Про ефективність зареєстрованих в Україні вакцин та план вакцинації. Коментар члена оперативного штабу МОЗУ

Про ефективність зареєстрованих в Україні вакцин та план вакцинації. Коментар члена оперативного штабу МОЗУ

Станом на зараз зареєстровано в Україні три вакцини. CoviShield та CoronaVac в роботі, Pfizer — на підході. Хто яку вакцину отримає і як може змінитися план вакцинації? В ефірі Українського радіо розповів член експертної групи оперативного штабу МОЗ, лікар-анестезіолог Сергій Дубров

0:00 0:00
10
1x

Якщо порівнювати, чим відрізняються CoviShield та CoronaVac?

І та, і та – гарні вакцини. Вони зберігаються в однакових умовах +2 — 8 градусів. Китайська вакцина є інактивованою, тобто – нежива. Відмінність в тому, що CoronaVac йде 1 доза у шприці чи в флаконі, на відміну від CoviShield, в якій 10 доз. За ефективністю останні дослідження з Туреччини  показали ефективність CoronaVac на рівні 83,5 %, до 50% - запобігання будь-яким випадкам і 100% - запобігання тяжкому або критичному перебігу коронавірусної хвороби.

Чи буде змінюватися сприйняття населенням вакцинації від того, що з’явлвється більше вакцин?

Щодо сприйняття вакцинації населенням було б добре показувати досвід Ізраїлю, де вже практично зняли карантинні обмеження; досвід Великої Британії. Сподіваюсь, і в Сполучених Штатах Америки ми будемо бачити суттєве зниження зростання захворювання. І це є результати, які  показують ефективність вакцинації.

 Чому в нас  так повільно відбувається процес завезення вакцини, сама вакцинація?

Вакцинацію ми розпочали не так давно. Відповідно до рішення спеціальної комісії  робочої групи повторна вакцинація проводиться через 90 днів від першої вакцинації. У нас в країні просто фізично ще не пройшло цих 90 днів. Наприклад, в мене ревакцинація запланована на 27 травня. Тобто факт, що мало людей отримали 2-гу дозу абсолютно не пов'язаний з дефіцитом вакцин. Переглянуті були терміни ревакцинації і доведено, що ревакцинацію CoviShield  оптимально проводити через 90 днів. 

 Чи є потреба в корекції плану вакцинації?

План розробляється міністерством охорони здоров’я, під керівництвом міністра Степанова, і в принципі, на сьогоднішній день цей національний план набув більшої актуальності, враховуючи те, що рішення РНБО було затверджено указом президента . Корекції прийнятні, наприклад, прийнято рішення про вакцинацію освітян, які будуть брати участь в проведенні ЗНО. І це – абсолютно правильно.

 Досьє на вакцину CoronaVac перебуває на розгляді ВООЗ. Чому різняться дані щодо ефективності в різних країнах?

Важко відповісти, треба дивитися сам дизайн досліджень. Якщо дивитися турецькі дослідження, які показують ефективність в цілому на рівні 83,5 %, то якщо розподілити цю ефективність на групи – 50% запобігання будь яким випадкам захворювання, 78 % - перебігу важкого стану захворювання і, що важливо, це – 100% запобігання тяжкому або критичному перебігу захворювання. В бразильських дослідженнях ці показники трошки більші, і я так розумію, що тут враховувалися показники запобігання будь яким випадкам захворювання. Будь-яка вакцина, яка зареєстрована в Україні, на 100% запобігають тяжкому або критичному протіканню захворювання, навіть за умови інфікування. 

Як можуть вакцинуватися люди, які є поза чергою?  

Є певний алгоритм як має проводитися вакцинація. Вакцинація залишковими дозами, коли хтось не приїхав і т.д., проводиться позачергово. На перших етапах, це були публічні люди, політики, актори, спортсмени. На сьогодні залишковими дозами можуть вакцинуватися особи, які мають бажання, але їх черга ще не підійшла.  Як це відбувається на місцях, залежить від кожного, окремо взятого, медичного закладу. Це має проводитися централізовано – повідомляти бажаючих, які записалися на вакцинацію в додатку “Дія”. 400 тисяч українців вже записалися  щодо позачергового щеплення саме в «Дії»

 Є повідомлення, що вакцина CoviShield на місцях закінчилася. Чи можна використовувати інші препарати для повторного вакцинування?

Є певні проблеми з доставкою CoviShield , бо уряд Індії призупинив експорт вакцини. Наскільки мені відомо, прем’єр України  веде перемовини з керівництвом Індії щодо прискорення цих поставок, які вже передплачені нашим урядом. Другий варіант для ревакцинації пацієнтів, які вакціонувалися CoviShield, це – використання південнокорейської вакцини AstraZeneca, яка є такою самою за своїм складом.

 З приводу Pfizer. Чи готова Україна їх отримувати, чи створені умови, щоб її зберігати?

 Враховуючи специфічні умови її зберігання, Україна готувалася її отримувати. Через певні законодавчі колізії вакцина не була доставлена в Україну у лютому. Практично з середини лютого усі логістичні проблеми щодо зберігання при ультранизьких температурах відпрацьовані і підготовлені. Проблем зі зберіганням вакцини Pfizer не буде.

 На які ще вакцини ми можемо сподіватися?

AstraZeneca від двох виробників – Індія і Південна Корея.  CoronaVac – понад 1,9 мільйонів доз ми домовилися, але отримали 215 тисяч. Ведуться перемовини щодо закупівлі інших вакцин. Щодо загальної кількості, то ми очікуємо не менше 22 мільйонів доз вакцин, які вже проплачені,  на які вже підписані контракти. 14 мільйонів доз вже точно проплачено.

  Чи є в бюджеті гроші на ці вакцини?

До бюджетних грошей я не маю жодного відношення. Але і міністр охорони здоров’я і прем’єр-міністр запевняли, що для придбання вакцин гроші будуть у бюджеті. Якщо ми вже законрактували 22 мільйонів доз вакцин, це вже на чверть населення України достатньо. Інше питання – яка кількість громадян має бажання вакцинуватися. Сподіваюсь довіра до вакцин буде зростати, враховуючи  досвід інших країн, де ми бачимо зниження кількості захворювань.

Фото: УНІАН