Нацбанк вдруге збільшив облікову ставку. Чи зупинить це інфляцію?

Нацбанк вдруге збільшив облікову ставку. Чи зупинить це інфляцію?

Якими будуть ставки за депозитами і кредитами після збільшення облікової ставки та чому зростуть ціни на імпортні товари в ефірі Українського радіо розповідає професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

0:00 0:00
10
1x

Правління Національного банку ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 7,5% річних. Про це повідомляє НБУ. Як заявив на брифінгу голова НБУ Кирило Шевченко, Цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% уже в першому півріччі 2022 року.

Олександр Савченко коментує, яким чином підвищення облікової ставки має сповільнити інфляцію: "Це складно пояснити, оскільки ми живемо не в класичній економіці. Коли люди і бізнес більше витрачають, ті хто продають піднімають ціни. І навпаки, коли в ринковій економіці, де панує чистий ринок збільшується облікова ставка, кредити взяти важко, позичати важко, грошей в економіці стає менше. Коли в бізнесу і в людей мало грошей ціни вже так просто не піднімеш. І це стимулює ніби то зменшення інфляції. Такою логікою керуються люди в Національному банку і в МВФ, який рекомендує на всі такі прояви збільшення інфляції реагувати збільшенням облікової ставки. Ми живемо не в ринковій економіці. У нас домінують монополісти. Це проблема номер один, оскільки вони встановлюють занадто високі ціни. Крім того, цей механізм не працює під час криз. Інколи центральні банки діють в точності до навпаки, але це називається мистецтвом монетарної політики. На жаль, наш Національний банк цим мистецтвом не володіє. Тому класичні поради МВФ та інших радників із закордону, які не розуміють українських реалій, як правило, не працюють. Тому інколи підвищення облікової ставки призводить до зростання цін. Коли збільшується облікова ставка бізнесу треба платити більше процентів. Проценти ідуть на собівартість і собівартість товарів зростає.  Це одна з причин, чому в нас така висока інфляція. Отже, в класичній економіці за відсутності криз можливо так і потрібно було робити, але в умовах нашої економіки та потужної кризи це не працює. У нас іде падіння виробництва, а підвищення облікової ставки лише посилює його".

На запитання, як підвищення облікової ставки впливає на геополітичне становище України експерт зазначає: "Ніяк не впливає. Наша ставка не працює як в  нормальних розвинутих країнах. Вона відірвана від реальності. В умовах політичної дестабілізації люди традиційно збільшують попит на базові товари. Тобто на якісь товари ціни будуть зростати, тому що попит зростає, а на деякі товари ціни можуть навпаки впасти. Але в цілому політична дестабілізація підвищує ціни, тому що курс валюти падає. А чим слабкіша валюта, тим більше зростають ціни на імпорт, зокрема з Росії".

Існує думка, що  зменшення облікової ставки робить доступнішими кредити для населення. Олександр Савченко розповідає, наскільки її підвищення позначиться на кредитних і депозитних ставках: "Збільшення облікової ставки призведе до збільшення цін по кредитах, але в той же час збільшаться і депозитні ставки в гривнях. Тут існує пряма залежність. Тому можна очікувати незначного підвищення ставок по депозитах і набагато сильніше зростуть ставки по кредитах. На жаль, це негативно вплине на економічну активність. Високі ставки ведуть до зменшення економічної активності, оскільки і люди, і бізнес будуть відрізані ціною від кредитних ресурсів. Ставка як правило не інертна категорія і досить швидко впливає і на депозити, і на кредити, і на курс. Депозитна ставка орієнтовно зросте на 0,5%, а кредитна на 2%. Таке непропорційне зростання буде не на користь людей і бізнесу".

Фото: Олександр Савченко, Главком