба або змінювати саму програму, або якось більше про неї говорити".

Про фіксовану ставку 

"Мені здається, що ця програма була підготовлена без врахування об'єктивних факторів, без врахування фахової думки. Тобто я не пам'ятаю, щоб наші державні державні служби радились з іпотечними установами, з фахівцями ринку нерухомості. Вони цю програму якось прописали, передбачили, запровадили, і вона не так працює. Напевно, буде, як завжди: прийняли певний продукт, розробили і будуть його доопрацьовувати вже протягом реалізації.  І треба не забувати, що фіксована ставка не 7%. Фіксована ставка буде 12-13%. Просто держава компенсує різницю між фіксованою ставкою і 7%, які сплачує позичальник. Тому насправді банки мають отримати свої ринкові відсотки. І якщо держава не зможе з якихось причин їм комплексувати цю різницю, то позичальник буде сплачувати ту відсоткову ставку, яка діє на сьогоднішній день. Отже, державі, напевно, треба ще десь пошукати гроші для того, щоб забезпечити масову реалізацію цієї програми. І питанням є, чи витримає держава таке фінансове навантаження.

Крім того, з’являються додаткові витрати, зокрема одноразова комісія 0,5% відсотка від суми кредиту, збір до Пенсійного фонду 1% відсоток від вартості квартири, послуги оцінювача, щорічне страхування квартир тощо. І виходить, що це насправді звичайний банківський кредит просто з компенсацією відсотків за рахунок державної програми і певні додаткові вимоги до позичальників і до об'єктів придбання. Це не класична державна програма, яка значно відрізняється від звичайних банківських умов. Тому за звичайних умов не треба очікувати здешевлення житла і треба шукати можливості його придбання". 

Фото: ua.depositphotos.com